Corona hakt erin bij visbedrijf Simonis

1 december 2020 Willem M. den Heijer

Ruim een jaar geleden startte de familie Simonis nog een zaak aan de Visafslagweg (foto: Willem M. den Heijer).

Met zeven vaste vestigingen en drie standplaatsen op evenzoveel markten in de omgeving van Den Haag is Simonis ongetwijfeld de grootste visverkoper van de hofstad. Maar omdat de restaurants tijdelijk gesloten zijn, hakken de coronamaatregelen er goed in, bevestigt Allie Simonis. De verkoop van vis stijgt, maar dat verzacht het omzetverlies van de restaurants nauwelijks.

Allie Simonis (64) voert samen met zijn neef Dennis (47) de algehele regie over het familiebedrijf, dat ooit in 1882 begon met een palingrokerij. Inmiddels is de vijfde generatie werkzaam in het bedrijf. “We hebben in het verleden wel voor hetere vuren gestaan, maar daar lagen andere oorzaken aan ten grondslag”, aldus Dennis Simonis. Hij vervolgt: “In het voorjaar hebben we al een flinke dreun gehad en sinds de restaurants als gevolg van de tweede lockdown dicht zijn, is het hopen op betere tijden. De verkoop van vis loopt hartstikke goed, maar die verzacht de pijn van het verlies in omzet van de restaurants nauwelijks.”

Verloren jaar

 

“We zien dat mensen gaan experimenteren met vis. De klant beseft dat de restaurants tot half januari gesloten kunnen blijven. Dus zijn ze zich in november en december vertrouwd gaan maken met het bereiden van vis. Daar zijn we uiteraard blij mee. Maar ja, de twee exclusieve restaurants aan de haven en het restaurant op strand kosten ons alleen maar geld. 2020 is een verloren jaar. Van de 350 man personeel hebben we de afgelopen maanden minder dan de helft aan de slag kunnen houden. Dat zijn voornamelijk de mensen die in de vier winkels en op de drie marktlocaties staan. Je houdt je hart vast wat ons nog aan maatregelen staat te wachten”, sombert Dennis Simonis.

Hoofdwegen afgesloten

Simonis_Foto Willem den Heijer 2

Jordi Simonis (25) in de Scheveningse visafslag op zoek naar de beste kwaliteit (foto: Willem M. den Heijer).

De familie Simonis probeert wel het personeel van de restaurants te koesteren door ze allerlei hand- en spandiensten te laten uitvoeren, zoals het flyeren van folders. Allie Simonis zelf deinsde daar in het voorjaar ook niet voor terug toen toegangswegen van het havengebied werden afgesloten. Hij ging zelf op locaties net buiten het havengebied staan om de automobilisten en fietsers erop te wijzen dat de twee zaken achter de visafslag via een alternatieve route bereikbaar waren. Allie Simonis: “De gemeente had hier vanwege de drukte als gevolg van het mooie weer en de overlast van racende auto’s en motoren enkele hoofdwegen afgesloten. Te gek voor woorden natuurlijk.”

Kritiek

De ondernemer kan zich moeilijk onthouden van kritiek op het beleid. “Er wordt wel beweerd dat de terrassen straks weer opengaan, maar daar gaat in januari en februari niemand zitten. Vooral op de momenten dat het mooi weer was, kampten dit jaar alle restaurants met een sluiting. Natuurlijk doen wij aan take away in de viszaak, maar dat kon altijd al. Ze hebben in Nederland sterk bezuinigd in de gezondheidszorg en hier in Den Haag zijn ziekenhuizen verdwenen en er staat er een op de nominatie om gesloten te worden”, moppert Simonis. Hij begrijpt daar weinig van want de bevolking in de Randstad neemt elk jaar gestaag toe. Dat afschalen is in zijn ogen dan ook absurd.

Familie

Simonis_Foto Willem den Heijer 3

Foto: Willem M. den Heijer

Allie en Dennis hebben de afgelopen jaren flink uitgebreid en voelen zich als een vis in het water in
het viswereldje. Tot ver buiten Den Haag reikt de populariteit van hun vestigingen te Scheveningen. Zij zetten beiden alle zeilen bij om het familie-imperium gezond te houden. Daarbij worden zij gesteund door familieleden. Van Allie zijn twee zonen, Alain en Giovanni, werkzaam in het bedrijf, maar ook zijn twee dochters Joëlle en Naomi laten zich gelden. Joëlle is gastvrouw in een van de visrestaurants. Bij Dennis is het van hetzelfde laken een pak. Zijn zoon Jordi en dochter Romy draaien volop mee in het familiebedrijf. Jordi richt zich onder andere op de inkoop van verse vis.

Passie

“Wij runnen een visbedrijf met veel plezier en weten dat het inzet vergt. Dus maken we best wel uren. Overigens zijn Allie en ik verzot op vis. We eten er genoeg van. Als ik even de tijd heb, reis ik graag naar locaties om te ontspannen, maar dan moet ik er wel kunnen vissen. Dat is een vereiste. Bij mijn zoon Jordi zie ik die passie ook tevoorschijn komen. Per slot van rekening kopen we niet alleen bij de afslagen die bij PEFA aangesloten zijn, maar ook in het verre buitenland willen wij de beste vis voor onze klanten en gasten binnenhalen”, laat Dennis Simonis trots weten terwijl hij een mooie kabeljauw uit het Deense Thyborøn laat zien.

Altijd op de hoogte blijven?