Samenwerking Adri & zoon en Ekofish group: ‘Het grote voordeel is grondstofzekerheid’

25 augustus 2020

De UK 205 Spes Nova: het duurzame schip waarmee de schol voor Adri & Zoon wordt gevangen (foto: Adri & Zoon).

Visgroothandel Adri & Zoon uit Yerseke heeft op 1 juni de handelsactiviteiten overgenomen van de Ekofish Group, onderdeel van rederij Van der Zwan. Daarmee heeft de groothandel uit Yerseke nu rechtstreekse aanvoer van Noordzeevis voor haar afnemers.

Die overname was eigenlijk een toevallige samenloop van omstandigheden,” vertelt Adri Bruijnooge, directeur-eigenaar van Adri & Zoon. “Drie jaar geleden overwogen we of het mogelijk was om visquota te kopen in IJsland, om zo regelmatige aanvoer van vis te garanderen. Op advies van onze bank zijn we daarover gaan praten met de directeuren van rederij W. van der Zwan & Zoon, die veel ervaring hebben met de aankoop van quota. We hadden een goed gesprek, maar daar bleef het op dat moment bij.”

Niet zo heel lang geleden ontmoette Bruijnooge één van de directeuren van Van der Zwan weer bij een symposium. “Wij kregen op dat moment steeds meer vraag naar Noordzeevis en naar aanleiding daarvan belde ik hem kort daarna om schol van hem te kopen.”

Van der Zwan had inmiddels, in 2018, de Ekofish Group overgenomen, vervolgt Bruijnooge. “Een mooi, duurzaam Urker visbedrijf dat goede kwaliteit Noordzeevis vangt, met de twinrig visserijmethode. Gerard Zwijnenburg, één van de twee directeuren van Van der Zwan, kwam vervolgens hier langs met de vraag of wij interesse hadden in overname van de handelspoot van Ekofish. Zij wilden zich concentreren op hun sterke punt: de visserij. De handel was voor hen toch teveel een andersoortige tak van sport.”

Schol en mosselen

Adri Bruijnooge_foto: Adri & Zoon

Adri Bruijnooge: “Heel blij met de samenwerking met Ekofish.” (foto: Adri & Zoon)

Dat voorstel paste uitstekend in de bedrijfsstrategie van Adri & Zoon. Bruijnooge: “Zo werken we ook samen met mosselbedrijf Neeltje Jans: zij kweken mosselen, verpakken ze en wij verkopen ze. Dat verkopen doen we nu ook voor Van der Zwan.”

Voor Adri & Zoon was grondstofzekerheid de belangrijkste reden voor de overname. “Grondstof direct van de bron betekent dat je niet afhankelijk bent van de aanvoer op de afslagen en je nooit ‘Nee’ hoeft te verkopen aan je klanten. Van der Zwan heeft door de Ekofish Group en Quotter, ook onderdeel van de rederij, dertien schepen die op de Noordzee vissen, waardoor de aanvoer altijd gegarandeerd is.”

Quotter bestaat sinds 2010, toen rederij Van der Zwan samen met Urker visser Klaas Post vangstrechten begon te kopen. In 2013 nam Quotter de eerste kotters over. De vloot van Quotter bestaat momenteel uit zes kotters, de Ekofish Group heeft er zeven. “Het verhaal achter hun visserij is heel mooi, ook naar de klanten toe. Urkers zijn topvissers en de familie De Boer, de oorspronkelijke eigenaars van de Ekofish Group, gingen altijd voor kwaliteit. Zij waren de eersten die duurzaam op schol gingen vissen, die als eersten een overeenkomst met het Wereld Natuurfonds hadden en daardoor waren ze in 2009 de eersten met een MSC certificering voor die twinrigvisserij.”

Het paste allemaal heel mooi in elkaar, vertelt Bruijnooge. “We hadden een nieuwe zalmfileerderij gebouwd, en de ruimte van de oude fileerderij stond leeg. We kregen vanuit Frankrijk, een van onze grootste groeimarkten, steeds meer vraag naar schol.”

Brexit

Schol_foto Adri & Zoon

Topkwaliteit schol door vangstmethode en behandeling aan boord (foto: Adri & Zoon).

Door die stijgende vraag werd het steeds belangrijker om regelmatige aanvoer te hebben, zeker met het oog op de Brexit. “Als het een harde Brexit wordt, ontstaat er gegarandeerd een tekort aan Noordzeevis. Met name voor onze afnemers in de Zuid-Europese landen is Noordzeevis een must. Via de Ekofish Group en de Quotter Group hebben we de beschikking over quota en schepen, dus zijn we altijd verzekerd van vis, direct van de bron. Door onze samenwerking hebben we een overeenkomst als vaste afnemers, samen met Iede Kramer van groothandel Kramer Fish op Urk. Wij zijn sterk in grote schol, schol 0 en schol 1, die we hier in Yerseke zelf fileren, Kramer is sterk in schol 2 en 3, dus we zitten elkaar niet in de weg.”

De MSC Noordzeeschol van Ekofish wordt bij Adri & Zoon apart van de IJslandse MSC schol verwerkt, vertelt Bruijnooge. “We mengen die partijen niet. Door de vangstmethode en de goede behandeling aan boord is de Noordzeeschol topkwaliteit vis. Goed van structuur en kleur, echt het beste van het beste, beter is er niet. Die kost dus ook wat meer de IJslandse schol.”

Die verkoop verloopt overigens gewoon via de afslagen. “Veilingprijzen zijn leidend, dat is verplicht. De vis die Kramer of wij niet nodig hebben, wordt alsnog via de afslag verkocht.”

Vaste aanvoer

De nieuwe handelspoot maakt zijn bedrijf nog sterker, aldus Bruijnooge. “Ik denk dat wij daardoor een van de weinige bedrijven in Nederland zijn met zo’n breed assortiment. Dat is fijn om te weten voor een klant: ze kunnen bij ons terecht voor hun complete assortiment. We zijn ontzettend blij met deze aanvulling en de samenwerking met Ekofish. Vaste aanvoer van grondstof was onze grootste zorg richting de toekomst. Als je grondstof hebt, heb je de klanten!”

Vraag naar grote mosselen

Adri & Zoon begon ooit als schelpdierbedrijf. Mosselen zijn nog steeds belangrijk ondanks dat ze een klein deel van de omzet leveren. “Mosselen zijn ons visitekaartje,” aldus directeur Adri Bruijnooge. De mosselsituatie in Zeeland en Duitsland is momenteel moeizaam. “Er zijn weinig grote mosselen, terwijl daar juist veel vraag naar is bij de grootste afnemers: de klanten in België. “Het is wel jammer, want die kleinere Zeeuwse mosselen zijn eigenlijk de mooiste die er zijn. De smaak is uitstekend en het vleesgewicht ook.” Voorlopig moeten de Belgen het doen met een beperkte aanvoer en kleinere mosselen. Eind september hoopt Bruijnooge grote mosselen van de Waddenzee te leveren.

Altijd op de hoogte blijven?