Achter het net vissen

11 november 2022 Gerrit van den Berg (Profinis) Profinis

Op 22 juli verscheen de langverwachte “Saneringsregeling Visserij” in de Staatscourant en inmiddels is de regeling op 1 september opengesteld. Kan dankzij deze regeling een visserijonderneming nog worden voortgezet?

Met name grote boomkorkotters liggen al geruime tijd aan de kant in afwachting van betere gasolieprijzen. Maar ook bedrijven met kleine, zuinigere kotters komen in de problemen vanwege hoge financieringen. Veel visserijondernemers waren benieuwd naar de inhoud van de beloofde saneringsregeling. De regeling blijkt helaas voorwaarden te bevatten die weinig perspectief bieden om met een Zeevisserijbedrijf verder te gaan. Zo vervallen in de regeling alle op het schip aanwezige contingenten en mag een ondernemer niet, vanaf de dag dat de subsidie is aangevraagd tot en met vijf jaar na de datum van subsidievaststelling, een vissersvaartuig in het visserijregister inschrijven. Zonder wijziging van de regeling is het maar de vraag of deze regeling het gewenste effect zal hebben.

Fiscale (on)mogelijkheden

De meeste ondernemers willen niet stoppen met vissen, maar zouden met de subsidiegelden graag een kleiner, duurzamer schip kopen. In de regeling wordt gesproken over de mogelijkheid om de boekwinst in een herinvesteringsreserve (hierna: HIR) op te nemen met verruimde mogelijkheden op grond van overheidsingrijpen. Daarmee wordt voorkomen dat er fiscaal afgerekend moet worden. Belangrijke voorwaarde voor de vorming en instandhouding van een HIR is dat op de balans­datum een herinvesteringsvoornemen aanwezig moet zijn. Bovendien moet daadwerkelijk overgegaan worden tot herinvestering binnen een termijn van drie jaar na het jaar waarin de HIR is gevormd. Ook dient nog rekening gehouden te worden met de boekwaarde-eis, hetgeen inhoudt dat de boekwaarde van het vervangende bedrijfsmiddel na afboeking van de HIR niet lager mag zijn dan de boekwaarde van het verkochte bedrijfsmiddel.

Blokkade

Met de voorwaarde van de genoemde vijf jaar wordt de investering van een nieuwe of bestaande kotter onder Nederlandse vlag echter geblokkeerd. Het lijkt onwaarschijnlijk, dat er een beroep gedaan kan worden op de mogelijkheden tot verlenging van de driejaarstermijn, vanwege de aard van het bedrijfsmiddel en/of het aanwezig zijn van een bijzondere omstandigheid. Kortom: er mag klaarblijkelijk niet geherinvesteerd worden in de bedrijfstak waar de ondernemer ervaring in en verstand van heeft. Het is wel mogelijk om de HIR te gebruiken voor herinvesteringen in een andere tak van sport. Maar dat zal voor veel vissers niet wenselijk zijn. Worden visserijondernemers nu gedwongen om hun heil in het buitenland te zoeken?

Uitdagingen

Fiscaal gezien zijn er nog de nodige uitdagingen met betrekking tot de HIR en andere relevante fiscale vraagstukken. Profinis probeert goedkeuring te krijgen tot verruiming van diverse fiscale spelregels. Ook wordt gekeken, naar wat wel mogelijk is met de subsidiegelden. Alles om te voorkomen dat onze vissers achter het net vissen. Wordt vervolgd!

Gerrit van den Berg
Profinis Accountants
en Adviseurs
T 0527 681 726
www.profinis.nl

Altijd op de hoogte blijven?