Foto: Bert Jansen

In 2022 was vis in al zijn verschijnings- en bereidingsvormen gemiddeld 9,2 procent duurder dan in 2021. Vis bleef daarmee iets achter bij de totale prijsstijging van voedingsmiddelen in 2022. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-inflatiecijfers.

Begin vorig jaar werd wellicht nog geen hoge prijsstijging van vis voorzien. Integendeel in januari en februari daalden de visprijzen nog. In januari met 0,1 procent en in februari met 0,5 procent. Met uitzondering van een hikje in september is het stijgingstempo van de visprijzen vanaf maart vorig jaar echter onafgebroken gestegen van +2,8 procent in maart tot een piek van maar liefst + 17,9 procent in december. Vanaf juni vorig jaar toen de visprijzen met 10,3 procent stegen, liepen de stijgingspercentages telkens in de dubbele cijfers.

‘Visbereidingen en -conserven’, zoals vispasteien en vis in blik werden in 2022 gemiddeld 10,6 procent duurder vergeleken met 2021. Van alle viscategorieën die het CBS in zijn inflatiemeting onderscheidt, was dit de hoogste prijsstijging in 2022.

Gerookt, gedroogd, gezouten

Vorig jaar steeg ‘gerookte, gedroogde of gezouten vis’ het minst in prijs (+ 7,1 procent). De twee overige categorieën ‘verse of gekoelde vis’ en ‘verse schaal- en schelpdieren’ werden in dezelfde periode 9,2 duurder. Met uitzondering van verse of gekoelde vis bereikten alle categorieën hun prijspiek vorig jaar in december (allen bijna + 20 procent). Verse of gekoelde vis bereikte zijn top in november (+ 14,4 procent).

Vlees duurder dan vis

Gemiddeld stegen de prijzen van vlees in 2022 harder dan van vis. Vlees werd in 2022 gemiddeld 13,1 procent duurder tegen 9,2 procent prijsstijging van vis. Vis bleef in 2022 ook onder de gemiddelde prijsstijging van voedingsmiddelen (+ 10,8 procent) en de totale inflatie (+ 10,0 procent).

Net geen recordstijging

De huidige CBS-publicatiereeks met inflatiecijfers start in 1996. In de periode 1996-2022 stegen de visprijzen alleen in 2001 harder dan in 2022. In 2001 gingen de visprijzen vergeleken met 2000 gemiddeld met 10,3 procent omhoog tegen 9,2 procent in 2022 vergeleken met 2021.

Visprijzen 1996-2022

Over de volledige periode 1996-2022 bedroeg de inflatie in Nederland 76,1 procent. Vis verdubbelde in deze periode ruimschoots in prijs en werd daardoor veel duurder (+ 118,0 procent) dan het gemiddelde Nederlandse mandje met voedingsmiddelen (+ 63,3 procent). Verse of gekoelde vis stegen in de 27-jaarsperiode het meest in prijs (+ 121,1 procent). Hierna volgden de visbereidingen en visconserven (+ 103,8 procent) en verse schaal- en schelpdieren (+ 89,6 procent). Vlees kon in de periode 1996-2022 ook niet tippen aan de prijsstijging van vis. Vlees steeg in deze periode ‘maar’ 72,7 procent in prijs.

Altijd op de hoogte blijven?