Nieuws

Jonge palinkjes uitgezet in Friesland

Glasaal

Stichting Dupan zette in samenwerking met het ministerie van Economische zaken meer dan driekwart miljoen jonge palinkjes uit in Friesland. Friese beroepsvissers van netVISwerk verdeelden de ongeveer 770.000 palinkjes over de Friese meren en boezems. Een flinke impuls voor de palingstand. De uitgezette palinkjes zijn afkomstig van de Franse kust en groeiden enkele maanden op in een Nederlandse kwekerij.

De herbevolking van de Friese wateren met jonge paling is volgens stichting Dupan een effectieve vorm van natuurbeheer. “Niet alleen de Friese natuur profiteert ervan. De jonge paling komt in de winter aan bij de Franse en Engelse kust in de vorm van glasaal. Op veel plaatsen hoopt die zich op bij de kustbarrières. Als ze niet worden gevangen, sterft het overgrote deel. Door ze enkele maanden op te kweken tot pootaal, worden ze sterker. Als ze vervolgens worden uitgezet in zoetwater, overleeft een groot deel alsnog. Sinds 2010 wordt aan de Europese kusten een toename van de palingstand gemeten. Maar ook de Nederlandse wateren tonen tekenen van herstel.”

Glasalen worden geboren in Sargassozee (Bermudadriehoek). Ze laten zich meevoeren met de oceaanstromingen en komen dan terecht bij de Franse kust. De jonge palingen willen zoetwater bereiken om op te groeien, maar kunnen niet zelfstandig langs de Europese kustbarrières komen. Daarom geldt in heel Europa sinds 2009 de verplichting om jonge paling in zoetwater uit te zetten. Dit is vastgelegd in de Europese Aalverordening en het Nederlands Aalbeheerplan. De pootaal wordt uitgezet in door de overheid geselecteerde gebieden. Als deze tot volwassen palingen (zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid, zwemmen ze terug naar de Sargassozee om voor nageslacht te zorgen.

Het ministerie van Economische zaken maakte dit herbevolkingsproject mede mogelijk. Voor de aankoop van glas- en pootaal verleende het Europees Fonds voor Maritieme zaken en Visserij steun. De uitzet in Friesland is mede mogelijk gemaakt door de Friese beroepsvissers van netVISwerk. Het project wordt medegefinancierd door het Eel Stewardship Fund.

Stichting Dupan coördineert deze projecten. In deze stichting werken palingkwekers, palingvissers en palinghandelaren samen om het herstel van de palingstand in Nederland te bevorderen. Dupan beheert het Eel Stewardship Fund voor Nederland. Naast het herbevolken van Nederlandse wateren met jonge paling, investeert de stichting in het over de dijk helpen van volwassen palingen naar zee en in gericht wetenschappelijk onderzoek.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *