Nieuws

Juridische bescherming voor Noorse Skrei

Skrei
Foto: Eric Fokke

IJslandse kabeljauw die onder de naam ‘Skreid’ op de markt verschijnt – dat lijkt qua naam wel érg veel op het Noorse ‘Skrei’. Dat vinden Noren niet leuk. Dat Chinezen water en fosfaat in Noorse vis pompen stemt ook al niet vrolijk.

Het seizoen van winterkabeljauw is net afgesloten in Noorwegen. De Noren noemen deze vis Skrei, ‘zwerver’. De vis is afkomstig uit de Barentszzee en zwemt elke winter naar zuidelijker water om zich voort te planten. Half april zwemt de vis weer terug.

IJslandse ‘skreid’

Verse Noorse Skrei is een seizoengebonden kwaliteitsproduct dat in heel Europa aftrek vindt, al dan niet onder de merknaam en label ‘Skrei’. Dat is in IJsland niet onopgemerkt gebleven, zo signaleren vishandelaren in Noorwegen. Zij klagen dat IJslanders hun kabeljauw steeds vaker onder de naam ‘Skreid’ in de markt zetten en zo proberen mee te liften op het Noorse succes. De IJslandse kabeljauw is anders dan de Noorse Skrei, zowel qua leefgebied als vleesstructuur.

Dat IJsland de ‘Skreid’ ook nog eens in de markt zet als een product dat het hele jaar door te verkrijgen is, steekt de Noren extra. Daarom willen ze ‘skrei’ juridisch beschermen.

Chinese fabriek

Niet alleen IJslandse marketeers verontrusten de Noren, maar ook de Chinezen. In een documentaire die januari 2019 op de Franse televisie werd uitgezonden, werden beelden getoond van een Chinese fabriek waar Noorse kabeljauw in filets werd gesneden en geïnjecteerd met water en chemicaliën. Die vis werd daarna weer 15.000 kilometer terug gevlogen en in Frankrijk verkocht.

Deze beelden leidden in Frankrijk tot een oproep op sociale media om Noorse visproducten te boycotten. De Noorse regering kwam snel met een verklaring en benadrukte dat het in de documentaire om het Chinese productieproces gaat, niet om de kwaliteit van de Noorse kabeljauw. “Het is vanzelfsprekend zeer ongelukkig dat Noorse vis zo op de voorgrond komt. Wij hebben helaas beperkte mogelijkheden om hier in te sturen. Dit is een zaak tussen Chinese exporteurs en controlerende autoriteiten in de EU.”

Meer weten over de Noorse skrei en de (oneerlijke) concurrentie? Lees dan het complete artikel van Eric Fokke in Vismagazine 3-2019. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *