De Fontein verkoopt vis, snacks en ijs

25 augustus 2020 Ellen Weber

“We proberen altijd op zoek te gaan naar verbetering en vernieuwing”, vertellen de broers Pascal en Ramon (foto: Ellen Weber).

Ramon de Witte runt vistaria De Fontein in Westkapelle, zijn broer Pascal de naastgelegen brasserie. De verbouwde vistaria was net een week open toen de lockdown werd afgekondigd. De Zeeuwse horecabroers schakelden toen snel over op bezorging. Gelukkig komen sinds juni de Duitse vakantiegangers weer een ijsje halen.

Op de markt in het Zeeuwse Westkapelle is De Fontein de grootste zaak. De vistaria heeft een groot terras, dat door de anderhalve metermaatregelen ook een deel van de parkeerplaats beslaat. “De dranghekken zijn niet ideaal, maar zorgen ervoor dat onze gasten veilig kunnen zitten”, vertelt Ramon de Witte, die wil voorkomen dat automobilisten tijdens hun parkeermanoeuvres tegen de picknickbanken botsen. In de naastgelegen brasserie De Fontein genieten gasten in de serre van hun lunch.

“Het begon allemaal in 1953 met het frietluik van opa”, vertelt Pascal. De Zeeuwse jeugd haalde daar na het uitgaan nog een frietje. Het luik werd een snackbar en breidde uit naar het naastgelegen pand. “Onze ouders gingen ook in de snackbar werken”, vertelt zijn broer Ramon. In 1996 liet de familie het naastgelegen restaurant verbouwen tot brasserie De Fontein. Op dit moment runt Pascal de brasserie en leidt Ramon het snackbargedeelte, zodat hun ouders het iets rustiger aan kunnen doen.

Bakje kibbeling

Vistaria de Fontein_foto Ellen Weber_2

“We proberen altijd op zoek te gaan naar verbetering en vernieuwing”, vertellen de broers Pascal en Ramon (foto: Ellen Weber).

Een schuifdeur verbindt beide panden met elkaar; de broers delen dezelfde keuken. In het restaurant dient Pascal kabeljauw op die in de pan gebakken is, terwijl Ramon, de ‘snackbarman’, de vis paneert en frituurt. In de vistaria komen mensen een bakje kibbeling halen of een vismenu nuttigen in het zitgedeelte. Voor corona konden er in het zitgedeelte binnen en in de snackbarserre zo’n veertig mensen zitten. Door de anderhalve metermaatregelen zijn dat er nu wat minder. Daarentegen is het buitenterras uitgebreid.
Bezoekers kunnen in de vistaria niet alleen terecht voor een frietje of vismenu. In 2002 begonnen de broers ook met pizza. “Simpelweg omdat we toch genoeg ruimte hadden. Eerst belegden we kant-en-klare bodems, nu maken we het pizzadeeg zelf. Komt hier een gezin eten, dan hebben we voor ieder wat wils”, vertelt Pascal. “We proberen altijd op zoek te gaan naar verbetering en vernieuwing”, vult Ramon aan.
Als eerste in het dorp verkopen de broers poké bowls. Dagverse salades met vis, zalm, tonijn of garnalen. Ook staan er visbroodjes op het menu. “We gaan mee in de trend van gezond eten. Mensen willen een snelle en simpele maaltijd, maar hebben niet altijd zin in friet met gebakken vis.” Wat de broers ook steeds vaker zien, is dat mensen hun eten meenemen. De zaak zit vlakbij zee. “Bovenop de dijk heb je het mooiste uitzicht van Nederland”, vertelt Ramon.

Belangrijk in het assortiment is het verse schepijs. Eerst verkochten de broers softijs. Pascal zag dat anderen meer geld vroegen voor bollen schepijs. Dat leek hem ook wel interessant. Maar om nu bakken met fabrieksijs neer te zetten, dat past niet bij zijn visie. “We onderscheiden ons met verse vis en verse friet. We willen dus ook zelfgemaakt ijs aanbieden.” De broers trokken een oud-bakker aan, die het gewend is om zijn werkdag om 4:00 uur ’s nachts te beginnen.

Zeeuws bolusijs

Vistaria de Fontein_foto Ellen Weber_3

Met versgemaakte friet en ambachtelijk ijs ­onderscheidt Vistaria De Fontein zich (foto: Ellen Weber).

Als Ramon ‘s ochtends op de zaak komt, staan de bakken met vers schepijs al klaar. “Mooie bergen golvend ijs, leuk versierd.” Klanten krijgen een lekker hoorntje, een flinke bol met een extra wafeltje erop. De ijsverkoop loopt goed. Sommige restaurantgasten lopen na hun diner nog even langs voor een ijsje op de hand. Ook vandaag weten Duitse vakantiegangers de ijsjes te vinden. In vloeiend Duits legt Pascal uit dat Zeeuwse bolus een regionale specialiteit is en het bolusijs een heerlijke kaneelsmaak heeft. “Moeten jullie echt eens proeven.”

