22ste Officiële opening seizoen Zeeuwse specialiteit

Veiling oosterschelde Kreeft 2022

V.l.n.r.: Edwin Evers, Julien Barbé en Alex van Houte (Aquamossel-Triton) en Bernique Tool (MLD Stichting).

Radiomaker en muzikant Edwin Evers veilde donderdag 31 maart op de visafslag van het Zeeuwse Colijnsplaat de eerste Oosterscheldekreeft voor een bedrag van 42.500 euro. De opbrengst gaat naar de Maag Darm Lever Stichting.

De feestelijke opening van het Oosterscheldekreeftseizoen was dit jaar wat minder massaal dan anders. Een kleine tweehonderd gasten waren in Zierikzee getuige van het binnenhalen van de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen. Kreeftenvisser Robin van den Hoek lichtte met zijn kreeftenboot MS3 de eerste fuiken. Hij werd daarbij geassisteerd door de Commissaris van de Koning van Zeeland, Han Polman en Nelleke Launspach, voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. En gelukkig kon het kreeftenseizoen dit jaar weer van start met de traditionele veiling voor het goede doel. Aquamossel-
Triton uit Yerseke kocht de eerste Oosterscheldekreeft voor € 42.500.

Kreeftenvissers, groothandelaren en restaurateurs kijken uit naar het komend kreeftenseizoen waar geen sprake meer is van beperkingen. “De vraag naar de exclusieve kreeft blijft groot. De afgelopen twee seizoenen met langdurige restaurantsluitingen hebben gelukkig goed uitgepakt. Via restaurant thuis-menu’s en verkoop bij visspeciaalzaken bleef de Oosterscheldekreeft de weg naar de consument vinden”, aldus Johan van Nieuwenhuijzen, visafslagdirecteur United Fish Auctions.

Wereldwijd kreeftonderzoek

Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat de Oosterscheldekreeft in een vrij geïsoleerde populatie leeft. Veel kreeften sterven als gevolg van de sterke schommelingen in het zoutgehalte en de soms lage temperatuur van de Oosterschelde. De populatie wordt telkens opnieuw opgebouwd vanuit de sterke kreeften die deze schommelingen weten te overleven. De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft daardoor een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. Deze afwijkende DNA-structuur zorgt voor hun fijne en zachte smaak. Zo’n dertig kreeftenvissers begonnen 31 maart aan hun seizoen dat vijftien weken duurt. Op de Oosterschelde en de Grevelingen wordt op de Zeeuwse kreeft gevist. “De watertemperatuur is dankzij het mooie weer van de afgelopen weken al behoorlijk goed. De kreeft is al aan de wandel en op zoek naar voedsel. Wij hebben ook nog nooit zo’n grote aanvoer gezien op de startdag van het seizoen”, aldus Ida Sinke, voorzitter van de Vereniging van Beroepsvissers Oosterschelde, Westerschelde en Voordelta.

Onderzoek met CatchCam

De kreeftenvissers gaan dit seizoen van start met onderzoek naar het kreeftenbestand. Doel is beter inzicht krijgen in de omvang en eventuele fluctuaties van het bestand. Sinke benadrukt dat voor duurzaam visserijbeheer een goede bestandsschatting van belang is. De eerste vissers zijn nu uitgerust met een zogenaamde CatchCam zodat de vissers zelf op een praktisch werkbare manier goede gegevens kunnen verzamelen en opslaan. De opstart van het onderzoek wordt mede gefinancierd vanuit het Europese Fonds Maritieme Zaken en Visserij. Wageningen Marine Research uit Yerseke zorgt voor de wetenschappelijke begeleiding.

Dit is een artikel uit Vismagazine 3-2022. Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Neem dan een abonnement op Vismagazine en ontvang negen keer per jaar Vismagazine. 

Ja, ik neem een abonnement
Lees ook
Gedeputeerde Jo-Annes de Bat opent Mossel & Oesterboulevard Yerseke

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat opent Mossel & Oesterboulevard Yerseke

De Mossel & Oesterboulevard in Yerseke is gestart. Gedeputeerde van de Provincie Zeeland, Jo-Annes de Bat, verrichtte de officiële opening door de elektrische Mossel & Oesterboulevard shuttlebus door het openingslint te rijden.

Tamworth Distilling maakt nieuwe whisky van invasieve groene krab

Tamworth Distilling maakt nieuwe whisky van invasieve groene krab

In New England is de groene krab een plaag. Reden voor Tamworth Distilling om het schelpdiertje te verwerken in de nieuwe whisky Crab Trapper.

Cornelis Vrolijk en Krijn Verwijs bundelen krachten

Cornelis Vrolijk en Krijn Verwijs bundelen krachten

Cornelis Vrolijk en Krijn Verwijs gaan samenwerken. De twee familiebedrijven hebben een intentieverklaring getekend waarbij Cornelis Vrolijk gaat deelnemen in de schaal- en schelpdieractiviteiten van Krijn Verwijs.