Draagvlak creëren bij jongeren voor vis

10 december 2019 Willem M. den Heijer
Dagelijkse drukte in de visafslag van Göteborg (foto Willem M. den Heijer).

In Zweden ligt de visserij, net als in Nederland, onder een vergrootglas en dat heeft geleid tot de start van een educatiecentrum ten einde het werkelijke verhaal te brengen. Behalve rondleidingen en kookcursussen biedt het in Göteborg gevestigde centrum ook trainingen aan werknemers uit de vissector.

Het visserij-educatiecentrum in Göteborg ­bevindt zich in hetzelfde pand als de plaatselijke visafslag. Dat biedt dus veel voordelen bij rondleidingen want de vis is nooit ver weg. Presentaties, workshops en rond­leidingen kunnen op dezelfde locatie plaatsvinden. “En als het even meezit, kunnen de bezoekers in de vroege ­uurtjes ook nog het ­lossen van een vissersschip aanschouwen”, laat Linda Frithiof terloops nog even weten. ­Frithiof is de stuwende kracht achter het visserij­educatie-centrum. Zij verzorgt regelmatig ­presentaties en doet de rondleidingen in de visafslag.

Verschillende programma’s

Zweeds educatiecentrum_3

Van links naar rechts Peter Grinwis, Kees Taal, Wim Harteveld en Jan Drijver luisteren aandachtig naar de uitleg van Linda Frithiof in de visafslag van Göteborg (foto Willem M. den Heijer).

Afgelopen zomer kreeg Frithiof een gezelschap uit Nederland op bezoek. Zij maakten deel uit van een groep die onder de paraplu van United Fish Auctions (UFA) een visserij-excursie langs de Zweedse kust maakte. “Dat was erg leuk, want zij kennen het wereldje en weten wat er speelt. Evenals bij jullie hijgen ook hier de ngo’s in de nek van de visserij. Er is altijd wel kritiek op de visserij.” Sinds het centrum werd opgestart in 1997 draaien er verschillende programma’s om vooral scholieren bekend te maken met vis en de visserijsector. Scholen worden uitgenodigd en krijgen een rondleiding. “Maar we verzorgen ook kooksessies waarbij vis centraal staat”, aldus Frithiof.

Gezamenlijk koken

Zweeds educatiecentrum_2

In de visafslag van Göteborg maken rode steurgarnalen deel uit van het dagelijkse aanbod (foto Willem M. den Heijer).

Basis- en middelbare scholen kunnen zich aanmelden voor een gratis kennismaking. Linda Frithiof: “Ze krijgen dan een presentatie en een rondleiding op de visafslag. Het is om draagvlak te scheppen bij jongeren voor een sector die het niet altijd makkelijk heeft. Bovendien vertel ik ze dat de vis die hier wordt aangevoerd en afgeslagen een topproduct is. Vis uit zee is niet alleen lekker, maar ook gezond. Het gezamenlijk ­bereiden en koken van de vis is onderdeel van het ­bezoek. Dan kunnen ze het zelf ervaren en de smaak beoordelen. Ze verlaten het centrum altijd met een ervaring rijker.” Sinds 1997 ontving het centrum al meer dan 30.000 scholieren.

Zweedse visserij

Zweeds educatiecentrum_4

Linda Frithiof legt tijdens een presentatie de structuur van de Zweedse vissector uit (foto Willem M. den Heijer).

Hoewel de Zweedse kustlijn in het oosten langs de Oostzee bijna vijf keer langer is, herbergt deze slechts een paar kleine haventjes. Langs de westkust wemelt het van de eilanden vanwaaruit bewoners uit kleine dorpjes al eeuwenlang de visserij uitoefenen. In tegenstelling tot Noor­wegen is in Zweden de visserij niet de belangrijkste inkomstenbron. Desalniettemin mag de status van de Zweedse vissersvloot niet onderschat worden. De vloot telt een fiks aantal ­moderne trawlers en purse seiners die ­seizoensmatig in zowel de Oostzee als in de Noordzee actief zijn. Bovendien is de helft van de Deense pelagische vloot in handen van Zweedse visserijondernemers. 

Altijd op de hoogte blijven?