Autobiografisch kookboek Sergio Herman

Hommage_Sergio Herman

Van jongs af aan is er een bijzondere plaats voor de Zeeuwse mossel in het leven van chef-kok en culinair ondernemer Sergio Herman. Nog altijd is hij lyrisch over de smaak van het ‘zwarte goud’. “Mosselen zijn misschien wel het grootste geschenk van mijn geboortegrond aan de wereld dat ik ken. Het kookvocht van de mossel heeft als smaakmaker geen gelijke”, schrijft hij in Hommage, het nieuwe kookboek dat onlangs verscheen bij Nijgh Cuisine.

Het boek is niet alleen een hommage aan de mossel, maar ook een eerbetoon aan zijn (helaas vroeg overleden) vader en zijn moeder die hem de liefde voor het product hebben bijgebracht, maar hem ook al vroeg vrij lieten om zijn eigen keuzes te maken. In restaurant Oud Sluis van zijn vader Ronnie Herman stonden mosselen van september tot maart op de kaart; en de overwegend Vlaamse gasten lieten zich de op klassieke wijze bereide mosselen zeer goed smaken.

Toen Sergio in 1993 de zaak overnam gooide hij het roer om en verdween de mossel van de kaart van (het nieuwe) Oud Sluis. Lang duurde dat niet. “Toen mijn pa ziek was, besefte ik dat mosselen ons zo sterk hebben verbonden, en werd mijn haat-liefde voor de schelpjes omgezet in pure liefde. Liefde voor een van de mooiste smaken die Zeeland te bieden heeft.”

In zijn kookboek Hommage bundelde Sergio Herman vijftig toegankelijke mosselrecepten. Door verschillende basistechnieken toe te passen, leert de hobbykok veel meer dan de klassieke mosselen met frites op tafel te zetten. Tijdens de boekpresentatie serveerde Sergio onder meer mosselen met een tomatenvierge, ‘nduja en basilicum. Dit eenvoudig te bereiden gerecht is een topper bij Le Pristine Café, een van Sergio’s zaken in Antwerpen. Een persoonlijke favoriet is ‘mosselen carbonara’. De klassieke carbonara krijgt meer diepgang dankzij het magische mosselvocht en de anijzige toets van venkel.

De recepten komen uit alle windstreken en zijn zowel klassiek als modern, maar bovenal typisch Sergio. Naast de recepten brengt het boek een hommage aan de Zeeuwse mosselteelt, met bijzondere foto’s (van Kris Vlegels en Chantal Arnts) en persoonlijke en cultureel-historische achtergrondverhalen. Dit alles maakt het boek enig in zijn soort. Een ideaal kerstgeschenk.

Prijs: 32,50 | ISBN: 9789038811420

Dit boek is te koop bij Libris of andere lokale boekhandels. Steun de boekhandel en koop lokaal! 

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Vissen en schelpdieren lokken met licht, geluid en geur

Vissen en schelpdieren lokken met licht, geluid en geur

Voor de Belgische kust werden de afgelopen drie jaar testen uitgevoerd met een zeeboerderij waar mosselen, oesters en zeewier groeien en passieve visserij met innovatieve loktechnieken plaatsvindt. Licht, geluid en geur blijken succesvolle technieken om méér inktvis (zeekat), garnaal en vis te vangen.

Bloed, zweet maar samen

Bloed, zweet maar samen

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor bedrijven. Grote multinationals gebruiken het in hun publieke profilering maar de echte innovatie komt vaak van frisse, jonge bedrijven.

Alles wat je wilt weten over bedrijfsoverdracht

Alles wat je wilt weten over bedrijfsoverdracht

Voor foodondernemers is bedrijfsoverdracht een actueel onderwerp. In de versbranches werken veel oudere ondernemers, die moeten nadenken over de toekomst van hun bedrijf. Een moeilijk onderwerp, want naast alle emoties rondom een bedrijfsoverdracht, weten veel ondernemers niet precies hoe dit proces eruitziet. Het boek ‘De 100 meestgestelde vragen...