Anneke Ouwehand: “Haring is gezond, lekker, een Hollands ambacht en pure nostalgie!” (foto: Ted Denies)

Anneke Ouwehand uit Katwijk, beter bekend als ‘De Haringkoningin’, start onder deze naam een bedrijf met haringworkshops, haringparty’s en demonstraties haringsnijden. “Ik wil dat haring in Nederland op de kaart blijft, ook in de toekomst.”

Hoe is je passie voor haring ontstaan?

“Na de havo wist ik niet precies wat ik wilde. Ik ben toen een jaartje gaan werken bij haringhandel Hoek in mijn woonplaats Katwijk. Daar leerde ik haring snijden. In het begin vond ik het ontzettend moeilijk. Ik dacht echt: ik leer het nooit. Maar ik bleef oefenen en heel veel meters maken en merkte hoe leuk ik het vond. Het jaar daarna ben ik begonnen met de opleiding sociaal pedagogische hulpverlening. Ik bleef bij Hoek werken naast mijn studie. Ik ben heel perfectionistisch en ambitieus, ze wilden me daar graag houden voor klanten met hoge eisen. Dat vond ik een hele eer.”

Wat gebeurde er daarna?

“Toen ik klaar was met mijn opleiding en werk vond in de hulpverlening, bleef ik voor Hoek werken. Haring werd mijn passie. Hoek vroeg me steeds vaker voor beurzen, promoties en haringparty’s en om in winkels te snijden. Zo kwam ik zeven jaar geleden terecht bij vishandel Leo van Rhijn in Haarlem. Daar werk ik nu vast als haringsnijdster. In het haringseizoen maak ik lange dagen, maar eigenlijk is het daar het hele jaar superdruk. Het verveelt nooit. Haring snijden is voor mij een sport: het kan altijd beter. Het contact met de klant vind ik ontzettend leuk.”

Hoe werd jij het boegbeeld van ‘Het nieuwe haring snijden’?

Eerste Vaatje_foto Lieneke

In actie met het haringsmesje samen met Arie Kuijt bij de veiling van het eerste vaatje in 2019 (foto: Lieneke Schuitemaker).

“Ik werd gebeld door mijn plaatsgenoot Arie Kuijt. Hij had een speciaal haringmesje ontwikkeld waarmee je de kopgraatjes goed uit de haring kunt halen. Hij vroeg mij om daar samen de promotie voor te gaan doen. Ik was meteen verliefd op dat mesje en wil sindsdien niet anders meer. Ik heb toen voor die manier van snijden, met de ronde achterkant van dat mesje, de term ‘Het nieuwe haring snijden’ bedacht.”

Jij masseert daarnaast de haring?

“Dat snijden combineer ik met het masseren: een manier om haring nog malser en lekkerder te maken. Ik kwam op het idee doordat de klanten in Haarlem erg van malse, zachte haring houden. Niet alle haringen in een emmertje zijn altijd even mals. Ik merkte dat als ik ze kort masseerde, ze een stuk malser werden.”

Wat zijn de reacties van visspecialisten?

“De promotie van ‘Het nieuwe haring snijden’ slaat goed aan bij visspecialisten. Ik denk dat inmiddels meer dan de helft al met het nieuwe mesje snijdt. Ik ben heel blij dat Arie mij die kans heeft gegeven. We geven samen regelmatig workshops met de nieuwe snijmethode. Ik verzorg veel demonstraties bij bedrijven, heb via Hoek op Lowlands gestaan en ben inmiddels al een paar keer jurylid geweest bij haringwedstrijden op visbeurzen.”

Hoe combineer je dit met je werk in de zorg?

“Ik werkte de laatste jaren meestal 70 uur in de week. Haring snijden bleef heel lang een hobby, maar werd steeds belangrijker. Sinds ik een dochter heb, werk ik nog maar 50 uur in de week en dat is goed vol te houden. Mijn werk in de zorg, met kinderen met gedragsproblemen, vind ik geweldig en mijn werk met haring ook. Ik hoef niet te kiezen en ik wil ook niet kiezen.”

Wat zijn je verdere plannen met haring?

Anneke Ouwehand haringkoningin (© Koos Groenewold)

De haringkoningin in actie bij het jureren van wedstrijden (foto: Koos Groenewold)

“Vorig jaar was ik samen met Arie Kuijt keurmeester bij de veiling van het eerste vaatje. Naar aanleiding daarvan heb ik mezelf voor de grap de ‘De Haringkoningin’ genoemd. Ik kreeg daar zoveel leuke reacties op, dat ik besloot om er meer mee te gaan doen. Ik ben mijn bedrijf ‘De Haringkoningin’ gestart, waarmee ik in te huren ben voor haringparty’s en haringpromotie en via visfileren.nl, de website van Arie Kuijt, ook voor haring workshops. Door alle coronabeperkingen kon ik er nog niet volop mee aan de slag, maar dat komt wel weer.”

Heb je een wens voor de toekomst?

“Haring is een stukje Nederlandse cultuur, het zou ontzettend jammer zijn als we dat verliezen. Ik wil er een bijdrage aan leveren om dat te voorkomen. Juist door ‘Het nieuwe haring snijden’; want daarbij hou je minder graatjes over in de haring. Die graatjes zijn toch vaak de reden dat mensen haring niet lekker vinden. Ik wil dat haring in Nederland op de kaart blijft, ook in de toekomst. Daarvoor moeten we zorgen dat kinderen al jong kennismaken met haring en haring lekker gaan vinden. Mijn dochter gaf ik al een haring toen ze zes maanden was! Ze is nu 2,5 en is dol op haring. Ze eet ze gewoon lekker stoer aan de staart! Ik hoop zo dat heel Nederland aan de haring gaat. Het is gezond, lekker, een Hollands ambacht en pure nostalgie!” 

9 Haringsnijtips van Anneke

  • Gebruik het speciale haringmesje (voor het nieuwe snijden)
  • Maak zoveel mogelijk meters, oefen veel! Geef vooral niet op.
  • Masseer de haring voor klanten die van extra malse haring houden.
  • Kies voor een lekkere blanke vette haring met een dikke rug.
  • Check het filmpje ‘Het nieuwe haring snijden’ op YouTube.
  • Houd je mesje plat op de graat en laat het zonder te veel kracht over de haring glijden.
  • Begin zo hoog mogelijk met insnijden, meteen onder de kop, zodat je haring mooi groot blijft.
  • Probeer tijdens het snijden de haring zo weinig mogelijk aan te raken met je hand. Zo blijft hij mooi blank.
  • Laat het mesje het werk doen.

Altijd op de hoogte blijven?