Bart Karregat bij de eyecatcher in zijn nieuwe winkel; de 3,5 meter lange vitrine met verse vis (foto: Herbert Wiggerman). 

Hij heeft de gunfactor. Dat zegt Bart Karregat niet zelf, maar de klanten van Vishandel Volendam in Heiloo vinden dat. Karregat heeft op een andere plek in het winkelcentrum, één pand verderop, een toekomstbestendige winkel geopend.

Bart Karregat is Volendammer in hart en nieren. Toch runt zijn viswinkel in het onder de rook van Alkmaar liggende Heiloo. Dagelijks reist hij zo’n 40 kilometer van zijn woonplaats naar Heiloo. Want eerst slaat hij de verse vis in. “Iedere ochtend maak ik vanaf 5.45 uur mijn rondje in Volendam langs tien adressen, zoals Mooijer Volendam voor de verse garnalen en gerookte waren, Johan Snoek voor verse vis en Fuikie Seafood voor palingfilet en gamba’s”, begint Karregat zijn relaas in het kantoortje van zijn winkel.

“Ik koop iedere dag ‘klein’ in, omdat ik alleen maar verse spullen in de vitrine wil hebben. Dus dan maar dagelijks rijden”, zegt Karregat die al ruim zes in Heiloo met succes een viswinkel bestiert. Begin dit jaar heeft de 36-jarige ondernemer met zijn team zijn intrek genomen in een ander pand en ook gekozen voor een nieuwe inrichting, waarmee hij naar eigen zeggen toekomstbestendig is.

“Op de vorige plek, hier enkele tientallen meters vandaan, werd het wat krap. Bovendien was ik op het punt aanbeland om mijn inventaris, die ik had overgenomen van de vorige eigenaar, te vervangen. Nu beschik ik over een heerlijke ruime winkel met open keuken en een totaaloppervlakte van 120 m2. Beter dan de 57 m2 in de vorige situatie,” zegt de ondernemer die wekelijks 1500 tot 1750 klanten kan begroeten.

De winkel is gevestigd bij de ingang van winkelcentrum ’t Loo. Het pand, waar voorheen een dameszaak in was gevestigd, stond al zo’n tien jaar leeg. Karregat raakte meer en meer enthousiast over de ruimte en maakte met behulp van een ‘3D interieur ontwerp app’ zelf een tiental schetsen voor de inrichting. Uiteindelijk koos hij, na flink wat winkelbezoeken in het land, er voor om in zee te gaan met inrichter Remmerswaal Retail & Design. Samen kwamen ze tot een ontwerp, dat hem tot volle tevredenheid stemt.
Dat kan hij na acht maanden rustig zeggen.

Luchtbevochtiging

Vishandel Volendam_foto Herbert Wiggerman_2

De open keuken zorgt voor transparantie (foto: Herbert Wiggerman).

“Het is echt maatwerk geworden. Ik ben heel blij met de open keuken. We hebben geen geheimen. Ook een mooie presentatie voor de verse vis was een grote wens”, zegt een trotse Karregat als hij wijst naar de 3,5 meter lange vitrine, die niet alleen opvalt door de lengte, maar ook vanwege het luchtbevochtigingssysteem. Het is de eyecatcher in zijn winkel.

Bevochtiging toepassen heeft als belangrijkste voordelen de versere uitstraling, een langere versheid, en het langer kunnen aanbieden van grote hele vissen, zoals heilbot en tonijn, die soms 3 of 4 dagen in de toonbank gepresenteerd worden. “Ook zorgt het voor een stukje beleving in de winkel en mijn klanten stellen dat op prijs”, weet Karregat inmiddels. Hij heeft inspiratie opgedaan in landen als Spanje en Frankrijk, waar in viswinkels ook maar weinig voorverpakt wordt verkocht.

De oude winkel werd te krap, hier kan ik jaren vooruit.

Karregat is groot voorstander van het consumeren van puur natuur vis en adviseert dit ook aan zijn klanten wanneer hij de wijting, schol, schelvis of kabeljauw over de toonbank laat gaan. “Dan zeg ik dat ze de vis het beste in zijn waarde kunnen laten en dus niet moeten overdonderen met sausjes, kruiden en marinades. Ook kinderen moeten leren genieten van het pure.” Met een ‘omstreden’ vissoort als Pangasius zoals hij het zelf noemt, heeft hij niet zoveel. Er wordt wel beweerd dat de vis mogelijk schadelijke stoffen en antibiotica zou bevatten. “Wat ik mijn kinderen niet geef, verkoop ik ook niet aan mijn klanten”, legt Karregat uit.

Bergen aan zee

Vishandel Volendam_foto Herbert Wiggerman_3

Klanten komen uit de hele regio naar Heiloo (foto: Herbert Wiggerman).

Naast de dagelijks aangevoerde verse vis zoals kabeljauw, sliptong, zeetong, zeebaars en dorade, kan de klant ook bij hem terecht voor exclusievere soorten als heilbot, tonijn, griet en tarbot. Hardlopers zijn de luxe hapjes, gebakken vis, haring, kant-en-klaar menu’s en steeds vaker ook visschotels die in Heiloo en omgeving populair aan het worden zijn. Want zelfs uit Bergen aan Zee komen klanten speciaal naar de vishandel die in de regio een naam heeft opgebouwd.

Karregat, zegt dat De Visschotel, zoals die in de folder staat, de absolute topper is binnen de uitgebreide schotelrange. Deze is samengesteld uit huisgemaakte zalmsalade en omringd met Hollandse garnalen, gestoomde zalmmoot, gerookte makreel, krab, gerookte palingfilet, rivierkreeftjes en gerookte zalm. Ook Salade Deluxe met drie salades naar keuze, gerookte zalm, gerookte makreelfilet, Hollandse garnalen, gestoomde zalmmoot, gerookte paling en rivierkreeftjes doet het goed.

“En onze zalm- en tonijntataki worden ook veel verkocht.” Deze schotel bestaat respectievelijk uit Noorse zalm waarvan mooie haas wordt gesneden en de vetrand wordt verwijderd. Vervolgens wordt de zalm fijn gekruid, rondom dichtgeschroeid en geportioneerd. Bij de tonijnvariant gaat het om yellow-fin tonijn. “Ik wil continu vernieuwen met mijn assortiment”, zegt de bevlogen Karregat. Zo heeft hij onlangs de tonijn wok in huisgemaakte zwarte-bonenmarinade en zalm amuse in zijn winkel gepresenteerd.

Hij merkt wel dat in deze economisch zware tijden de hand iets vaker op de knip wordt gehouden. Als ondernemer ervaart hij het zelf ook. “We leveren op marge iets in omdat de energiekosten de pan uitrijzen en ook de inkoopprijzen van bijvoorbeeld olie en dressings flink omhoog zijn gegaan. Ik moet het soms doorberekenen naar de klant, maar dat probeer ik te beperken”, zegt Karregat.

Dagjesmensen

Vishandel Volendam_foto Herbert Wiggerman_4

De specialiteiten, waaronder de tonijntataki, zalmtataki, tonijnwrap, zalmwrap en vistrio (foto: Herbert Wiggerman).

Over klanten heeft Vishandel Volendam niet te klagen. Zeker in het zomerseizoen loopt het storm, omdat in en rond Heiloo veel campings te vinden zijn. Vakantiegangers die graag in de kuststreek vertoeven weten de weg te vinden naar de viszaak. “Dagjesmensen die in Schoorl, Castricum of Bergen verblijven en dan een fietstocht maken, komen regelmatig hier langs voor kibbeling of belegde broodjes”, zegt de ondernemer die niet onder stoelen of banken steekt dat hij ‘de regio wil veroveren’. “Ik wil dat mensen in een cirkel van 15 kilometer rondom Heiloo aan ons denken wanneer ze visspecialiteiten willen kopen”, legt hij uit.

“Voor mij is iedere klant gelijk. Of het nu de jongeman is die af en toe een harinkje koopt of de directeur van een plaatselijk bedrijf die iedere zaterdag voor 100 euro inslaat. Misschien dat daar de gunfactor ook vandaan komt”, lacht Karregat die op Facebook veel deelt met zijn klanten. Zo heeft hij onlangs een heilbot van maar liefst 67 kilo in huis gehaald. Deze gigant onder de platvissen is voor het oog van de klanten uitgesneden.
Ook geven Karregat en zijn team in zo’n workshop dan uitleg over deze zeevis. “Ik wil zoveel mogelijk vertellen. Bijvoorbeeld waar de vis vandaan komt, hoe groot deze kan worden en of-ie duurzaam gevangen is.

Schoolkinderen vinden het vaak machtig interessant en die komen op woensdagmiddag dan ook regelmatig binnenlopen”, zegt Karregat die als geen ander in staat is een band met zijn klanten aan te gaan. “We vragen onze klanten ook hoe het persoonlijk met hen gaat. Ik zou niet anders willen”, besluit de bevlogen ondernemer. 

Verantwoorde kweekvis

Vishandel Volendam_foto Herbert Wiggerman_4

Kant-en-klaar maaltijden hebben een goede omloopsnelheid (foto: Herbert Wiggerman).

Vishandel Volendam verkoopt gekweekte verantwoorde vis. Voorbeelden daarvan zijn zeebaars (in het seizoen wilde zeebaars), dorade, forel en rode forel (zalmforel). “En waar we heel veel mee werken is onze Noorse gekweekte zalm. Noorse kwekers zijn vooruitstrevend in hun kweekmethoden en gebruiken ook geen antibiotica meer”, legt Bart Karregat uit. “Wij verkopen alleen gekweekte vis waar wij achter staan en dus bijvoorbeeld zoals eerder gezegd geen pangasius- en/of tilapiafilet.”

Altijd op de hoogte blijven?