Evenementen

50-jarig bestaan Lauwersmeer

Lauwersmeer
Foto: Wikimedia*

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de Lauwerszee werd afgesloten en veranderde in het Lauwersmeer. Het zoute water veranderde in zoet water en de visserij verplaatste zich. Het gebied ontwikkelde zich tot een natuurgebied en is sinds 2003 een Nationaal Park. Vanwege het 50-jarig bestaan worden er verschillende activiteiten georganiseerd of krijgen bestaande evenementen een feestelijk randje. Vismagazine licht er een paar uit.

Dag van de Garnaal

Op zaterdag 11 mei vindt de Dag van de Garnaal plaats. Jaarlijks trekt dit evenement zo’n 30.000 bezoekers. De Stichting Promotie Lauwersoog is druk bezig met de voorbereidingen. Op het programma staan onder andere een grote braderie, oude ambachten, varen met garnalenkotters en verschillende proeverijen. De visserij staat centraal op deze dag. Bezoekers krijgen een beeld van de duurzaamheid van de visserij en de verwerking van verse garnalen en vis.

Verhalenavond Lauwerszee: visserij

De Verhalen van Groningen, de Stichting Verdronken Geschiedenis en de Waddenvereniging organiseren op donderdagavond 16 mei een speciale verhalenavond met als thema de historie van de visserij. Vragen als ‘Hoe vond in het verleden de visserij plaats op en via de Lauwerszee? Wat veranderde er als gevolg van de afsluiting 50 jaar geleden?” komen aanbod.

Symposium 50 jaar Lauwersmeer

Ook de 22e editie van het Symposium Waddenacademie staat op 23 mei in het teken van het Lauwersmeer. Diverse sprekers gaan in op de toekomst en het verleden van het gebied. De middag is verdeeld in vier blokken:  Cultuurhistorie en identiteit, Natuur, Landschap en Recreatie, Klimaat en Water, en  Bouwstenen van de toekomst.

Pinksteren en Vlaggetjesdag in Zoutkamp

Al sinds de 16e eeuw viert Zoutkamp rond Pinksteren een visserijfeest. Vier dagen lang, van 7 tot en met 10 juni, worden er allerlei activiteiten georganiseerd zoals een garnalenparty, een visshow, rondvaarten verzorgd door het visserijmuseum, oude ambachten, garnalen pellen en veel muziek. Tweede Pinksterdag is het traditiegetrouw Vlaggetjesdag.

Er vinden nog veel meer activiteiten plaats in het kader van het 50-jarig bestaan van het Lauwersmeer. Denk bijvoorbeeld aan de Lauwersmeer Marathon, Dag van het Wad en de tentoonstelling Het verdriet van Zoutkamp. Een overzicht van alle activiteiten staat op de website van Lauwersmeer Groningen.

* Foto: Zicht op het Lauwersmeer, Paul van Galen (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Wikimedia

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *