Anderhalf jaar geleden opende Visspecialist Martin zijn deuren in Leidschendam. Joey Kaffa (17) kwam meteen stage lopen bij de viszaak en inmiddels is hij er in vaste dienst. Om het visvak nog beter onder de knie te krijgen, volgt Joey nu de opleiding entree horeca, voeding en voedingsindustrie bij SVO vakopleiding food.

Voor zijn praktijkschool moest Joey twee jaar geleden een stageplek zoeken. Hij werkte een tijdje bij een fietsenzaak, maar dat bleek het niet te zijn. “Op zondag had ik een bijbaantje in de spoelkeuken van een horecazaak”, zegt Joey. “Bezig zijn met eten vond ik veel leuker dan werken in de fietsenzaak. Martin Weevers is mijn buurman en hij vroeg me of ik stage wilde komen lopen in zijn nieuwe viswinkel. Dat leek me wel wat.”
Inmiddels is Joey in dienst bij Martin. Zijn werk is heel afwisselend: hij fileert vis, hij bakt, helpt klanten en maakt schoon. “Ik vind met eten werken enorm leuk”, zegt hij. “Het is mooi om iets te maken wat de klanten lekker vinden en waar ze voor terugkomen. Over werken in een viszaak had ik vroeger nooit nagedacht, maar het bevalt me echt goed. Ook de combinatie met school is prima te doen. Martin vroeg me of ik een mbo-diploma wilde halen en dat vond ik een goed idee. Daarom ben ik in januari met de opleiding entree horeca, voeding en voedingsindustrie bij SVO gestart.”

Hygiënisch werken

De entreeopleiding leert studenten om veilig en hygiënisch met voeding te werken. Ze leren productiewerkzaamheden uit te voeren, de kwaliteit van producten te bewaken en producten veilig op te slaan. “We zijn nu vooral bezig met het onderwerp hygiëne”, zegt Joey. “Daar heb ik in mijn werk veel aan, dus wat ik leer kan ik meteen toepassen. Mijn doel is uiteindelijk om nog beter te leren fileren. Ik wil leren hoe ik alle soorten vis moet fileren en schoonmaken.”

Vak leren

Martin Weevers: “Ik wilde Joey graag in dienst nemen, maar ik vond het wel belangrijk dat hij een diploma zou halen. Daar heeft hij zijn hele leven iets aan. Ik had al eerder medewerkers via SVO opgeleid en ik vind dat een mooie manier om een vak te leren. Joey doet het heel goed. Zolang hij maar met eten kan werken, is hij tevreden en kan ik hem alles leren. Ik probeer hem nu te motiveren om ook de mbo 2-opleiding Verkoopmedewerker vis te gaan volgen. Het zou mooi zijn als hij daarmee verder wil gaan en hij zich nog meer kan ontwikkelen.”

SVO Vakopleiding Food_logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten goed aan op de praktijk en de docenten van SVO komen zelf uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl | twitter: @SVO_Opleidingen

Altijd op de hoogte blijven?