De Vereniging Nederlandse Visspecialisten (VNV) heeft voor haar leden een nieuwe allergenengids uitgebracht. Deze is in het ledenportal te vinden. VNV-leden ontvangen de gids en een sticker voor in hun viswinkel. Hiermee laten ze aan hun klanten zien dat deze om allergeneninformatie kunnen vragen bij hun visspecialist.

Nu de foodsector weer volop in bedrijf is, is het tijd om de allergenenwetgeving nog een keer onder de aandacht te brengen. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit pakt het reguliere toezicht weer op.

14 allergenen

De wet op het vermelden van allergenen op niet-voorverpakte levensmiddelen is sinds enige tijd van kracht. De wet verplicht een visspecialist om de consument te informeren over de mogelijke 14 allergenen in onverpakte producten. De 14 allergenen zijn: gluten, weekdieren, vis, schaal- en schelpdieren, melk, noten, selderij, soja, sulfiet, mosterd, sesam, ei, pinda’s en lupine.

Uit onderzoek is gebleken dat de visspecialisten nog niet altijd goed voldoen aan de richtlijnen voor het verstrekken van deze allergeneninformatie. Bij een meting kwam naar voren dat slechts 39 procent van de visspecialisten voldoet aan deze richtlijnen. Het gemiddelde percentage dat voldoet bij de versspeciaalzaken is 53 procent. De vishandel doet het dus niet goed.

Sticker

Om daarbij te helpen is een nieuwe allergenengids met de meest voorkomende producten in de visspeciaalzaak opgesteld door de VNV. Deze wordt verspreid door de VNV, samen met een sticker voor in de winkel. Zo weten consumenten dat ze kunnen vragen om allergeneninformatie. Deze allergeneninformatie is ook op de ledenportal van de VNV te vinden.

Leveranciers

Zorg verder voor betrouwbare leveranciers die duidelijk zijn over welke ingrediënten ze gebruiken. Een allergeen kan gevaarlijk zijn voor iemand die daar gevoelig voor is. U moet kunnen vertrouwen op de informatie die uw leverancier verstrekt. Want uiteindelijk bent u als visspecialist verantwoordelijk voor de informatie die u aan de consument verstrekt.

De wijze waarop allergeneninformatie moet worden verstrekt, is de keuze van de ondernemer en moet passen bij het type bedrijf. Hiervoor zijn twee manieren die u als ondernemer kunt kiezen: mondeling of schriftelijk/digitaal. Voorwaarde is dat de allergeneninformatie schriftelijk of digitaal in het bedrijf aanwezig is voor het personeel en de controlerende instantie. Daarnaast moet in de winkel duidelijk zichtbaar worden vermeld waar de allergeneninformatie over de producten voor de consument beschikbaar is. Daartoe verstrekt de VNV de sticker.

Heeft u verder nog vragen, stel ze via info@visspecialisten.nl.

VNV logo

Vereniging van Nederlandse Visspecialisten
Secretariaat:
Diepenhorstlaan 3
2288 EW Rijswijk ZH
(085) 077 81 40
info@visspecialisten.nl

Meer informatie:
www.visspecialisten.nl

Altijd op de hoogte blijven?