Metamorfose voor Urker Visspecialisten Baarssen

29 mei 2020 Naomi Heidinga
De winkel is 25 vierkante meter groter dankzij het plaatsen van een nieuwe pui met automatische schuifdeur aan de voorzijde (foto: Climate32).

Slechts drie muren zijn blijven staan. De rest is volledig vernieuwd. De winkel van Urker Visspecialisten Baarssen in Lelystad is grondig onder handen genomen. De verbouwing kostte net iets minder dan een half miljoen euro. Een forse investering, maar daar is het resultaat ook naar. Eigenaren Johan, Elly en zoon Albert Baarssen krijgen louter positieve reacties en de omzet is flink gestegen.

Zo’n zeven jaar geleden kreeg Johan Baarssen de kans om de viswinkel aan het Noorderwagenplein in Lelystad te huren. “Ik had jaren in de vishandel gewerkt. Toen dat stopte, heb ik een tijd in het tapijt gezeten. Dat ging niet slecht, maar paste niet bij me.” Het werken in de vishandel heeft hij met de paplepel ingegoten gekregen: zijn vader had tevens een zaak. “Mijn vrouw opperde zeven jaar geleden of het geen tijd was om een eigen viswinkel te openen.” In Lelystad vond hij een geschikt pand. “Het is maar twintig minuten rijden van huis.”

Baarssen runt de winkel samen met zijn vrouw Elly en zoon Albert. “Mijn vrouw heeft het vak ook van huis uit meegekregen. Haar meisjesnaam is Snoek. Dat maakt van mijn zoon ‘Snoekbaars’. Ik heb hem de keuze voorgelegd, en hij wilde graag meedoen in het bedrijf.”

Volledig gestript

Visspecialist Baarsen_Foto Climate32_4

Het pand is volledig gestript. Er zijn drie muren blijven staan (foto: Climate32).

Toen Baarssen zijn entree nam in de winkel, was deze al aan vervanging toe. “Het pand stond op instorten, alles was gedateerd.” Anderhalf jaar geleden kon hij het pandje kopen. “Toen dacht ik: nu moet de botte bijl erin. Dat is ook gebeurd: het pand is volledig gestript. Alleen de drie muren zijn blijven staan en we hebben een uitbouw gekregen.”

De voorbereiding op de verbouwing nam ongeveer een jaar in beslag. Als eerste ging de familie op zoek naar een geschikte partner, die hen zou kunnen helpen bij het maken van plannen. “Ik heb bij verschillende bedrijven gekeken naar de inrichting. Niet alleen bij viswinkels, maar ook slagerijen. Telkens kwam ik bij dezelfde partij uit: Climate32.” Dat was vooral een gevoelskwestie, aldus Baarssen. “De pluspunten van Climate32 kwamen steeds naar boven drijven. De winkels zagen er top uit. Ik keek ook naar andere zaken. Een goede routing vind ik heel belangrijk. Ik wil producten maar één keer in handen hebben voor ze de winkel uit gaan. Ook de kwaliteit van de inventaris was voor ons van doorslaggevend belang.”

In overleg met Baarssen maakte de winkelinrichter en leverancier van koel- en klimaatsystemen, tekeningen voor de inrichting van de nieuwe winkel. “Ik heb het plan voor de routing gemaakt, mijn vrouw heeft in samenspraak met Climate32 de inrichting verzorgd.”

Schoonmaakwerk

Visspecialist Baarsen_Foto Climate32_6

De wand met schubtegeltjes en de familienaam is een eye catcher (foto: Climate32).

Qua materialen had de familie al een aantal ideeën. “We wilden zo groot mogelijke tegels, en dus zo min mogelijk voegen. Ook het aantal gaatjes en kieren moest tot het minimum worden beperkt. Dat scheelt veel schoonmaakwerk.” De tegels zijn 1,20 bij 2,60 meter.

Niet overal is voor grote tegels gekozen. De wand met schubtegeltjes met daarin de naam Baarssen is een echte eye catcher geworden. “De ontwerper van Climate32 stelde deze kleuren voor. Mijn vrouw had in eerste instantie niet voor rood gekozen. Maar nu zijn we er heel blij mee.”

De winkel heeft een volledige metamorfose gekregen. Aan de voorzijde is een nieuwe pui geplaatst, met automatische schuifdeur. Hiermee is 25 vierkante meter aan ruimte gewonnen. Het systeemplafond in het restaurantgedeelte is verwijderd, waardoor een ruimtelijk effect ontstaat. Alle meubelen, zoals de vitrine, werkeilanden en de broodjeskoeling zijn in samenspraak met Baarssen gemaakt.

Energiezuinig

Visspecialist Baarsen_Foto Climate32_3

Energiezuinige apparatuur (foto: Climate32).

