Nieuws
Doggersbank
Foto: Nasa, Wikimedia*

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) diende 24 juni een klacht in bij de Europese Commissie. Samen met andere natuurorganisaties, waaronder de Vogelbescherming, Client Earth en Seas at Risk richt het WNF zich tegen de afspraken die Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië hebben gemaakt om de zogeheten zegenvisserij toe te gaan staan op de Doggersbank.

Door Cécile Janssen – Foodlog

De landen onderhandelden al jaren over het bevissen van de Doggersbank, een “bijzonder onderwatergebied dat door zijn ondiepe zandbodem een rijke natuur herbergt,” aldus het WNF. Het internationale natuurgebied strekt zich uit over zo’n 300 kilometer in de Noordzee. Duitsland, Nederland, Denemarken en Groot-Brittannië hebben het er voor het zeggen; alleen Denemarken heeft zijn deel niet aangemerkt als Natura 2000-gebied.

Tien jaar onderhandelden de betrokken landen, visserijsector en natuurorganisaties over het vissen op de Doggersbank, een voedselrijk gebied waar soorten als kabeljauw, wijting en schol paaien en vogels foerageren. In eerste instantie zou een derde van de Doggersbank beschermd worden tegen alle vormen van ‘bodemberoerende visserijtechnieken’. Recent dienden de betrokken landen hun voorstellen in bij Europa. Daaruit blijkt dat zij nog maar 5 procent van de zeebodem willen vrijwaren en de zegenvisserij (met touwen die de bodem beroeren, waarna vissen in een net achter de boot gevangen worden) willen toestaan.

Volgens de natuurorganisaties is dat volstrekt ontoereikend om de vastgestelde natuurdoelen te kunnen behalen, vandaar dat zij hun klacht indienden. Niet alleen zal de zegenvisserij de bodem verstoren, ook levert deze manier van vissen ongewenste bijvangst op van bijvoorbeeld haaien en koudwaterkoraal.

Volgens Pim Visser van VisNed is de eis overtrokken. “Een impact op de bodem heb je altijd. Maar het is een prachtige techniek, waarbij van ernstige bodemschade geen sprake is,” zegt hij in Trouw. Zeker niet op de Doggersbank met zijn zachte zandbodem: “Het is een dynamische zandbank.”

Internationaal staat zegenvisserij bekend als flyshooting. Het is een innoverende techniek die bodemberoering zoveel mogelijk voorkomt en in de visserij algemeen erkend wordt als vriendelijker voor het zeemilieu dan de zware boomkorvisserij.

*Foto: Nasa, Wikimedia

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *