Handel

VNV steunt The Seafood Shop

kibbeling
Foto: Koos Groenewold

The Seafood Shop aan de Leidsestraat in Amsterdam is al geruime tijd in een juridische strijd verwikkeld met de gemeente Amsterdam. De visspeciaalzaak van eigenaar Pepijn de Visscher verkoopt namelijk naast verse vis om mee naar huis te nemen ook kibbeling, oesters en haring om direct te consumeren. En dat is volgens de gemeente Amsterdam tegen de regels.

Vlak nadat het tienjarige huurcontract van De Visscher in 2017 in ging, voerde de gemeente Amsterdam nieuwe regels in. Het doel was om de wildgroei aan toeristenwinkels in te perken. Bij de handhaving in 2018 bleek echter dat deze regels ook een ambachtswinkel als The Seafood Shop raken. Met het gevolg dat The Seafood Shop geen producten voor directe consumptie meer mag verkopen. Afgelopen maand liet het College van B&W dit weten in reactie op het bezwaar dat Pepijn de Visscher aantekende.

De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) vreest dat het standpunt van de gemeente Amsterdam er toe leidt dat geen enkele viswinkel zich meer kan vestigen in het centrum van de hoofdstad. Interim-voorzitter Karel van den Heuvel: “Directe consumptie van bijvoorbeeld haring of kibbeling draagt sinds jaar en dag substantieel bij aan de omzet van vrijwel iedere visdetaillist in Nederland. De manier waarop de gemeente Amsterdam de nieuwe regels interpreteert, betekent de doodsteek voor visspeciaalzaken als The Seafood Shop. De gezonde en duurzame voedingsoptie vis wordt op deze manier voor veel inwoners en bezoekers van Amsterdam minder toegankelijk. Daarnaast hoort een visspeciaalzaak wat ons betreft gewoon thuis in het Nederlandse straatbeeld.”

The Seafood ShopCrowdfunding The Seafood Shop

The Seafood Shop wil gaan procederen tegen de uitspraak van het college, maar kan de kosten hiervoor niet volledig zelfstandig ophoesten. Daarom is er een crowdfundingsactie gestart op initiatief van Erwin Bakkum. Op Facebook laat de familie de Visscher weten dat ze de strijd aan willen gaan. om een streef bedrag van €30.000 op te halen. Op het moment van schrijven staat de teller op €16.190 en is 53 procent van het bedrag binnen.

Dit is mede te danken aan VNV. “Om het belang van deze zaak te onderschrijven draagt de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten een bedrag van €1.000 bij aan deze actie en hoopt dat de gemeente Amsterdam haar eerdere standpunt heroverweegt” zo laat de vereniging weten.

Wilt u The Seafood Shop ook steunen in hun strijd? Ga dan hier naar de crowdfundingspagina.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *