Andrew Kerr (l) van de Sustainable Eel Group reikt samen met Alex Koelewijn en David Bunt de SEG -certificaten uit (foto: Lieneke Schuitemaker).

In 2020 bestaat Dupan tien jaar. Dat waren tien jaar van bloed, zweet en tranen, maar gelukkig ook van – eindelijk – positieve resultaten. Voorzitter Alex Koelewijn: “We kunnen weer lachen tijdens vergaderingen.”

Voor Dupan was 2019 een memorabel jaar, met veel positieve ontwikkelingen voor de palingstand, aldus voorzitter Alex Koelewijn tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. “We hadden vorig jaar zoveel glasaal beschikbaar voor de herbevolking dat we de wateren rond de Markerwadden konden voorzien van een extra miljoen jonge palingen.”

Het aantal volwassen palingen dat met het project Paling Over De Dijk veilig langs barrières wordt geholpen, verdubbelde het afgelopen jaar. Dupan kreeg veel meldingen van vissers over de hoeveelheid palingen die men aantreft. Ook kwam het in 2019 tot een voorzichtige samenwerking tussen DUPAN en Good Fish Foundation rond paling en palingconsumptie.

Glasaalsmokkel

Nieuwsjaarreceptie Dupan 2020_2

Alex Koelewijn: “De sector vroeg al in 2016 aandacht voor glasaalsmokkel. In 2019 is de internationale opsporing grootschalig aangepakt door Europol en Interpol” (foto: Lieneke Schuitemaker).

2019 was ook het jaar waarin duidelijk werd welke effecten de glasaalplundering door internationale criminele bendes heeft. Zij laten jaarlijks een kwart van de totale aankomst van de Europese palingen naar – vooral – China verdwijnen. “De sector vroeg al in 2016 aandacht voor deze misdaad. 2019 is het jaar geworden dat de internationale opsporing van de illegale glasaalexport uit Europa grootschalig werd aangepakt door Europol en Interpol.”

En in 2019 was het tien jaar geleden dat de EU Aalverordening en de Nationale Aalbeheerplannen in werking traden. “In 2011 is de decennialange dalende trend van de palingstand gestopt. Sindsdien stijgt de intrek van jonge glasaal duidelijk. Niemand, maar dan ook niemand had durven hopen dat de effecten op het herstel al in 2019 zo zichtbaar werden. Daar willen we zuinig op zijn.”

Tien jaar DUPAN

Nieuwsjaarreceptie Dupan 2020_3

Trotse kwekers en handelaren met hun certificaten (foto: Lieneke Schuitemaker).

Ook in 2020 zal DUPAN weer verder gaan met herbevolken; verdere ontwikkeling van decentraal aalbeheer, Paling over de dijk en onderzoek naar de voortplanting en ontwikkeling van palinglarven. “Wie weet lukt het om de larfjes uit te laten groeien tot glasaaltjes. Dit jaar bestaat DUPAN tien jaar. Een periode van bloed, zweet en tranen. Soms verdriet en teleurstelling in mensen en organisaties, maar gelukkig ook veel positieve dingen. We kunnen eindelijk weer lachen tijdens vergaderingen”, besloot Koelewijn zijn verhaal.

Goede beschermheer

Nieuwsjaarreceptie Dupan 2020_1

Netwerken als afsluiting van de Nieuwjaarsbijeenkomst (foto: Lieneke Schuitemaker).

Professor Martin Scholten, directeur Animal & Marine Sciences van Wageningen University & Research, sprak de aanwezigen toe vanuit het buitenland middels een videoboodschap. “De paling heeft met DUPAN een hele goede beschermheer. We praten bij voedselproductie steeds vaker over kringloop. Dat betekent: aansluiten bij wat in de natuur beschikbaar is. Het uitzetten van glasaal en terugzetten van schieraal is in dat verband ontzettend belangrijk.”

Het gaat de goede kant op met de paling, aldus Scholten. “Maar het is pas een beginnetje van een herstel. Dus we moeten doorgaan met alle mogelijke ondersteuning te bieden aan de paling. Daar kan de productie van glasaal in de aquacultuur een goede rol bij spelen. Wij zijn blij met de samenwerking met Dupan, ook in EELRIC, het internationale innovatiecentrum voor aalvermeerdering. Dat is een mooie showcase voor de hele wereld.”

Aan het eind van de bijeenkomst ontvingen 21 palingkwekers en handelaren het SEG Standard 6.0-certificaat. SEG-gecertificeerde palingproducten zijn traceerbaar van vangst tot bord. De certificaten werden uitgereikt door Andrew Kerr, voorzitter van de Sustainable Eel Group en David Bunt, projectleider certificeringen.

 

Altijd op de hoogte blijven?