Foto: Pascal Koops

Op zijn zestiende volgde Pascal Koops (29) een brede mbo-opleiding, maar hij werd niet enthousiast van de banen die voor hem in het verschiet lagen. Zijn hart lag bij zijn bijbaan bij een vishandel op de markt. Hij ging fulltime aan de slag in de vis, rondde de drie mbo-­visopleidingen van SVO vakopleiding food af en is inmiddels ook SVO-examinator.

Pascal Koops ontdekte al vrij snel dat zijn eerste mbo-opleiding niet bij hem paste. Hij wilde liever meer werken en dan bij voorkeur in de vishandel. “Ik kon met mijn opleiding veel richtingen op, maar niets vond ik echt leuk”, vertelt hij. “Ik besloot ermee te stoppen en werken en leren te combineren. Een dag in de week ging ik naar SVO om de mbo 2-opleiding Verkoopmedewerker vis te volgen, de rest van de tijd werkte ik bij de vishandel op de markt. Dat beviel me een stuk beter. Ik sta heel graag op de markt en ik vind het ambachtelijke visvak prachtig. Zelf mooie vis uitzoeken en producten bewerken: daar gaat mijn hart nog steeds sneller van kloppen.”

Enthousiaster over het vak

Pascal werkt nu bij Vishandel Koelewijn uit Bunschoten-Spakenburg, één van de grootste verkoopwagens van Nederland. Elke dag staat hij op een andere markt. De afge­lopen jaren rondde Pascal alle visopleidingen van SVO af. Na Verkoopmedewerker vis ging hij meteen door met de mbo 3-opleiding Visspecialist. “Bij deze opleidingen leer je de basis van het visvak. Ik leerde veel bij over hygiënisch werken en het uitvoeren van kwaliteitscontroles. Bovendien werd ik dankzij de opleidingen nog enthousiaster over het vak. Het is erg leuk en leerzaam om ervaringen uit te wisselen met je mede­studenten, die allemaal in andere viszaken werken.”

Steentje bijdragen

Na de Visspecialist-opleiding besloot Pascal door te gaan voor niveau 4, Bedrijfsleider vers. Deze opleiding gaat niet over werken met vis, maar over bedrijfsvoering en management. “De opleiding verbreedt je perspectief”, zegt hij. “Mensen aansturen, marketing, financiën: ik heb er veel van geleerd. Het is een opleiding waar je ook in de toekomst alle kanten mee op kunt. Ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan de opleidingen van visstudenten. Daarom rondde ik de opleiding Examinator af en ga ik examens afnemen voor SVO. Het is belangrijk dat vismedewerkers goed opgeleid zijn en met hun kennis een viszaak naar een hoger niveau brengen. Eigenlijk zou iedereen die met voeding werkt een opleiding moeten volgen.”

SVO Vakopleiding Food_logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten goed aan op de praktijk en de docenten van SVO komen zelf uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl | twitter: @SVO_Opleidingen

Altijd op de hoogte blijven?