Schaal- en schelpdieren populair

30 augustus 2016

De populariteit van schaal- en schelpdieren groeit. De plateaus fruits de mer zijn heel gewild en Nederlanders laten zich verleiden om het brede assortiment schaal- en schelpdieren uit te proberen. Gelukkig raakt de negatieve publiciteit over mosselen snel in de vergetelheid: ze zijn gewoon te lekker.

Dennis Simonis, Simonis Vis:

We verwateren in onze 300.000 m3 grote Crusta Ocean alle binnenkomende verse schaal- en schelpdieren, zodat ze in topconditie naar de klant gaan, vertelt directeur Arie Zuurmond van Crusta B.V. op Urk. “Een groot deel van ons succes hebben we te danken aan het verrassende assortiment in combinatie met kwaliteit en service.

Directeur Dennis Simonis van het bekende familiebedrijf kent Arie Zuurmond al lang, vertelt hij. "Vanaf het moment dat Crusta bestaat, hebben wij hen als leverancier. Crusta heeft een mooi assortiment, van krabben en kreeften tot diepvriesproducten. De producten zijn absoluut goed en als ik vandaag bel heb ik het morgen in huis. Zo willen we het ook graag.

Arjanne Hameeteman, visspecialist Hameeteman:

Adri & Zoon heeft een mooi filmpje over schaal- en schelpdieren. Dat draait de hele dag door in onze zaak en de wagens en daar krijgen we veel positieve reacties op. Na die beginperiode kwamen we met een scherpe aanbieding en toen barstte de verkoop los! De mond-tot-mondreclame won het van de negatieve publiciteit over mosselen. Wij verkopen mosselen van het keurmerk ‘Zeker Zeeuws’ in vacuüm bakken van één en twee kilo. Af en toe hebben we schepmosselen. Maar klanten kopen het liefst de verpakte mosselen. Wij kopen de mosselen, schaal- en schelpdieren en een aantal andere producten in bij Adri & Zoon. De kwaliteit van hun producten is goed, de kwaliteit-prijsverhouding is prima en de samenwerking bevalt ons uitermate.

Leendert de Jong, W.G. den Heijer:

Heiploeg en W.G. Den Heijer in Scheveningen doen al zaken sinds de jaren zestig. Den Heijer is een groothandel van vooral vele soorten garnalen, maar ook van verse vis. Veel van de Heiploeg garnalen, zowel de Hollandse als de tropische, gaan naar grote en kleinere groothandels, maar ook naar visdetaillisten. Voor Heiploeg is Den Heijer een prettige klant. Soldaat: “De efficiency en snelheid waarmee zij onze producten afzetten, oogst alle lof. Daar doe je als fabrikant graag zaken mee.” Andersom is De Jong ook tevreden: “Heiploeg is een naam die sterk in de markt staat en hun producten zijn er naar. 

Eric van As, Versvishandel Jan van As:

Ook versvishandel Jan van As blijft groeien. “We zitten al 14 procent boven vorig jaar”, zegt commercieel manager Eric van As. "We zien een stijgende interesse in de schaal- en schelpdieren. Ons aanbod aan oesters is steeds breder, we zien de populariteit van de plateaus met fruits de mer toenemen." Natuurlijk is nog altijd de grootste vraag naar mosselen, kreeft, krab en garnalen, zeg maar de meer ‘algemeen bekende’ soorten. Maar al die andere producten raken ook steeds meer in trek, van vongole’s en kokkels tot wulken en scheermessen. Voor Jan van As was de komst van Viviers Le Petit Pêcheur te Yerseke in 2008 zo’n welkome ontwikkeling. “Het mooie is dat Le Petit Pêcheur de dieren levend importeert en ter plaatse verwatert. Le Petit Pêcheur levert alle soorten schaal- en schelpdieren vacuüm verpakt, compleet geëtiketteerd. Zo’n vers, levend assortiment biedt onze klanten veel voordelen.”

Meer over schaal- en schelpdieren staat in Vismagazine #8 (augustus 2016)

Altijd op de hoogte blijven?