De broers zijn blij dat beide zaken weer open zijn, want tijdens de lockdown was het restaurant gesloten. De vistaria, die afgelopen maart werd heropend na een grondige verbouwing, was pas een week open toen corona roet in het eten gooide. Pascal en Ramon waren net zo blij met het nieuwe interieur. Voor de derde keer vroegen ze Emondt KMI om mee te denken over de inrichting. De broers bezochten de showroom in Apeldoorn en bekeken verschillende snackbars door het hele land. Ramon: “Het is altijd een eind rijden vanuit Westkapelle, maar die bezoekjes hielpen bij het vormen van een visie op de inrichting.”

Logische routing

Vistaria de Fontein_foto KMI_1

Achter de balie is na de verbouwing een zee aan werkruimte beschikbaar (foto: Edmondt KMI).

De Fontein biedt verschillende producten aan; voor klanten moet in één oogopslag duidelijk zijn waar ze terecht kunnen. De routing moet logisch zijn. Bij binnenkomst links kunnen mensen een ijsje halen. Rechts is het snackgedeelte, waar mensen terecht kunnen voor een frietje met een kroket.

In het hart van de zaak draait het om vis. In de meeste viszaken zagen de broers lage vitrines. Pascal en Ramon kozen juist voor een wat hogere vitrine waar ze hun vismenu’s, broodjes en poké bowls kunnen uitstallen.

Tijdens de lockdown sloot het restaurant zijn deuren. Beide broers werkten toen samen in het snackbargedeelte. Pascal: “Het liep prima, maar is niet in verhouding met wat we normaal gesproken omzetten.” Ze besloten ook te gaan bezorgen. Met Pasen was er een Paasbrunch en een high tea. Dat was een succes. “We zijn dankbaar dat de 2.700 inwoners van Westkapelle ons bleven steunen.” Maar bezorgen is toch een andere tak van sport. Ramon: “En eigenlijk niet geschikt voor frietjes, want die worden slap. Het is al lastig als klanten bellen dat hun familiezak friet om 18:00 uur klaar moet staan. Als ze 10 minuten later komen, is de friet al niet meer zoals ‘ie hoort te zijn. Vervelend, we willen kwaliteit leveren.”

Klaus uit Duitsland

Vistaria de Fontein_foto KMI_2

In de hoge vitrines zijn de Poké bowls en menu’s beter zichtbaar  voor de klanten (foto: Edmondt KMI).

Tijdens het hoogseizoen, tussen 1 april en 1 november, is De Fontein zeven dagen per week geopend. In de zomermaanden verdubbelt het inwoneraantal van Westkapelle. Veel mensen hebben een tweede huis of staan op de camping. Medewerkers en de vaste vakantiekrachten kennen de trouwe Fonteingasten bij naam. Ramon: “Hey, daar is Klaus uit Duitsland weer!” 

In de winter is de snackbar vijf dagen per week open. Het is dan een stuk rustiger, maar er zijn wel degelijk mensen die met de auto een rondje over Walcheren rijden en bij de vistaria komen eten. In de brasserie komen in de winter veel mensen uit de buurt eten. Daarnaast zijn er bruiloften en partijen, want ook groepen kunnen prima terecht in de ruime zaak.

Beide broers hebben zelf ook kinderen. Hopen ze dat zij de zaak later overnemen? “Het zou mooi zijn, maar ik ga niet pushen. Ze zien ook hoe zwaar het is. Het is een way of life, je hebt bijna geen tijd voor een sociaal leven. Je moet er heel wat voor laten”, zegt Pascal.

De broers zijn er trots op dat ze met elkaar als familie iets hebben neergezet. “Als opa zou kunnen zien hoe zijn frietluik is uitgegroeid…” Hun opa was van het type ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ Ramon: “Onze vader leerde ons om vriendelijk te zijn tegen iedereen. Of iemand nu voor 100 euro vis koopt of alleen één ijsje.” Gastvrijheid staat nog steeds hoog in het vaandel. Pascal: “Een extra bestekje? Niets is ons te gek. Gastvrijheid kost niks.”

Meer werkruimte

Voor de nieuwe inrichting van Vistaria De Fontein, gingen de broers De Witte te rade bij Emondt KMI. Voor meer werkruimte achter de balie, adviseerden zij om rechte toonbanken aan te schaffen. “Dat was een goede tip”, concludeert Ramon de Witte. Ook alle koelkasten en vriezers zijn vervangen en aangeschaft bij deze leverancier. De broers zijn erg tevreden met het resultaat.

Altijd op de hoogte blijven?