Naim Breen van De Meulemeester uit Yerseke toont twee geïmporteerde Canadese kreeften (foto: Willem M. den Heijer).

Dat kreeften in Zeeland voorkomen, is eigenlijk ongewoon. Kreeften zijn van nature bewoners van rotsachtige kusten. Daar kunnen ze in spleten en holen een schuilplaats vinden. Maar er is geen rots te bekennen in het vlakke Zeeland. 

Volgens meneer De Koeijer van het Oosterscheldemuseum in Yerseke is de kreeftenvisserij in Zeeland eeuwenoud. Het verhaal gaat dat in de zeventiende eeuw een schip uit Noorwegen een lading kreeften verloor, waarna zij zich wisten te handhaven in een gebied met weliswaar geen rotsen waren maar wel met stenen versterkte dijken en veen. Veen is hard en sterk genoeg om er een hol in te bouwen waarin kreeft zich kan verstoppen. Latere steenstortingen aan de voet van de dijk vormen nog steeds een ideale schuilplaats.

Pantser

Kreeften zien er vervaarlijk uit met hun gepantserde schaal en krachtige scharen. Zij lijken ongenaakbaar voor vijanden. Die schaal is er echter de oorzaak van dat de kreeft op sommige tijden uiterst kwetsbaar is. De schaal groeit namelijk niet met het lichaam mee. Als het pantser te krap wordt, barst het aan de rugzijde in de lengterichting open. Het lichaam met scharen en poten, dat dan zeer week en zacht is, trekt zich door die opening uit die harde schaal terug. Het duurt ongeveer een week voor de kreeft weer een nieuw pantser heeft gevormd.

Ontstressen

Kreeft in Zeeland_Foto Willem den Heijer_2

In speciale bakken ontstressen de kreeften na de lange reis (foto: Willem M. den Heijer).

In die verschaalperiode is de kreeft trefbaar en heeft hij een goede schuilplaats nodig om zijn soortgenoten (kannibalisme) en andere vijanden te ontlopen. Die verschaalperiode kan ook in de kreeftenparken voorkomen. Dan duurt deze iets langer. De kreeftenparken zijn overigens bedoeld om de geïmporteerde kreeften uit onder andere Canada en Schotland na hun lange reis te laten ontstressen. In overdekte bassins, waarin het zeewater stromend wordt gehouden, komen de kreeften weer enigszins tot rust.

Korven

Kreeften worden met korven gevangen. Voorzien van aas worden deze korven aan lange touwlijnen op de bodem gelegd. Aan één zijde is een ‘keel’ aangebracht zodat de kreeft er wel in kan, maar niet uit. Na een of twee dagen halen de vissers de korven boven water. Het kreeftenseizoen loopt vanaf april tot half juli. De import en export van kreeften is in handen van drie bedrijven: Verwijs’ Kreeftenparken, Meulemeester BV De Oester- & Kreeftenhandel en Krijn Verwijs Yerseke bv.

Altijd op de hoogte blijven?