Marel zet in op Prepared Food

Marel_Vis 7-2021

Revolutionaire paneermachines, vormwalsen voor talloze soorten en maten snacks en burgers, alle mogelijke andere machines en een proefkeuken. In het Marels’ DemoCenter in Boxmeer kunnen foodproducenten uitgebreid werken aan hun productontwikkeling.

Bekend zijn de Whitefish- en de Salmon ShowHow van Marel in Kopenhagen; evenementen waar Marel alle technieken om witvis en zalm te processen demonstreert. Minder bekend in de visbranche is het DemoCenter met proefkeuken in Boxmeer. Hier staan overwegend machines voor Prepared Food, waaronder Marels’ paneermachines met hoog productievolume, maximale flexibiliteit en ongeëvenaarde productconsistentie, en de vormoplossingen ontwikkeld door DemoCenter manager Jacques Roosenbrand. “Prepared Food wordt steeds belangrijker”, zegt Ger Stans, specialist Prepared Foods. “We zijn er al jaren goed in. Hier proberen foodproducenten hun mixen en producten uit. We kunnen alle proteïnesectoren op alle fronten helpen bij het proces.”

Mengen, mixen, vormen, coaten, marineren, garen, grillen, frituren, vrijwel alles is mogelijk. Stans: “Voedselproducenten willen liefst elke gram product uitnutten en onze voedseltechnologen denken daarin graag mee. No more waste! Sterker, je kunt meerwaarde creëren met bijvoorbeeld marinades en een mooie korst. En je kunt upgraden wat misschien eerder B-kwaliteit was. Ook reststromen zoals zaagmeel van de vis bevat volwaardige eiwitten. Daar komt bij dat het coaten en garen van bijvoorbeeld fingerfoods langere houdbaarheid genereert én voor de consument nog gemakkelijker te bereiden is dan verse vis. Zo verhoog je je rendement want elk stapje in het proces is waardevermeerdering.”

In Boxmeer kun je op grote schaal testen en daarvan wordt gretig gebruik gemaakt, weet Maarten van der Steen. “Wij regelen de opstelling zoals die uiteindelijk in de fabriek van de klant komt te staan. Dat gaat van mengers via vormmachines naar alle verwerkings- of bewerkingsapparatuur. Zo nodig vliegen we een machine uit Kopenhagen in. Klanten kunnen in de keuken van het DemoCenter hun producten proeven en ze - desgewenst diepgevroren – meenemen om in hun eigen laboratoria te laten testen.”

Nieuwe producten

“In de visbranche hebben we lang de focus gehouden op visverwerking en minder op prepared foods en onze coating equipment”, zegt Van der Steen (links op de foto). “Maar ook hier is wereldwijde kennis van onze verschillende afdelingen en alle voorgaande jaren samengevoegd. Inmiddels worden we steeds vaker ook in de visbranche uitgenodigd om nieuwe lijnen samen te stellen of te ontwikkelen. Wie weet welke nieuwe producten straks in de schappen liggen.”

Lees ook
Speciaal voor kleine batches verse vis(producten)

Speciaal voor kleine batches verse vis(producten)

Produceer je kleine of middelgrote batches verse vis, visproducten of visvervangers? Dan hebben we een mooie aanbieding voor je. Onze verpakkingsoplossingen zijn heel flexibel en bieden een uitstekend investeringsrendement.

‘Verwachting van de klant overtreffen’

‘Verwachting van de klant overtreffen’

Dat koeling een ‘hot topic’ is, blijkt mede uit het feit dat veel koelspecialisten in april aanwezig waren op Seafood Expo Global in Barcelona. Terug in Nederland gingen we op zoek naar trends en tips. Vandaag het eerste deel van deze rondvraag met Dirko den Hertog van Delmo.

Productie voedingsmiddelenindustrie groeit met 3 procent

Productie voedingsmiddelenindustrie groeit met 3 procent

De productie in de voedingsmiddelenindustrie groeide juni 2022 met 3 procent ten opzichte van de dezelfde periode van vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).