Nieuws
Rotterdam Food Hub
Artist impression van de Rotterdam Food Hub op bedrijventerrein Kop van de Beer (foto: HbR)

Rotterdam wil haar positie als grootste West-Europese doorvoerhaven voor producten uit de agrofoodsector, waaronder de visserij, vergroten. Als onderdeel van deze strategie wordt aan de ingang van de Maasvlakte 60 hectare ingericht om de export van producten uit deze sector te faciliteren. Dit gebied krijgt de naam Rotterdam Food Hub vormt een aanvulling op de al bestaande agrofood ‘hotspots’ in de Rotterdamse haven.

Vanwege de bevolkingstoename en welvaartsgroei, met name in opkomende economieën, is agrofood een groeimarkt voor de Rotterdamse haven. Na de Verenigde Stagen is Nederland de grootste landbouwexporteur ter wereld. Haring is bijvoorbeeld een groot exportproduct voor Nederland.

Rotterdam Food Hub

De Rotterdam Food Hub wordt speciaal toegerust op de overslag van agrofood. Emile Hoogsteden, directeur Containers, Breakbulk & Logistics van het Rotterdams Havenbedrijf: “Niet alleen liggen de grote deepsea containerterminals op de Maasvlakte op een steenworp afstand, maar de Rotterdam Food Hub krijgt zelf ook de beschikking over meerdere ligplaatsen voor zeeschepen die speciaal zijn ingericht voor gekoelde lading.”

Tevens komen er ligplaatsen voor binnenvaartschepen en worden de magazijnen direct aan de kades gesitueerd, waardoor gekoelde en bevroren lading snel opgeslagen, bewerkt of getransporteerd kunnen worden. Een ander voordeel van de Rotterdam Food Hub is dat op het terrein diverse faciliteiten gemeenschappelijk gebruikt kunnen worden. Zo kunnen kades en voorzieningen op het gebied van onder andere transport, opslag, toegangscontrole en douane efficiënt gedeeld worden. Rond 2020 zullen de eerste bedrijven operationeel zijn in de Rotterdam Food Hub.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *