Marco Buter drukker ondanks coronacrisis

29 mei 2020 Erik Kruisselbrink
Marco Buter: “Voor de mensen is een visje halen nu een uitje” (foto: Koos Groenewold).

Onze oosterburen hebben er een mooie uitdrukking voor: ‘In der Beschränkung zeigt sich der Meister’. Wat dat betreft, bevindt Marco Buter ‘van’ Urk zich in een mooie traditie. Hij ziet zichzelf als specialist in haring, gebakken en verse vis. Iets anders erbij gaan doen, zou afbreuk doen aan de kwaliteit, dus waarom zou je?

Vishandel Buter heeft qua omzet weinig te lijden onder COVID-19. Sterker nog, het loopt zelfs in de kleinere plaatsen nog beter dan normaal. “Ik mag zeker niet klagen. Het is na de Pasen altijd iets stiller en in de grote plaatsen waar ik sta, is het wel iets rustiger. In de kleinere plaatsen is de drukte wat meer verspreid door de 1,5 meter afstand waar ze vroeger samen onder de klep stonden. De mensen houden supergoed rekening met de nieuwe maatregelen. Het is nu echt een uitje. De mensen houden geld over. Ze kunnen niet meer naar de kroeg en het restaurant. Dus halen ze iets lekkers voor thuis.”

De Urker ondernemer ziet zelfs nieuwe klanten. “Vooral in de Noordoostpolder en Overijssel zie je nu bijvoorbeeld ook onderwijspersoneel. Zij zitten nu ook thuis en voor hen is het een lekker uitje om tussendoor even een visje te komen eten.”

Geen haringmachine

Vishandel Buter_foto Koos_2

Marco Buter snijdt de haringen vers en zonder machine (foto: Koos Groenewold).

Buter denkt als ondernemer regelmatig na over de koers die hij vaart met zijn bedrijf. Zo heeft hij op het moment dat wij hem spreken zojuist bezoek gehad van een verkoper van haringmachines. “Ik heb het niet gedaan. Je krijgt toch niet die superieure kwaliteit die ik wil hebben. En haring is gewoon het meest vers en lekkerst als hij ter plekke in de kar wordt schoongemaakt en gesneden.”

Qua assortiment komt Buter steeds weer bij de basis uit. De klanten blijken dat prima te vinden, want ze blijven gewoon trouw komen. “Ik ben een echte visboer, geen visdetaillist”, vervolgt Buter. Ik verkoop haring, gebakken vis en ook wel verse en gemarineerde vis. Maar geen vis- of groenteschotels. Ik heb er gewoon geen tijd voor om ze te maken. We staan met zijn vieren in de wagen. Eén man voor het bakken, twee voor de verkoop en één voor het haring snijden. Ik heb het tot half vijf druk, zes dagen in de week. Ik werk al hard genoeg en om er ook nog maaltijden bij te gaan maken en verkopen…”

Ondanks zijn 35 jaar werkt Buter al meer dan twee decennia in de vis. “Toen ik elf was, werd ik op woensdagmiddag door mijn ouders naar vishandel Snoek, voorheen mijn werkgever, gebracht om vis schoon te maken. Op zaterdag ging ik met de bakwagen mee, die ze hadden. Toen ik zestien was, kwam ik vast in dienst. Op mijn 24ste kon ik de markthandel overnemen.” Dat was niet heel ingewikkeld, aldus de nuchtere Urker. “Ik regelde alles zelf al: de inkoop, verkoop tot en met de verpakking.”

Voor Buter was die keuze niet zo moeilijk. “Ik wist niet wat ik anders zou willen worden. Mijn vader had met twee compagnons een groothandel en juichte het toe om in de ambulante handel te gaan. Je krijgt meteen je geld en ik vind het hartstikke leuk werk.”

Tweede verkoopwagen

Vishandel Buter_foto Koos_3

Met drie grote beeldschermen stimuleert Vishandel Buter de impulsaankopen (foto: Koos Groenewold).

Zes jaar geleden werd het bedrijf uitgebreid met een tweede, zelfrijdende, verkoopwagen. “Ik werkte op maandag vaak met een maat samen, die ook een vishandel had. Dan sneden we samen de verse roerbakgroenten en rookten we de makreel. Dat was altijd harstikke gezellig. Toen hij besloot om ergens in loondienst te gaan, kon ik zijn handel overnemen. Omdat je alles deelt, kende ik natuurlijk zijn markten en omzetten. Bovendien had hij een spiksplinternieuwe wagen. Mijn jongere broer Christiaan (29), die al vanaf het begin in het bedrijf werkt, verkoopt vanaf dat moment vanuit die wagen. Ik werkte eerst nog op een oudere wagen die uiteindelijk 12,5 jaar oud was. Dan merk je wel het verschil in uitstraling. Als we dan samen op de Urkerdag stonden, kwamen ze allemaal naar hem toe.”

Weer van deze tijd

Vishandel Buter_foto Koos_4

In de nieuwe wagen is speciaal een uitsparing in de werkbank gemaakt zodat de uien altijd gekoeld zijn (foto: Koos Groenewold).

Vorig jaar november nam Buter een nieuwe bakwagen met bus in gebruik. “Je kunt een wagen nog zo goed schoonmaken, op den duur zie je dat hij niet meer voldoet aan de nieuwste eisen en dat je niet meer goed meekomt met de rest. Ik had ook wel zin in iets nieuws. Alles is weer modern en van deze tijd. Dat levert je heel veel energie op. Ik heb er lang op moeten wachten, wel anderhalf jaar, maar toen ik hem had, viel er echt een last van mij af. Ik had van tevoren veertig punten bedacht die ik allemaal wilde perfectioneren. Voorheen had ik de uitjes bijvoorbeeld in een bakje op de werkbank staan. Nu heb er speciaal een uitsparing voor in de werkbank laten maken, zodat ze automatisch worden meegekoeld. Boven is nu alles zo ingericht dat ik de wagen veel makkelijker kan schoonmaken.”

De visboer is ook in zijn sas met de nieuwe verlichting. “Die kunnen we zelf instellen qua kleuren, zodat we de producten heel mooi kunnen presenteren. Als je de vis nu ziet, zou je er gewoon rauw in willen bijten. We hebben nu verneveling in de vitrine, waardoor de vis de hele dag door vers blijft. Waar hij voorheen nog wel eens uitgedroogd kon zijn aan het eind van de dag.”

Tegen de achterwand zijn drie grote beeldschermen een opvallende verschijning. “Daarop kan ik alle producten en prijzen laten zien. Of dat nu verse vis is of een broodje haring. Het geeft de mensen echt een impuls om iets te kopen. Je kunt er ook mededelingen over COVID-19 op brengen en met welke maatregelen de mensen rekening moeten houden. De wagen is niet langer dan de vorige wagen, wel 40 centimeter hoger. Daardoor lijkt hij wel veel groter.”

Voor het bakken van de vis heeft hij de beschikking over drie pannen, twee met een diameter van 70 centimeter en één van 45 centimeter.

Geen ruchtbaarheid

Vishandel Buter_foto Koos_5

In de vitrine zit een vernevelaar die de vis kraakvers houdt. Dankzij speciale verlichting ziet de vis er extra aantrekkelijk uit (foto: Koos Groenewold).

Buter vertelt dat hij bewust geen ruchtbaarheid aan de ingebruikname van de nieuwe wagen heeft gegeven. “Ik heb het niet aan de grote klok gehangen. Dan zou ik het nog drukker krijgen en dan kan ik misschien niet meer de kwaliteit leveren die ik nu lever. Dan geef je een kibbeling misschien niet helemaal warm mee of de verpakking is te rommelig. Je kunt beter drukker worden over de maanden heen.” Daarbij komt Buter al 24 jaar op dezelfde standplaatsen.

Voor de andere wagen is dat tijdsbestek overigens zo’n 18 jaar. “Door de jaren heen ken je hele families.We zijn nog nooit van standplaats gewisseld. Dat is voor de mensen ook heel prettig, want ze weten precies waar ze aan toe zijn.”

Eigen geld

Vishandel Buter_foto Koos_6

De vernevelaar en de speciale verlichting (foto: Koos Groenewold).

Ondanks zijn recente investering in de nieuwe wagen, was de uitbraak van het coronavirus om die reden geen grote schok voor de Urker ondernemer: “Ik heb hem gelukkig met eigen geld gekocht en hoefde hem nauwelijks te financieren. Zelfs als we nu zouden moeten stoppen, is het daarom nog steeds geen grote ramp.”

Buter heeft het daarmee voor de eerstkomende jaren goed voor elkaar met zijn onderneming. Temeer daar de onderneming vier jaar geleden een nieuw bedrijfspand betrok. “Daar hebben we een grote koeling, vriezer en werkbank tot onze beschikking. De wagens staan er om ze goed schoon te kunnen maken. Als ik dat vergelijk met daarvoor, toen we de wagens ook ’s winters buiten schoon moesten maken…”

Standplekken
Dinsdagmorgen: Oldemarkt 9:00-13:00 uur
Dinsdagmiddag: Tollebeek 15:00-18:00 uur
Woensdag: Ens 9:00-18:00 uur
‘t Harde 9:00-17:30 uur
Donderdag Meppel 10:00-17:30 uur
Vrijdag Zaandam 8:45-17:30 uur
Marknesse 9:00-18:00 uur
Zaterdag Zaandam 09:00-15:45
Emmeloord 9:00-15:30 uur

Altijd op de hoogte blijven?