Nieuws

Demonstratie ambachtelijk roken

Dilvis

Visbedrijf Dilvis in Akersloot opent zaterdag 15 juni de deuren van de rokerij voor het publiek. Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe het proces van het ambachtelijk paling roken eruit ziet. 

Ambachtelijk roken is een eeuwenoud proces om voedsel te conserveren. Van 9.00 tot 15.00 uur laat een rookmeester van Dilvis zien hoe hij op ambachtelijke wijze paling en andere vis verwerkt en rook. Bezoekers komen alles te weten over het verwerken, drogen, roken en fileren van paling.

Dilvis is een 135-jaar oud familiebedrijf. De familie Dil kocht in 1854 de visrechten op het Alkmaardermeer van de stad Alkmaar. 30 jaar later vestigde het bedrijf zich in Akersloot. Anno 2019 is het bedrijf daar nog steeds gevestigd en staat de vijfde generatie van de familie aan het roer. Er wordt nog altijd op snoekbaars gevist. Ook wordt er dagelijks op ambachtelijke wijze paling en andere vis gerookt. Dit betekent met de hand op eikenhout.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *