Nieuws

Kokkels sterven door warmte

kokkelsterfte
Foto: Wikimedia*

De warmte van de afgelopen weken is slecht geweest voor de kokkels in de Waddenzee. Op het wad is er, evenals vorig jaar, sprake van massale kokkelsterfte. Dat meldt Omrop Fryslân.

Jouke Visser vertelt aan Omrop Fryslân dat hij nog nooit zo’n grote kokkelsterfte heeft meegemaakt. Hij denkt dat er op het oostelijk Wad zo’n 80 procent van de kokkels is gestorven. Op het westelijk Wad is dit zo’n 60 tot 70 procent.

De oorzaak is waarschijnlijk de warmte. Een Portugese studie stelde in 2015 vast dat 100 procent van de kokkels stierf als ze zes uur lang werden blootgesteld aan een temperatuur van 35°C. In 2018 liepen de watertemperaturen hoog op. Toen stierf meer dan 60 procent van de kokkels in de Waddenzee. Voor dit jaar zijn er nog geen cijfers bekend, maar het was warmer dan vorig jaar.

Visser is niet optimistisch. Hij verwacht dat hij in september nog wel wat te kunnen te vangen, maar dat zal nooit veel zijn. “Zoals het nu lijkt, is een voorraad van vier jaar compleet verdwenen. Er moet nu eerst weer een nieuwe zaadval komen en niet nog eens heel warm weer. Want als dat de tendens is, is dat een ramp voor de sector”, aldus Visser op Omrop Fryslân.

Bron: Omrop Fryslân
Foto: Wikimedia

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *