Palingvissers pleiten voor decentraal aalbeheer

26 augustus 2022 Lieneke Schuitemaker

Decentraal aalbeheer zou palingvissers meer controle geven over de uittrek van jonge alen. Dat is een van de uitkomsten van het project Duurzaam Aalbeheer door Kennis (DAK).

Projectleider Magnus van der Meer gaf tijdens het symposium een overzicht van het werk van de afgelopen vijf jaar. Palingvissers hielden in vier verschillende watergebieden (de Súderpolder bij Franeker, polder Westzaan bij Zaandam, de Vinkeveense Plassen en het Zeeuwse Markiezaatsmeer) onder meer de vangst en uittrek van bij hoeveel schieraal (volwassen aal) en rode aal (jonge aal) bij. Dit leverde veel informatie op, die werd samengevat in een ecologisch model door wetenschappers van Wageningen Marine Research (WMR). Tijdens het onderzoek hielpen de vissers bovendien 3.417 kilo schieraal langs migratieknelpunten als dijken en gemalen.

Zelf beslissen

In september, oktober en november is het in het grootste deel van het Nederlandse water verboden om op paling te vissen. Behalve in Friesland. Daar wordt gevist met decentraal aalbeheer: de Friese vissers hebben een jaarlijks quotum en beslissen zelf wanneer ze dat opvissen. Mogelijk wordt deze werkwijze wegens goede resultaten ook in andere delen van Nederland toegepast. Ook de consequenties daarvan voor de palingstand werden in het DAK-project onderzocht.

Knelpunten

Onderzoeker Jaap van der Meer van WMR ontwikkelde op basis van de onderzoeksresultaten een ecologisch model voor de palingstand en de uittrek van schieraal in de vier onderzoeksgebieden. Europese beleidsmakers hebben als doelstelling geformuleerd om 40 procent van de schieraal uit te laten trekken. In de onderzochte gebieden zijn de hoeveelheden uittrekkende schieraal zeer verschillend. Palingvissers pleiten daarom voor het invoeren van decentraal aalbeheer in heel Nederland. Dat zou hen meer controle geven over de uittrek. Uit het onderzoek naar jonge alen die van zendertjes werden voorzien, bleek dat de jonge alen de weg naar zee vaak moeilijk kunnen vinden door alle knelpunten die ze onderweg tegenkomen. Eenmaal over de dijk gezet, met behulp van palingvissers en Stichting DUPAN, vond het merendeel toch de weg naar zee. 

Dit is een artikel uit Vismagazine 6-2022. Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Neem dan een abonnement op Vismagazine en ontvang negen keer per jaar Vismagazine. 

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?