Goede haring verkoopt zichzelf. Ondernemers kunnen er wel een handje bij helpen. Bijvoorbeeld met de traditionele houten haringkar als publiekstrekker. Daarnaast zijn moderne rvs haringsnijmeubels in opmars. Deze zijn steeds meer van alle gemakken voorzien. Zo kunnen visspecialisten nog meer het ambacht van haring snijden voor het voetlicht brengen.

De Bruine Pater was dé bekende bouwer van houten haringkarren. Eigenaar Martin Pater maakte traditioneel gekleed met petje op en klompen aan, de haring schoon en deelde deze uit. Nu Pater 80 jaar is en gestopt met het bouwen, heeft Hans Bruinsma van Vendukar uit Loosdrecht het stokje overgenomen. “Ik begon in 1980 met het werken met hout voor onder meer haringkarren. Grenenhout, licht gebeitst voor een nostalgische uitstraling. Op zeker moment vroeg Pater of ik de rompen voor zijn karren wilde maken en later heeft hij alles aan mij overgedaan.”

Publiekstrekker

Vendukar Haring

De houten kar blijft een trekker (foto: Vendukar).

Vishandels en verhuurbedrijven weten Vendukar te vinden. Veel visspecialisten gaan niet meer dagelijks met zo’n houten haringkar op stap, zegt Bruinsma: “Vaak staan ze als publiekstrekker voor de winkel. Het is anders dan de moderne haringmeubels maar je kunt er prima mee werken; je kunt een plank loshalen en dan het afval zo onderin een rvs afvalbak laten vallen. De meeste gebruikers zetten er een snijplank op. Meest gewild zijn de kleine karren met een bak van 150 x 75 cm en een fijne grote luifel van 150 x 260 cm. Onlangs heb ik een grote kar afgeleverd bij iemand die op feestterreinen staat. Ik zie het als ambacht. Het is leuk en ik blijf dit zeker nog een tijdje doen.”

Vrouwenwerk

Haringkar_Koops

Stekkerklare werkbank (beeld: Koeltechnisch Buro Midden Nederland).

Wellicht is Bernadet Koops, derde generatie van Koops Koeltechnisch buro Midden Nederland, de eerste vrouw die een haringsnijmeubel heeft ontworpen. “Samen met de fabriek, al keken die wel een beetje gek op”, lacht Koops. “Weinig bedrijven verkopen haringsnijmeubels, maar er is wel vraag naar. Daarom wilde ik een goede betaalbare werkbank op de markt brengen.”

Dat is gelukt. Het werd een rvs, stekkerklare werkbank van 1.52 x 70 cm. De standaard werkhoogte is 90 cm maar dat kan aangepast. In het bovenblad zitten bakken voor uitjes, vuile en schone haring en er is plek om in te pakken. De rand rond het blad zorgt dat het lekwater er niet van afloopt. In de snijplank zit een gat voor afval, dat onderin de werkbank gekoeld wordt bewaard. Daar kan eveneens een voorraad haring gekoeld opgeborgen worden.

Flexibel

Koops koos voor vierkante gastronoombakken, al dan niet met deksel. Hier passen meerdere soorten en maten haringverpakkingen in en ben je niet aan een leverancier of emmer gebonden. Het koelaggregaat zit naast het haringmeubel vertelt Koops: “Dat maakt ‘m minder storingsgevoelig; er kan minder stof en zand in de condensor komen en je kunt er gemakkelijk bij. Desgewenst kan de werkbank worden gemonteerd op de centrale koelinstallatie; dat voorkomt warmteontwikkeling en geluid in de winkel. Een vaste condenswater afvoer kan eveneens, net als een waterkraan of meer gekoelde deuren bij grotere modellen. Je kunt hem zelfs op wielen zetten. Wil iemand het haringsnijmeubel in het seizoen voor de deur zetten, dan kan er zo een ombouw omheen.”

Haring rijpen

haringmeubel Remmelswaal

De vraag naar rvs haringsnijmeubels neemt toe (foto: Remmerswaal Retail & Design).

Als je Gwyn Remmerswaal van Remmerswaal Retail & Design in Delft vraagt naar hun haringmeubel, begint hij eerst over de haring zelf en hoe mooi dit product is. Pas dan vertelt hij over het haringmeubel. “Meedenken zit in onze genen. Je hebt pas baat bij een mooie winkelinrichting als die voldoende oplevert.”
Over hun haringmeubel is zorgvuldig nagedacht, vertelt Remmerswaal: “Je kunt de haring rijpen in de onderkoeling. Het meubel heeft drie koelsecties, voor vuile haring en schone haring, afval, plus een koelplaat waar je het snijblad bovenop legt. Dan blijft de haring op de goede temperatuur bij het oppakken en schoonmaken.”

Met het meubel is zowel links- en rechtshandig te werken: er zit één gat in de snijplank en twee in het werkblad, plus een kleine afvoer voor pekelvocht en residu. Omdat die afwatering onder het snijblad is, heb je veel minder last van bijvoorbeeld vieze schorten. Verder zit er een spoelbakje in om je handen en de snijplank schoon te maken. Het geheel sluiten we aan op het riool. Onder het werkblad zijn gekoelde kastjes voor de afvalemmer plus ruimte voor zo’n tien emmers dagvoorraad.

De haringverkoop blijft een belangrijk product, benadrukt Remmerswaal. “Samen met gebakken vis is haring dikwijls de eerste kennismaking met de ondernemer. Anders dan een supermarkt, kan de visspecialist hiermee z’n kennis, kunde en kwaliteit - z’n ambacht dus - demonstreren. Dat is de opmaat voor consumenten om meer andere producten bij je te kopen.” 

Aandachtstrekkers

aandachtstrekkers_Barneveld

Om de haring mooi aan te bieden, komt Barneveld verpakkingen en disposables in Veenendaal met een nieuw assortiment gericht op nieuwe haring, inclusief een actie voor een gratis haringmes van hoogwaardige kwaliteit. Accountmanager Klaas Kalis: “De uitstraling is betrouwbaar, goed passend in deze tijd. De visspecialist kan de consument verwennen met een goed product in een mooie verpakking. Wij leveren daartoe de icepacks, bakjes, kartonnen schaaltjes, inpakzakken en luxe doosjes met deksel met de haven van Spakenburg erop. Verder zorgen we voor voldoende aandachtstrekkers zoals strandvlaggen en kaartjes voor in het schap.”

Altijd op de hoogte blijven?