‘Viszaak ligt me beter dan een kantoorbaan’

Martijn de Jager_SVO

Martijn de Jager (25) studeerde hbo Communicatie, maar kwam erachter dat zijn hart toch in de viswereld lag. Hij ging aan de slag in de viszaak van zijn ouders in Wateringen en volgt nu de mbo 3-opleiding Visspecialist bij SVO vakopleiding food.

Martijns ouders zijn al jarenlang eigenaar van Vishandel De Jager in Wateringen. Ze vonden het leuk dat hij als bijbaan in de zaak werkte, maar stimuleerden hem ook om verder te kijken. “Ik ging daarom Communicatie studeren”, vertelt Martijn. “In de loop van de studie ontdekte ik dat het communicatievak toch niet bij me paste. Op stageplekken kon ik mijn draai nooit echt vinden, terwijl ik het in de viszaak erg naar mijn zin had. De zaak groeide, we introduceerden nieuwe visproducten, het klantencontact vond ik leuk. Toen ik bezig was met mijn afstudeerscriptie wist ik: communicatie is het niet. Ik heb mijn vader meteen gevraagd of hij nog een plekje voor me had in de winkel.”

Basis leren

Twee jaar geleden ging Martijn aan de slag bij zijn ouders. Omdat hij de basis van het visvak goed wilde leren, volgde hij de mbo 2-opleiding Verkoopmedewerker vis bij SVO. “Ondanks dat ik al werkervaring had, leerde ik veel nieuwe dingen”, zegt hij. “Logistiek, marketing, haring schoonmaken: alles kwam langs en ik had eindelijk de tijd om te oefenen. Ook met werkzaamheden waar ik in de zaak nooit aan toekwam.”

Inmiddels is Martijn bezig met de mbo 3-opleiding Vis- specialist. “We hebben een geweldige vakdocent, Nico Waasdorp”, vertelt hij. “Hij heeft alles meegemaakt wat je kunt meemaken in de viswereld en ik leer veel van hem. Ik heb nu al veel aan de opleiding. Laatst ging ik met mijn ouders mee naar de boekhouder. Dankzij het vak boekhouden kon ik bijdragen aan het gesprek. En toen ik een nieuwe medewerker onder mijn hoede kreeg, wist ik hoe ik hem moest inwerken. Hierna wil ik de opleiding Bedrijfsleider vers te gaan doen, want ik heb de ambitie om de zaak van mijn ouders over te nemen. Dan kan ik die bedrijfskundige kennis goed gebruiken.” 

SVO Vakopleiding Food_logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten goed aan op de praktijk en de docenten van SVO komen zelf uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl | twitter: @SVO_Opleidingen

Lees ook
‘Dankzij opleiding is werk afwisselender’

‘Dankzij opleiding is werk afwisselender’

Visspecialist Dries van den Berg & Zn in Harderwijk vindt het belangrijk dat medewerkers veel viskennis in huis hebben. Daarom volgde een groep medewerkers de Vakopleiding vis van SVO vak­opleiding food. Michelle Zoet (37) rondde de training met succes af.

Kabinet schrapt verbruiksdrempel TEK

Kabinet schrapt verbruiksdrempel TEK

Het kabinet laat de verbruiksdrempel voor de Tegemoetkoming Energiekosten vervallen. Dit betekent dat ook bedrijven die minder dan 5.000 m3 gas of 50.000 kilowattuur elektriciteit gebruiken in aanmerking komen voor deze steunmaatregel.

Visspeciaalzaken luiden noodklok

Visspeciaalzaken luiden noodklok

Niet alleen door de hogere kosten voor grondstoffen en energie, maar ook door de komende verhoging van het wettelijk minimumloon staat veel visdetaillisten het water aan de lippen.