Ze werkte in de zorg en had helemaal niets met vis. Maar toen Jody Sluiter (27) een andere baan ging zoeken, kwam ze toch in een viszaak terecht. Ze werkt met veel plezier bij Palingboot Het Bottertje in Kampen en doet de mbo-opleiding Verkoopmedewerker vis bij SVO vakopleiding food.

Foto: Jody Sluiter

Werken in de zorg maakte Jody nooit helemaal gelukkig. Ze ging daarom op zoek naar iets wat wel bij haar paste. “Mijn vader vertelde me dat Palingboot Het Bottertje een vacature had, maar dat zag ik helemaal niet zitten”, vertelt Jody. “Met vis had ik niets en ik wilde ook niet de hele dag in de vislucht staan. Maar ik moest toch iets proberen. Uiteindelijk ben ik gaan praten bij Het Bottertje en een dag later stond ik achter de toonbank. Op een zaterdag, in de tijd van Hollandse Nieuwe en net voor Vaderdag. Het was een gekkenhuis.”

Vaste klanten

Dat is inmiddels vier jaar geleden en Jody werkt nog altijd bij Palingboot Het Bottertje. De viszaak is een begrip in Kampen en ze geniet van de gesprekken met vaste klanten. “De contacten met klanten maken me vrolijk”, zegt ze. “Mensen willen graag hun verhaal aan me kwijt. Zelf ben ik niet zo’n viseter, maar ik vind vis wel een prachtproduct om mee te werken. Ik mag heel graag koken en met vis kun je iets heel speciaals op tafel zetten. Bij Het Bottertje ben ik verantwoordelijk voor het maken van de maaltijden, salades en visschotels.”

Vorig jaar merkte Jody dat ze vastliep op een gebrek aan productkennis. “Als je in een viswinkel werkt, moet je weten wat je precies verkoopt”, zegt Jody. “Daarom ben ik de mbo-opleiding Verkoopmedewerker vis bij SVO gaan doen. Ik had de meeste vaardigheden wel onder de knie, maar ik wist niet waarom ik werkzaamheden op een bepaalde manier uitvoerde. Dat begrijp ik nu wel. Ik sta nu nog zelfverzekerder in de zaak, want ik weet waar ik over praat.”

Opleiding Traiteur

Na deze opleiding gaat Jody meteen verder met leren. In het nieuwe schooljaar start ze met de nieuwe mbo 3-opleiding Traiteur bij SVO. “Toen ik bij SVO begon, had ik de ambitie om Het Bottertje over te nemen of een eigen viszaak te beginnen. Nu denk ik aan een eigen restaurant of een andere onderneming waarin ik mijn passie voor koken kwijt kan. Mijn vriend werkt in de evenementbranche en we hebben volop ideeën om samen een bedrijf te beginnen. De traiteuropleiding sluit daar heel goed op aan.”

SVO Vakopleiding Food_logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten goed aan op de praktijk en de docenten van SVO komen zelf uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl | twitter: @SVO_Opleidingen

Altijd op de hoogte blijven?