Etiketteren moet je leren

6 december 2022 Yvon Bemelman
Foto: GoodFish

De regels voor het etiketteren van voor­verpakte en (zelf) verpakte visproducten zijn niet voor iedereen duidelijk. Geen wonder dat veel visspecialisten zich hierover laten bijscholen.

In de viswinkel hebben we te maken met voorverpakte producten en niet-voorverpakte producten. Officieel moeten alle voorverpakte levensmiddelen volledig geëtiketteerd worden volgens artikel 9 van Verordening (EU) Nr. 1169/2011. Met onder meer de naam van het levensmiddel, de lijst van ingrediënten met daarin de allergenen benadrukt, netto hoeveelheid, houdbaarheidsdatum, bijzondere bewaarvoorschriften en/of gebruiksvoorwaarden, de naam/handelsnaam en adres van verantwoordelijke exploitant en de voedingswaarden.

Maar wanneer is een product in de winkel voorverpakt? Om het makkelijk te maken: een product kan ‘verpakt’ zijn en niet ‘voorverpakt’. Deze termen worden namelijk verschillend uitgelegd in de wetgeving. Om juridisch getouwtrek te voorkomen heeft de NVWA een beslisboom gemaakt. Het is immers handig om te weten wanneer een product verpakt is en toch geen etiket nodig heeft. Vooral als je de voedingswaarden van een zelfgemaakt product niet kan of wil uitrekenen.

Een product is verpakt als:

  • het bij de inkoop niet al in een consumentenverpakking zit. Bijvoorbeeld potjes kreeftenfond;
  • het een bulkverpakking betreft of producten uit eigen productie die worden verpakt op de plaats van verkoop onder verantwoordelijkheid van de ondernemer/eigenaar. Let wel, de producten moeten worden aangeboden in de buurt van waar ze in de winkel worden verpakt. Aan het product is duidelijk te zien dat het in de winkel is verpakt;
  • ambachtelijke en ambulante bedrijven mogen het ook op een andere locatie verpakken, mits dit een locatie is van de eigenaar/verkoper (bijv. een ander filiaal of de thuislocatie van een markthandelaar);
  • het een grote omloopsnelheid heeft.

Ingevroren producten

Belangrijk om te weten is dat de NVWA (zelf)bereide producten die bevroren verkocht worden, altijd ziet als voorverpakte levensmiddelen. Deze dienen dan ook altijd volledig geëtiketteerd te zijn. Bij (verpakte) niet voor­verpakte levensmiddelen is er wel een informatieverplichting, alleen niet zo uitgebreid. Via een etiket of een schapkaartje moet je de naam van het product, vangstgegevens verse vis en informatie over de allergenen vermelden. Daarnaast moet er kennis van het product aanwezig zijn.
Voor de webwinkel geldt: als producten voor­verpakt op de foto staan, dan moet de volledige etiketinformatie erbij vermeld worden. De houdbaarheidsdatum hoeft daar niet vermeld te worden. Deze moet wél samen met andere verplichte vermeldingen op het etiket van een voorverpakt levensmiddel staan als deze wordt afgeleverd. 

Yvon Bemelman is management consultant bij Condor-Consultancy.

Dit is een artikel uit Vismagazine 9-2022. Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Neem dan een abonnement op Vismagazine en ontvang negen keer per jaar Vismagazine. 

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?