Automatisering op alle fronten

Automatiseren is meer dan nieuwe technieken inzetten. Het vergt andere manieren van denken en werken. Het is een doorlopend ontwikkelingsproces dat antwoorden geeft op strenge kwaliteitseisen, personeelstekorten en verduurzaming. Op elk moment van boot tot bord.

1. Huub Has, Baaijens:
‘Geen virussen meer in de lucht’

Baaijens_rondvraag Vis 9-2021

Als iets aandacht kreeg afgelopen jaar, is het wel luchthygiëne. UV-C lucht en oppervlakte-desinfectie wordt al jaren toegepast in de zorg en food. Dat gebeurt op steeds bredere schaal. Ook binnen Baaijens zijn ze al jaren bekend met UV-C, vertelt Huub Has, adviseur UV-C oplossingen van Baaijens. “Blootstelling aan UV-C licht is nuttig, want dit specifieke licht breekt het DNA van micro-organismen in de lucht, op oppervlakten en in het water af. Zodoende worden bacteriën, schimmels, sporen en virussen geïnactiveerd. Precies wat je nodig hebt als je wilt desinfecteren.”

De techniek wordt meer dan veertig jaar toegepast en kreeg bekendheid door zijn toepassingen voor water. Denk aan viskweekvijvers of zwembaden om het water vrij van algen en bacteriën te houden.
UV-C luchtdesinfectie wordt al jaren gebruikt bij food-verwerkende bedrijven en sinds corona worden luchtdesinfectiemodules ook veel in winkels, kantoren en restaurants geplaatst. Has: “In grote food-verwerkingsruimtes plaatsen we luchtdesinfectie-systemen: Ronde units met daarin krachtige UV-C lampen. De lucht wordt aangezogen, gaat door de unit en komt er gedesinfecteerd uit.”

Baaijens heeft in samenwerking met het Oostenrijkse SterilSystems zo’n 150 standaard oplossingen en levert ze daarnaast custom-made. Has: “Eerder gebruikten we vooral ozon. Daarmee kun je een ruimte alleen grondig desinfecteren als die verlaten is. Met UV-C kan dit 24/7 omdat bij onze oplossingen het licht wordt afgeschermd.”

Voor klanten in de visindustrie heeft Baaijens onder meer band-desinfectiemodules. “Onder de band zitten krachtige UV-C lampen waarmee eventuele salmonella, listeria en andere ongewenste organismen worden afgebroken. Ideaal om kruisbesmettingen te voorkomen.”

Verdampers

Ander voorbeeld is de PF-512 module die bovenin of aan de zijkant van een koelruimte worden gehangen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van luchtverplaatsing door verdampers. Hiermee worden de lucht én directe oppervlakten gedesinfecteerd om schimmelvorming te voorkomen. “Ook hebben we een UV-C systeem voor fileer- en snijgereedschappen. Kortom, een assortiment van klein tot groot. De kracht van de lampen wordt vooraf per situatie berekend.”

UV-C sluit de gewone schoonmaak niet uit; al is het mogelijk dat je minder desinfectiemiddelen zoals chloride en alcohol nodig hebt. “Het biedt extra veiligheid en zekerheid in het productieproces. Voor het product én voor je medewerkers.”

2. Arno van der Meijde, RBK Group:
‘Controle over een gezonde productie’

RBK Group_Rondvraag Vis 9-2021

Veel kwaliteitseisen in de food worden verder aangescherpt, vanzelfsprekend ook voor de visbranche. Tel daarbij op het tekort aan personeel en het zal geen verbazing wekken dat de vraag naar automatisering alleen maar toeneemt. “Niet in de laatste plaats aan de productielijnen”, zegt Arno van der Meijde, Business Consultant voor de RBK Group en verantwoordelijk voor een aantal projecten.

Kwaliteitsvragen

Hij vertelt: “Ik heb jaren gewerkt in de visverwerkende industrie. Er worden steeds meer kwaliteitsvragen toegevoegd. Dat gaat van metaaldetectie tot temperatuurcontrole en nog veel meer. Vaak wordt die informatie geregistreerd op verschillende plekken en is het best gecompliceerd om die allemaal te bundelen aan één order. Daar hebben wij nu een oplossing voor. Die had ik destijds graag in huis gehad.”

