Nieuws

Seizoen Oosterscheldekreeft van start

Het Oosterscheldekreeftseizoen is gestart. Zierikzee stond op donderdag 28 maart volledig in het teken van de Oosterscheldekreeft. Sportverslaggever Kees Jansma nam aan boord van de Frisia de eerste kreeft in ontvangst van de MS3. Luit Ezinga, voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft had eerder in de feesttent alle genodigden al toegesproken. Hij was al vroeg top tv bij Goedemorgen Nederland. Ezinga denkt dat de aanvoer van Oosterscheldekreeft dit jaar beter zal zijn dan vorig jaar, omdat het warmer is. “Kreeft begint pas bij 6 graden Celsius te lopen.” Veel publiciteit dus voor dit evenement. De kreeft was een flinke en naar schatting zo’n 40 jaar oud.

Jansma was vereerd om de eregast te zijn, maar vond zichzelf bijzaak. “Hoofdzaak is de veiling vanmiddag met Ronald Koeman voor Support Casper, een stichting die onderzoek doet naar alvleesklierkanker. Dat moet een mooi bedrag opleveren.”

En dat deed het. De veiling ‘s middags in Colijnsplaat leverde een recordbedrag van € 50.000 op en daarmee ging de eerste Oosterscheldekreeft – 2 kilogram zwaar – naar W&A Fish en Delta Mossel.

Wijn en Bier

De Kreeftenwijn is dit jaar afkomstig uit Chili, een Chardonnay van wijnhuis Lapostolle. Het etiket is ontworpen door Bep Rook-Schot: een kreeft met de Zeelandbrug op de achtergrond. Voor het eerst is er ook een kreeftenbier. De Nautilus white lager van Maximus is een bier dat past bij de Oosterscheldekreeftmenu’s die in diverse Zeeuwse restaurants worden geserveerd. Het bier is gebrouwen met Zeeuwse Mout. De 16 deelnemende restaurants zijn te vinden op www.oosterscheldekreeft.nl. Het Oosterscheldekreeftseizoen duurt tot 15 juli.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *