Brits onderzoek: krabben en kreeften ervaren pijn en lijden

20 april 2022 Yvon Bemelman
Foto: Willem den Heijer

Brits onderzoek heeft aangetoond dat krabben en kreeften in staat zijn pijn en lijden te ervaren. Het levend koken moet volgens hen direct gestopt worden. Op dit moment is het alleen in Zwitserland verboden.

Krabben en kreeftachtigen zijn schaaldieren met een grote diversiteit. Er zijn naar schatting meer dan 10.000 soorten. De meeste soorten leven in het water (zoet en zout). Nederlandse vissers voeren jaarlijks zo’n miljoen levende dieren aan, voor Nederland betreft het acht verschillende soorten.

Daarnaast wordt een klein aantal soorten – zoals de Canadese kreeft – levend ingevoerd door Nederlandse bedrijven. Hoewel een deel tegenwoordig ook diepgevroren aangeleverd wordt, voeren de bedrijven jaarlijks honderden tonnen levende Canadese kreeften in.

Lijdensweg

Het onderzoek van 1037 Against Animal Cruelty in 2018 toonde aan dat de lijdensweg van krabben en kreeften veel verder reikt dan alleen het levend koken. Het begint al op zee waar de dieren met sleepnetten gevangen worden en met de scharen vastgebonden in het ruim van het schip wachten tot ze gelost worden. Dit duurt over het algemeen meer dan 48 uur. In het onderzoek spreekt men zelfs van maximaal 7dagen. Bij aankomst in de haven gaan de dieren naar de veiling. Ze worden overgeladen, in dozen verpakt en vervolgens weer op transport gezet per schip of vliegtuig. Krabben en kreeften kunnen ook tijdens transport pijn hebben en lijden. Een groot aantal overlijdt dan ook onderweg.

Wetgeving

Voor het levend verpakken, transporteren en koken bestaat binnen de Europese Unie nog geen wet die dit verbiedt. Echter, dit is een kwestie van tijd. Het Verenigd Koninkrijk heeft naar aanleiding van het onderzoek aangekondigd dat krabben en kreeften onder de dierenwelzijnswet gaan vallen. Eind 2021 heeft de toenmalige minister van Landbouw, Carola Schouten, laten weten dat er een einde moet komen aan het levend koken van krabben en kreeften naar aanleiding van het Britse onderzoek. Zij heeft de koks alvast opgeroepen om de dieren eerst te bedwelmen voordat ze de pan in gaan.

De dierenwelzijnsregels binnen de Europese Unie richten zich tot nu toe alleen op landbouwdieren, huisdieren en aquacultuur-vissen. Maar omdat dierenwelzijn nog een jonge wetenschap is, en er steeds meer onderzoek komt, zal de kennis ook steeds verder toenemen. Europese wetgeving is gebaseerd op wetenschap. Hoe meer kennis, hoe meer regels. Het Britse onderzoek zal dus zeker navolging krijgen.

Dit is een artikel uit Vismagazine 3-2022. Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Neem dan een abonnement op Vismagazine en ontvang negen keer per jaar Vismagazine. 

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?