Linecontrol

Daarbij doelt Van der Meijde op Linecontrol, de aanvulling op het FOBIS® ERP systeem die RBK onlangs heeft gelanceerd. Daarin worden alle kwaliteitseisen samengevoegd plus - en dat is nieuw - de lijn wordt automatisch stilgezet zodra er tijdens de productie een onvoldoende of negatief antwoord op een kwaliteitscheck komt.

Zodra het probleem is verholpen, komt een melding dat de lijn weer opstart. Van der Meijde: “We hadden al lijnbeheer, maar Linecontrol geeft als complete totaaloplossing elke kwaliteitsdienst full control over een gezonde productie. Zijn bijvoorbeeld de juiste vragen niet beantwoord? Is iets onder de grenswaarde? Is er een vervolgactie nodig? Linecontrol biedt honderd procent garantie dat tracering en kwaliteitsvragen daadwerkelijk uitgevoerd worden.”

OEE-cijfers

De voordelen zijn evident. Minder kans op fouten, snelle signalering in het moment en beter inzicht in de Overall Equipment Effectiveness (OEE). Simpel gezegd, het inzicht in hoeveel effectiviteit je uit je machines haalt qua productiesnelheid, de tijd dat je machines daadwerkelijk worden benut en je netto productie oftewel hoeveel product je tijdens de productie verspilt en/of kunt hergebruiken. Arno: “Met de juiste OEE-cijfers kun je alles steeds efficiënter instellen. Ongeacht of je MKB-bedrijf of bijna multinational bent, dit voorkomt verspilling van mankracht, product en tijd.”

3. Paul te Velthuis, Bizerba:
‘Apps ondersteunen het werk’

Bizerba_rondvraag VIS 9-2021

Van oudsher, sinds 1866 precies gezegd, heeft Bizerba veel in de slagersbranche gedaan. Dat begon met weegapparatuur. Inmiddels biedt het bedrijf oplossingen op het gebied van wegen, labelen, snijden, traceerbaarheid, controlemiddelen en software. “Al jaren werken we wereldwijd voor de retail en de visbranche”, zegt Paul te Velthuis van Bizerba.

Hangweegschalen

Hij vervolgt: “Overbodig te vertellen hoe specialistisch vis is. Het is bewerkelijk, apparatuur is onderhevig aan pekel, vocht en kou. De visspecialist heeft schone werkruimte nodig.” Daarom hebben ze bij Bizerba naast toonbankweegschalen een specifieke range aan hangweegschalen ontwikkeld, de 400-serie.” Hangweegschalen zijn praktisch. Je kunt de schaal los meenemen langs de toonbank. De producten naar keuze gaan met schaal en al op het weegplateau. Je kunt het gehele weegsysteem aan beugels aan het plafond monteren.

Compensatie van scheefstand

Voor de ambulante handelaren die liever een weegschaal op de toonbank hebben staan, is een slimme app ontwikkeld, zegt Te Velthuis. “De software van de toonbankweegschalen compenseert eventuele scheefstand van de schaal zodat je altijd met het juiste gewicht rekent.”

Bij hangweegschalen hangt het beeldscherm hoger dan bij een toonbankweegschaal, waardoor klanten die goed op afstand kunnen lezen. Ook wordt de touchscreen niet snel vuil omdat hij hoog boven de producten hangt. Dat bevordert de levensduur. Zeker zo nuttig is dat de gehele toonbank beschikbaar blijft en snel schoon te maken is. Hygiëne is al met al het grootste voordeel.”

Wachtrijmanagement

Support van een heel andere orde is de Queuing-app. “Queuing behoort tot de specifieke apps en softwareoplossingen van Bizerba”, zegt Te Velthuis. “Deze wachtrijmanagement-app is handig als het druk is en bleek vooral tijdens corona erg behulpzaam.”

De Queuing-app werkt via de weegschaal in combinatie met een nummertjesapparaat. Elke klant krijgt een nummer. “Dat is prettig voor alle partijen. Medewerkers zijn af van het ‘wie-is-er-aan-de-beurt’ gedoe. Andersom worden consumenten er rustiger van als een apparaat managet wanneer ze aan de beurt zijn. Het voorkomt irritatie en fixatie, en mensen hebben meer aandacht voor wat er allemaal in de toonbank ligt of op de screens staat.”

4. Roy Meenderink, Delaware:
‘Spelenderwijs betrokkenheid creëren’

Delaware_vismagazine 9-2021

Je hoort regelmatig over de drie B’s: zeker tijdens personeelsschaarste is het van levensbelang om je medewerkers te kunnen binden, boeien en behouden. Dit levert ook andere voordelen op, zegt Roy Meenderink, verantwoordelijk voor de business development food bij Delaware. “Wij maken ons hard voor gamification –mensen spelenderwijs bij het bedrijf en het werkproces betrekken.”

Dat doen ze bij Delaware met een app die ze als pilot ontwikkelen voor een van hun klanten. “Met die app gaan medewerkers in groepjes samenwerken. De groepjes gaan onderling een competitie aan tijdens hun werk. Stel, je ziet dat een machine veel misslagen heeft. Dat kun je in je groep bespreken en melden in de app. Heb je suggesties voor verbeteringen? Dan kan de juiste technicus met je meekijken naar de haalbaarheid. Medewerkers kunnen met dit ‘spel’ verbeterpunten verdienen, die ze kunnen omzetten in een leuk cadeau.”

Gamification kan leiden tot procesverbetering en betere samenwerking. “Het kan vooral mensen betrokken houden bij hun bedrijf, ook als ze bijvoorbeeld de Nederlandse taal maar matig beheersen. We zijn er heel enthousiast over, maar het is natuurlijk nog afwachten hoe het aanslaat.” Samenwerken is sowieso waar bedrijven naartoe groeien, ook onderling, verwacht Meenderink. “Big data worden steeds belangrijker. Consumenten willen steeds meer transparantie, maar bedrijven zelf kunnen ook meer uit hun data halen.”

Data delen

Bedrijven gaan volgens hem focussen op de vraag welke data ze hebben en hoe ze die kunnen delen. “Dan heb ik het natuurlijk niet over omzetcijfers, maar over hoe je samen processen kunt verbeteren. Je kunt informatie delen binnen je bedrijf, in de vestigingen en in de gehele keten. Machines produceren steeds meer data en als je samen kunt zorgen dat ze beter worden, heeft iedereen daar baat bij. Win-win. Met Artificial Intelligence (AI) gebeurt dat al. Nu onze eigen mindsets nog.”

Delaware wil bedrijven ondersteunen om datastromen zo goed mogelijk te benutten. “Processen analyseren en digitaliseren is één. Daarna moet je de vertaalslag maken naar de dagelijkse praktijk. Dat moet zoveel mogelijk real time zodat je gelijk het effect van een aanpassing ziet.”

Ventilatie

In Vismagazine 1 van 2022 staat de rondvraag in het teken van ventilatie. Heeft uw bedrijf of organisatie daar een innovatief inzicht over? Neem dan deel aan deze rubriek. Mail naar lotvermeer@aleapublishers.nl of bel 06 10623763.

Lees ook
Bloed, zweet maar samen

Bloed, zweet maar samen

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor bedrijven. Grote multinationals gebruiken het in hun publieke profilering maar de echte innovatie komt vaak van frisse, jonge bedrijven.

‘On hold’ zetten is geen ontslagname

‘On hold’ zetten is geen ontslagname

Mag je een leer-/arbeidsovereenkomst direct beëin­digen als je werknemer haar opleiding ‘on hold’ wil zetten? Soms trekt de werkgever aan het kortste eind.

INRUILEN WAS NOG NOOIT ZO GUNSTIG

INRUILEN WAS NOG NOOIT ZO GUNSTIG

Doordat energieprijzen sterk stijgen neemt het besparingspotentieel fors toe. Winterhalter speelt hier op in. Alle Winterhalter types zijn namelijk leverbaar met energie-terugwinning. Machines met energie-terugwinning komen in aanmerking voor EIA. Tijdens de Inruilactie van Winterhalter ontvangt u 25% inruilkorting op uw nieuwe vaatwasmachine. Het...