Enthousiast over vis is Nick Mentink (16) zeker: hij slaat ze graag aan de haak. Toen Bal Vismeesters een vestiging in de buurt opende, kwam hij op het idee om werk te maken van zijn hobby. 

Foto: Nick Mentink

Hij wist nog niet welke opleiding hij wilde gaan volgen, vertelt Nick. “Dick Bal – van Bal Vismeesters – attendeerde mij op SVO vakopleiding food. Hij had eerder SVO-studenten in de zaak gehad en dat beviel hem goed. Mij leek het leuk om meer te leren over vis, want wat is er mooier dan van je hobby je werk maken?”

Nu is Nick eerstejaars student aan de opleiding Verkoop­medewerker vis en dat bevalt prima: “Op maandag ga ik naar school. In de ochtend hebben we theorie en in de middag praktijk. Die afwisseling vind ik prettig. Het is ook fijn dat er op school mensen zijn met veel vakkennis en ervaring, zoals mijn docent Hans Fentsahm. Alles wat ik op school leer over vis schoonmaken, snijden, bereiden, maar ook over voedselveiligheid en klantadvies, kan ik direct toepassen in mijn leerbedrijf Bal Vismeesters. Daar ben ik vier dagen per week te vinden.”

Smakelijke praktijkopdracht

Naast de standaardlessen heeft Nick meerdere keuzedelen gevolgd. “Die gaan bijvoorbeeld over vegetarische of Aziatische bereidingen en er horen ook praktijkopdrachten bij. Een van de leukste vond ik het bereiden van drie maaltijden die je in de winkel zou kunnen verkopen. Ik maakte nasi, bami en Aziatische zalm met een sojasausje. Het viel goed in de smaak!”

Na deze opleiding wil Nick nog doorleren, voor visspecialist of traiteur bijvoorbeeld. Vastomlijnde toekomstplannen heeft hij nog niet: “Een eigen viszaak lijkt me gaaf, maar een kwekerij zou ook goed bij me passen. Dan zou ik zeker nog de niveau-4 opleiding willen volgen waarin je alles over ondernemerschap leert. Maar het kan ook zijn dat ik voor een baas blijf werken. Het gaat erom dat je het goed naar je zin hebt, dat is het belangrijkst.”

SVO logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl

Altijd op de hoogte blijven?