Foto: Albert Post

Dat het snel kan gaan in de viswereld, bewijst ondernemer Albert Post. Albert is pas zeventien jaar, maar nam vorig jaar de viszaak van zijn voormalige werkgever over. Nu runt hij Viswinkel Van Triest aan de Beek in Elburg én volgt hij de mbo 2-opleiding Verkoopmedewerker vis bij SVO vakopleiding food.

De opa van Albert had jaren een viszaak en zijn ouders runnen cateringbedrijf Oma’s verse frietkraam. Het ondernemerschap zit de familie Post dus in het bloed. “Ik werkte op zaterdag bij mijn vader in de zaak, maar hij vond dat ik ook eens ergens anders moest kijken”, vertelt Albert. “Ik zag een vacature bij Viswinkel Van Triest en werd aangenomen voor een zaterdagbaan. Vorig jaar moest ik examen doen, maar vanwege corona ging dat niet door. Ik had genoeg tijd om extra te werken in de viswinkel. Leuk, want vis is een prachtig product waar je alle kanten mee op kunt.”

Hulp van ouders

Albert voelde zich snel thuis in de viswinkel en dat zag zijn toenmalige werkgever ook. Hij wilde het rustiger aan gaan doen en zocht iemand om de winkel over te nemen. “Hij zei vaak voor de grap ‘misschien kun jij het overnemen’”, vertelt Albert.

Opeens werd het serieus en ging zijn werkgever in gesprek met zijn ouders. “Ik had hun hulp nodig, want ik was pas zestien. Te jong om de zaak op mijn naam te zetten, dat doen we als ik achttien ben. Mijn ouders wilden graag helpen. Gelukkig, want ik zag het meteen zitten. Eigenlijk zou ik de opleiding junior-accountmanager gaan doen, maar dit leek me veel leuker. Ik run de zaak, maar mijn ouders ondersteunen me goed. Zij weten precies wat er bij een eigen zaak komt kijken.”

Spannende stap

Naast het runnen van zijn winkel, volgt Albert ook de opleiding Verkoopmedewerker vis bij SVO. “Een visopleiding is belangrijk, want ik leer op school de theorie over zaken waar ik nog weinig van wist ”, zegt Albert. “Als het gaat om vis, maar ook om bijvoorbeeld hygiëneregels. Ik wil hierna door met de mbo 3-opleiding Visspecialist, want ook dat diploma wil ik binnenhalen.”

Het ondernemerschap is spannend, maar het bevalt Albert prima. “Het is wel even wennen om nu opeens ‘baas’ te zijn van twee medewerkers die mij vis hebben leren bakken”, lacht hij. “Het mooie van het ondernemerschap vind ik dat ik de hele dag met allerlei uitdagingen te maken krijg, en dat toch alles goed komt. Ik sta ervan te kijken dat me dat steeds weer lukt.”

Altijd op de hoogte blijven?