Nieuws

Minister Schouten bezoekt Lauwersoog

“Ik ben hier om zelf te horen hoe het staat met het opruimen, de schade-afhandeling, de natuur en de vissers”, dat zei minister Schouten afgelopen zaterdag tijdens een bezoek aan Lauwersoog. De minister deed het Noordelijke vissersplaatsje aan om in een kleine setting in gesprek te gaan met garnalenvissers Robin Bouma (ZK47), Leo Visser (LO8), de Waddenvereniging en de Waddenunit over de ramp waarbij containerschip MSC Zoe begin dit jaar meer dan driehonderd containers verloor boven de Waddeneilanden.

Opgeviste afval

Aan boord van de ZK47 liet schipper Robin Bouma aan de minister de impact van de containerramp op de garnalenvisserij zien. “We hebben ons het eerste weekend na de ramp met veel vissers ingezet om het drijvende afval op te vissen, maar ook daarna zijn we nog veel afval in onze netten tegengekomen”, vertelt Bouma. In zijn presentatie liet hij opgevist afval afkomstig uit de MSC Zoe containers zien, zoals mini-BMW’s, my little ponies en kussens. Tevens liet Bouma een foto zien van een halve container die hij onlangs zelf in zijn netten had zitten.

Impact garnalenvisserij

“Het afval heeft een grote impact op de netten van vissers. Om die impact aan de minister te tonen heb ik een video laten zien van de werking van de klossenpees onder water – uiteraard heb ik erbij verteld dat de klossenpees geen bodemberoering geeft. Daarna heb ik de netten gehesen en op het dek uitleg gegeven over de klossenpees, het zeefnet en in welke onderdelen van het net het vuil blijft hangen waardoor het net mogelijk kan uitscheuren. Daarbij heb ik ook aangegeven dat we heel lang bezig zijn om de rotzooi uit onze netten te halen”, vertelt Bouma. (bron: Nederlandse Vissersbond)

In Vismagazine 2 (maart 2019) staat een reportage over garnalenvisser Robin Bouma die hielp afval ruimen na de containerramp met de MSC Zoë.  Geen abonnee? Vraag gratis  2 proefnummers aan.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *