Het succes van Zeelandia van Belzen

1 november 2022 Lennart Kik
Christian van Belzen toont de prachtige blauwvintonijn van Balfego.

“We zijn hier niet gekomen om honger te lijden”, zei Christian van Belzen in een interview met de PZC in 2008. De voormalige Arnemuidse visserman had toen een vishandel in het Duitse Krefeld. Nu leidt hij een goed lopende groothandel in zeevis.

Foto's: Zeelandia van Belzen

In 2005 begon Van Belzen met zijn compagnon Andreas Moerland een vishandel in Krefeld, een stad ter grootte van Eindhoven. Het duurde wel even voor de wantrouwige Duitse clientèle zich gewonnen gaf. “In de beginjaren hebben we heel wat zwarte sneeuw gezien”, bekent hij. De omslag kwam toen ook restaurants de weg naar de winkel wisten te vinden. Voor Van Belzen het sein om naast de winkel een visgroothandel te beginnen onder de naam Zeelandia van Belzen.

“In het begin hadden we niet meer dan vier Mercedes-busjes en een Hinterhof achter de viszaak. Die werd al snel te klein. Pas toen we een grotere bedrijfshal konden huren kwam de vaart erin. We gingen ook de tophoreca beleveren. Daarna volgden opdrachten van kleinere supermarkten en markthandelaren. Hiervoor is een logistiek netwerk belangrijk. Doordat Zeelandia met name levert in Nord­rhein-Westfalen is dat ook goed mogelijk.

Inkoopkracht

Zeelandia van Belzen_2

De zeevis betrekt Van Belzen van bijna alle grote Nederlandse visexportbedrijven. Voor schelp- en schaaldieren werkt hij samen met meerdere bedrijven in Yerseke. Daarnaast koopt hij in bij Europese en internationale visexportbedrijven. Met zijn inkoopkracht speelt Van Belzen een sturende rol in de markt. Kotra Logistics is een belangrijke partner voor Zeelandia dat de afgelopen jaren groeide in de rol van logistiek dienstverlener. “Een goed uitgekiend logistiek netwerk is de sleutel tot succes, zowel extern met Kotra als intern met onze eigen wagenpark.”

In de coronaperiode viel een groot deel van de horecaomzet weg, terwijl de ambulante han­del overeind bleef. “Door ons op de markthandel te concentreren, konden we goed vooruit.” Begin 2022 kwam ook de horeca terug. Een jaar eerder had Zeelandia een Japanse firma overgenomen, die is gespecialiseerd in het bedienen van Japanse klanten in (rijke) steden als Düsseldorf en Frankfurt. Zij stellen de hoogste eisen aan kwaliteit en duurzame vangstmethoden (zie het kader over Kaitai).

Topproducten

Zeelandia van Belzen_1

Voor Van Belzen was dit reden om nog meer in te zetten op vis van topkwaliteit en de hoogst denkbare versheid. De overname van Atlantic Fish Partners, een Duitse visgroothandel die gespecialiseerd is in import van IJslandse verse vis, en de overname van 50% van de aandelen van het IJslandse bedrijf Icelandic Fish Partners stelt Zeelandia in staat om de beste kwaliteit vis uit IJslandse wateren te leveren. Door gebruik te maken van air­cargo kan deze vis binnen 36 uur na de vangst bij de klant op het bord liggen. De vis ligt hierbij tussen cooling pads en niet in het ijs.

Op de beurs Fish International in Bremen toonde Van Belzen op 4 en 5 september enkele topproducten uit zijn assortiment. Zo is de geelvinmakreel Hamachi zeer geliefd in Japan voor sashimi en sushi. Deze vis wordt gedood via de traditionele ‘Ikijime’-methode, die ervoor zorgt dat de rigor mortis langzamer intreedt waardoor de dieren bijna geen stress ervaren. Andere bijzondere producten zijn de blauwvintonijn van Balfego, de Ōra King Salmon (ook wel bekend als de Wagyū van de zee), de Bakkafrost (kweekzalm van superieure kwaliteit van de Faeröer-eilanden), Gindara’s black cod (’s werelds enige zwarte kabeljauw) en langoustines uit de wateren rond Tristan da Cunha.

Na de overname van Atlantic Fish Partners heeft Zeelandia twee Duitse vestigingen: één in Haan (tussen Wuppertal en Düsseldorf) om de markthandel te bedienen, terwijl de vestiging in Krefeld de horeca belevert. In mei 2023 komt het Verkehrsknotenpunkt van Kotra Logistics in Krefeld gereed. Zeelandia gaat een deel van dit pand huren. "Dit is een perfecte mogelijkheid om samen te werken met Kotra", aldus Van Belzen. Het grouperen van goederen door Kotra gebeurt tussen 22.00 en 1.00 uur ’s nachts, terwijl Zeelandia de overige tijd van de dag gebruikt maakt van de ‘hub’. “Het betrekken van deze hub zorgt ervoor dat de afhandeling van de leveringen nog sneller en flexibeler kan verlopen.” 

Kaitai ceremonie

Op 5 september vond in Bremen een traditionele Japanse Kaitai ceremonie plaats. De Japanse Kaitai meester Kozo Ohgata (een medewerker van Zeelandia) versneed live een blauwvintonijn van 166 kilogram. Hij gebruikt hiervoor een techniek die van generatie op generatie is overgedragen en waarvoor een uitgebreide kennis van de anatomie van de vis en veel oefening nodig is. Het Spaanse kweekvisbedrijf Balfego en zijn Duitse ‘verdelers’ Deutsche See en Zeelandia van Belzen maakten deze ceremonie mogelijk.

Altijd op de hoogte blijven?