Duurzaamheid was een belangrijk argument in de aanschaf van apparatuur. Er is enkel voor energiezuinige apparaten gekozen. Uit de condensator wordt bijvoorbeeld warmte teruggewonnen, en het water wordt verwarmd door warmte van de koelinstallatie. Overal is ledverlichting toegepast en op het dak liggen dertig zonnepanelen. Ook is gekozen voor een energiezuinige oven. Baarssen had voor elektrische variant willen gaan, maar dat bleek nog te duur. “Daarom is het nu toch een gasoven geworden. De tijd is er nu gewoon nog niet rijp voor. Voor een elektrische oven zou ik sowieso al tienduizend euro meer kwijt zijn. Daarnaast moest er een extra kabel worden aangelegd en zou ik zo’n 300 euro per maand extra moeten betalen aan stroom.”

De verbouwing nam in totaal acht weken in beslag. Tijdens de eerste drie weken kon de winkel openblijven, daarna ging de verkoop via een bakwagen verder. “Dat was wel een beetje behelpen,” aldus Baarssen. “Maar het scheelde anderzijds ook weer een handje: we konden het met een mannetje minder af.”
De verbouwing verliep beter dan gepland. “Voor de gehele periode was een strak schema gemaakt, met daarin per dag aangegeven wat er zou gebeuren.Magnifiek. Het klopte tot op de dag. Of zelfs nog beter: we konden een dag eerder open. Alle lof voor de aannemer van het project, Scholten Bouw.”

Duurzaam en energiezuinig
“Tegenwoordig zijn de meeste koelsystemen duurzaam en energiezuinig”, aldus Henk van Renselaar, van Climate32. “Wanneer je kijkt naar de A-merken, geldt voor hen allemaal dat ze compact en geluidsarm zijn.” Doorslaggevend voor de keuze voor een type systeem zijn de prijs- kwaliteitsverhouding en vaak het service- en onderhoudspakket. Naast een lange levensduur en een laag energieverbruik, is de mate waarin gebruik wordt gemaakt van koudemiddelen van belang voor de milieubelasting van een koelsysteem.

Complimenten

Visspecialist Baarsen_Foto Climate32

Johan Baarssen runt de viswinkel samen met zijn zoon Albert en vrouw Elly (foto: Climate32).

Klanten reageren positief op de nieuwe winkel. “Van mensen met bouwtechnische kennis krijgen we regelmatig complimenten. Aan alle details is gedacht.” De familie heeft overal gekozen voor een duurzame oplossing. Daar zit wel een prijskaartje aan vast: de verbouwing kostte hen iets minder dan een half miljoen euro. “Niet zo raar als je alles bij elkaar op telt: zonnepanelen op het dak, een nieuwe vitrine, een aanbouw,” somt hij op. “We hebben nergens op beknibbeld.” Ook voor het interieur is voor kwaliteit gekozen. “Plastic tafels en stoelen zouden hier misstaan.”

Voor de verbouwing is de familie een lening bij de bank aangegaan. Die deed niet moeilijk en dankzij de lage rente hoopt Baarssen met vijf jaar uit de kosten te zijn. Hij ziet het positief in. “Ze zeggen altijd dat je bij een verbouwing op 15 procent extra inkomsten kunt rekenen. Bij ons ligt dat percentage nog wat hoger.” Positief, al betekent dat wel dat er een extra handje bij moet. De personeelskosten gaan dus omhoog.

Corona

Visspecialist Baarsen_Foto Climate32_5

Bij de inrichting is voor kwaliteit gekozen. Plastic meubels zouden misstaan (foto: Climate32).

De coronacrisis zorgt bij Baarssen niet voor problemen, ook al kan het restaurantgedeelte niet open. “In eerste instantie was het iets rustiger. Waarschijnlijk waren mensen bang. Nu is het juist veel drukker. We hebben nog nooit zo goed gedraaid. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat restaurants en snackbars dicht zijn.”

De familie wil het terras nog onder handen nemen. Omdat het nu niet mag worden gebruikt, is daar wat minder haast mee. Baarssen is blij met het resultaat van de verbouwing. “Ik ben een tevreden man.”

Afhaal of zitplaatsen
“Wil je verbouwen? Denk dan goed na over welke richting je op wilt met je winkel. Wil je meer gericht zijn op afhaal van visproducten of kies je meer voor een winkel met zitplaatsen waar mensen een hapje kunnen eten? Het voordeel van het laatste is dat de gemiddelde besteding per klant omhoog gaat. In onze huidige maatschappij met tweeverdieners eten mensen vaker buiten de deur. Als viswinkel kun je hierop inspelen, door plates aan te bieden. Hierdoor bied je de mensen ook meteen een gezond alternatief aan”, tipt Henk van Renselaar (Climate32).

Altijd op de hoogte blijven?