Topdrukte in coronatijd bij familie konter

3 november 2020 Lieneke Schuitemaker

Klanten uit het hele land weten inmiddels palingrokerij en –vishandel Konter te vinden (foto: Henk Riswick).

Palingrokerij en vishandel Konter in Vollenhove bestaat al sinds 1911. Van een kleine palingrokerij is het uitgegroeid tot een visbedrijf met winkel, groothandel en webshop. De opvolging is al geregeld: zoon Jacco staat klaar om vader Everard op te volgen. Zijn nieuwste idee: een automaat waar klanten gerookte vissoorten zelf ‘uit de muur halen’ als de winkel dicht is.

Palingrokerij en vishandel Konter bevindt zich op een prachtige locatie aan de haven van Vollenhove. Met een groot terras ervoor, waar bij mooi weer de klanten kunnen genieten van hun kibbeling of broodje paling. “Mijn opa was palingvisser op de Zuiderzee,” vertelt eigenaar Everard Konter. “Hij kreeg een ongeluk aan boord: een nettenbreipen kwam in zijn oog. Daarna zocht hij een baan aan de wal: hij ging paling roken en verkopen. Zo is ons bedrijf zachtjes aan ontstaan.”

Dat begon allemaal aan de Visserstraat in de binnenstad van Vollenhove. In 1946 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie aan de haven. Everard Konter is inmiddels de derde generatie in het familiebedrijf. Toen hij zestien was, overleed zijn vader. Zijn moeder zette het bedrijf voort. Everard, die voor schilder leerde maar van kleins af aan al meehielp, kwam vast in het bedrijf werken, samen met zijn vier broers. “Die zijn uiteindelijk allemaal wat anders gaan doen, ik heb het overgenomen. Een aantal van hen helpt nog altijd mee in drukke periodes.” Konter houdt van zijn baan. “Vooral het werken met de paling: verwerken, schoonmaken, roken, het hele proces, dat vind ik mooi. En ook om het vervolgens aan de klanten te verkopen.”

Toen de huidige eigenaar begon, was het winkeltje nog klein. “We verkochten alleen paling en makreel. In de afgelopen jaren is dat enorm gegroeid. We verkopen nu alle mogelijke gerookte vissoorten, waaronder makreel, koud- en warm gerookte zalm, haring en warm gerookte zalmbuikjes. Daarnaast verse en gebakken vis, onder meer kibbeling van kabeljauw, en salades.”

Mond-tot-mondreclame

Palingrokerij en vishandel Konter van Vollenhove_foto Henk Riswick 2

Palingrokerij en vishandel Konter van Vollenhove bestaat uit winkel, groothandel en webshop (foto: Henk Riswick).

Reclame heeft hij in al die jaren nooit gemaakt. “Het gaat hier allemaal via mond-tot-mondreclame. Mensen weten dat ze hier paling kunnen kopen, dat vertellen ze verder. Als ze hier zijn, nemen ze meestal ook iets anders mee, of ze eten een gebakken visje of een portie kibbeling. De klanten komen inmiddels uit het hele land naar ons toe.”

De prijs van de paling houdt de uitbater van Konter Paling bewust laag. “Ik wil veel verkopen en een goeie koop hebben. Dat lukt zo uitstekend.” Hardlopers zijn naast de gerookte paling, de kibbeling en lekkerbekken. “Net als bij de meeste viswinkels. We hebben al zeker 25 jaar gebakken vis, dat is een hele mooie omzetmaker. Onze zelfgemaakte zalmsalade is ook erg trek. Dat is een specialiteit van mijn vrouw.”

Ambachtelijk roken

Palingrokerij en vishandel Konter van Vollenhove_foto Henk Riswick 4

Everard Konter: “Drogen is het belangrijkste deel van het rookproces.” (foto: Henk Riswick)

De kweekpaling wordt ingekocht bij verschillende groothandels in het land, onder meer Van Wijk, Koman, Kraan en de gebroeders Dil, vertelt Everard Konter. “Ik koop meestal paling uit Italië, Ierland, Zweden en Griekenland. Daar komt mooie, zachte paling vandaan. Wij leveren zelf ook weer palingfilet aan de visgroothandels en die moet goed zacht zijn. Als iemand een broodje paling eet, moet de vis goed af te bijten zijn.”

Wilde IJsselmeerpaling wordt in het seizoen, van mei tot september, voor hem gekocht door een commissionair, op de afslag van Urk. “Die laten we daar ook schoonmaken, het aanprikken en het roken vindt hier plaats.” Dat roken leerde hij van zijn oom, na het overlijden van zijn vader. “Wij gebruiken eiken- en beukenhout, en vurenkrullen om het vuur te starten. Daar gaat het hout dan bovenop.” Belangrijkste fase in het rookproces is het drogen van de paling, aldus Konter. “Als het vuur te hoog is, knapt de paling snel. De eerste anderhalf uur moet je er dus steeds bij blijven: op het vuur letten en zorgen dat het niet te hoog komt. Met mooie lage vlammen droog je de paling.”

Hij laat het zien en voelen: de huid voelt inderdaad droog aan. “Pas daarna komt het echte roken, dan is de huid stevig genoeg en knapt niet meer.” In de vier ambachtelijke rookkasten kan 800 kilo paling tegelijk gerookt worden. Of makreel, of zalmbuikjes, of haringkoninkjes: producten die Konter allemaal zelf rookt. “Die hebben allemaal andere rooktijden, afhankelijk van de dikte en het formaat.”

Rijendik

Palingrokerij en vishandel Konter van Vollenhove_foto Henk Riswick 5

Vader Everhard en zoon Jacco Konter zetten het familiebedrijf voort dat door hun (groot)vader en palingvisser in 1911 werd opgericht (foto: Henk Riswick).

In de zomer wordt er normaliter flink omzet gedraaid als er kermissen zijn, maar dat was dit jaar niet aan de orde door corona. De uitbraak van dit virus heeft het bedrijf in Vollenhove gelukkig geen schade opgeleverd. “We hadden eerst wel een dipje. Maar in de zomer bleef iedereen in Nederland en dat hebben wij goed gemerkt. Wij hebben als het mooi weer is altijd al veel aanloop van dagjesmensen en fietsers die een vismenuutje komen eten en van de bootjes hier in de haven. Maar deze zomer hadden we de mensen rijendik voor de deur staan. Het was echt ongekend. Er waren dagen dat er 25 doosjes paling doorheen gingen.”

Net voor de zomer, in mei, is de winkel verbouwd. Dat project is uitgevoerd door Koeltechnisch Buro Midden Nederland in Ingen. “We wilden graag een overdekt terras voor de koudere periodes, maar daar kregen we helaas geen toestemming voor van de gemeente. Toen hebben we binnen extra verbouwd. De winkel is een stuk groter geworden, we hebben nieuwe apparatuur en meer plaats voor verse vis. Die extra ruimte kwam goed van pas met die enorme drukte.”

Sinds drie jaar heeft vishandel Konter ook een webshop, onder de naam Palingonline, een idee van zoon Jacco. “Die loopt als een trein! Elke dag sturen we pakketten op, met gerookte en verse paling en zalm. Vorige week heb ik nog 1.000 kilo IJsselmeerpaling verstuurd, vooral naar thuisrokers. Dat thuisroken heeft sinds corona een enorme vlucht genomen, dat merken wij duidelijk aan de vraag naar verse paling.”
Groot voordeel van de webshop is dat de bestellers vooraf betalen, aldus Konter. “Je hebt meteen je geld binnen, je gaat dus nooit de boot in. We gaan dat dus zeker nog verder uitbreiden.”

Naast zoon Jacco (28), die de komende jaren het bedrijf van zijn vader gaat overnemen, zijn er zo’n twaalf medewerkers in dienst bij Konter, deels parttimers. Jacco begon - net als zijn vader – als jongen mee te helpen in de zaak. “Eerst wat kleine klusjes; helpen met schoonspuiten en paling rechtleggen voor het opensnijden. Later leerde ik zelf roken en fileren van mijn vader en sinds mijn zestiende werk ik fulltime in ons bedrijf.” Hij heeft nooit een andere loopbaan overwogen. “Dit past bij mij, vooral het paling roken vind ik leuk, dat is echt mijn ding.”

Automaat

Palingrokerij en vishandel Konter van Vollenhove_foto Henk Riswick 6

In de vier ambachtelijke rookkasten kan 800 kilo paling tegelijk worden gerookt (foto: Henk Riswick).

Zijn nieuwste idee is een boerderij-automaat, die in bestelling is en binnenkort aan de voorkant van het pand wordt gemonteerd. “Dat is fijn voor mijn ouders. Zij wonen naast de zaak en er wordt vaak ’s avonds en op zondag als we dicht zijn, nog aangebeld voor paling. Met de boerderij-automaat kunnen de klanten straks de paling en andere gerookte vissoorten zelf ‘uit de muur halen’, als de winkel dicht is.”

20.000 kilo paling

Kerst is de drukste tijd van het jaar voor een palingbedrijf, vertelt Everard Konter van palingrokerij en –vishandel Konter. “Kerst is dé toptijd voor de palingfilet. Dan hebben we alle personeel aan het werk en daarnaast extra dames. Met kerst is paling heel gewild, we halen dan vaak de 20.000 kilo wel.”

Altijd op de hoogte blijven?