Epos introduceert Kibbeling compleet

EPOS kibbeling 1

Epos Kibbeling Compleet is een smaakvolle kruidenmix die bestaat uit ingrediënten als
zout, paprikapoeder, cayennepeper, kurkuma en knoflookpoeder (foto: Henk Riswick).

Als medewerker bij Volendammer Visspecialist Tom Tuijp was het bereiden van de kruidenmix voor op de kibbeling, dagelijkse kost voor Pascalle Veerman. Toen ze bij kruidenspecialist Epos kwam te werken, greep ze haar kans. Samen met visspecialisten ontwikkelde ze de perfecte kruidenmix: Epos Kibbeling Compleet. 

Het is een tijdrovende en precieze klus voor veel visspecialisten: dagelijks dezelfde hoeveelheden kruiden afwegen en mengen voor op de kibbeling. Dat moest toch anders kunnen, dacht Pascalle toen ze aan de slag ging als rayonmanager vis bij kruidenleverancier Epos. “Ik kwam erachter dat veel visspeciaalzaken die ik bezocht - net als ik - op zoek waren naar een ­complete, smaakvolle mix. Er was nog geen goede en perfecte kibbelingmix op de markt.”

Kibbeling Cup

EPOS kibbeling 2

Tip van visspecialisten Tom Tuijp en Pascalle Veerman: ‘Laat de kruidenmix een nacht in de vis trekken’.(foto: Henk Riswick).

Bij Epos kwam op dat moment een aanvraag voor zo’n complete kibbelingmix binnen van de vorige werkgever van Pascalle, Volendammer Visspecialist Tom Tuijp in Vleuten. “In de tijd dat Pascalle nog bij ons werkte, ­deden we mee aan de Kibbeling Cup. Daardoor gingen we onze kibbeling extra onder de loep nemen om te kijken of nog iets konden veranderen om zo meer kans te maken op deze prijs.”

De klanten van de Vleutense viswinkel mochten mee proeven tijdens het experimenteren met de kruidenmix. Ze gaven aan wat ze wel en niet lekker vonden. “Veel bestaande mixen zijn te zout of te kruidig”, legt Tom uit. Uiteindelijk kwam hij samen met zijn team uit bij twee kruidenmixen die ze met elkaar mengden. Uiteindelijk behaalden ze een plek in de top 5 van de Kibbeling Cup.

Omdat het afwegen van de beide mixen een tijdrovende klus was, bleef Tuijp op zoek naar een complete mix die aan de smaakvoorkeur van zijn klanten voldeed. “De smaak in Vleuten is anders dan in Volendam, het dorp waar ik ­vandaan kom. Daar kan het niet zout genoeg zijn.”

Handelsmerk

EPOS kibbeling 3

Pascalle Veerman: “Over de kibbelingmix heb ik alleen maar positieve reacties gehoord tijdens de Visbeurs in Spakenburg.” (foto: Henk Riswick).

Die aanvraag voor een complete kibbelingmix, kwam bij Pascalle terecht. Haar doel was een product te ontwikkelen dat net zo goed of zelfs beter zou zijn dan de twee afzonderlijke mixen die ze voorheen altijd mengde. ­“Kibbeling is natuurlijk hét handelsmerk van de visspe­ciaalzaak. Als je overstapt op een andere mix kan dat of héél goed uitpakken of erg slecht. Mijn streven was dan ook om een compleet product op de markt te brengen voor de visspecialist die nog zelf aan het mengen was en daar veel moeite voor moest doen.”

Vanuit haar praktijk- en vakkennis ging Pascalle aan de slag. Ze kreeg daarbij hulp van visspecialisten en het ­productontwikkelingteam van Epos. Zo ontstond een mix welke uit ingrediënten als zout, paprikapoeder, cayennepeper, kurkuma en knoflookpoeder bestaat. De gebruikte hoeveelheden kruiden zijn door het productontwik­kelingteam nauwkeurig op elkaar afgestemd. Zo ontstond een evenwichtige smaakbalans.

Voordat de mix op de markt kwam, is deze door circa twintig visspeciaalzaken beoordeeld. Deze visspecialisten hebben elke keer hun feedback gegeven. Het productontwikkelingteam Van Epos heeft de mix naar aanleiding daarvan steeds aangepast, totdat iedereen er tevreden over was.

Positieve reacties

EPOS kibbeling 4

Foto: Henk Riswick

Tijdens de lancering van Epos Kibbeling Compleet op ­­7 oktober tijdens Visbeurs in Spakenburg, bleek de mix direct in de smaak te vallen. “Klanten die al 30 jaar ­dezelfde mixen gebruikten, wilden nu een emmer proberen. Dit is natuurlijk écht geweldig! Over de kibbelingmix heb ik alleen maar positieve reacties gehoord. Veel vis­specialisten hebben hem meteen al besteld.”

In het ontwikkeltraject van de mix was er al nauw overleg met potentiële klanten. Zoals Epos-grossier Dick Kok en zoon uit Volendam. “Toen ik hen voorstelde om een kibbelingmix te maken, waren zij zo enthousiast dat ze gelijk de eerste order plaatsten. Het is echt hartstikke leuk als een klant zoveel vertrouwen in je heeft.”

Water toevoegen

Ook Tom Tuijp heeft de nieuwe mix inmiddels geproefd en besteld. “Pascalle en ik hebben dezelfde smaak dus dit past prima bij ons. Het scheelt ons bovendien werk. ­Ik voeg er alleen nog wat water aan toe.”

Zowel Tom als Pascalle adviseren visspecialisten om de kruiden eerst een nachtje in te laten trekken. Tom: “Dan worden de kruiden beter opgenomen en het voorkomt uitdroging van je kibbeling bij het bakken.”
Pascalle voegt er nog aan toe dat het vooraf laten intrekken van de kruiden de smaak ten goede komt. “Dat vind ik persoonlijk het lekkerst. Iedere visspeciaalzaak heeft zijn eigen manier van het kruiden en bakken van kibbeling. Dat is trouwens altijd leuk om te zien, want dit maakt iedere zaak uniek. Dus bij deze mijn tip aan ­vis­specialisten: doe het op de manier die voor jou goed voelt als ondernemer!”

Epos logo

Epos Kruiden & Specerijen
Galvanistraat 20 ,3861NJ Nijkerk
www.epos-specerijen.nl
info@epos-specerijen.nl

Lees ook
Thaise Garnalencurry

Thaise Garnalencurry

Samenstelling 1250 gram Thaise Groene Currysaus (80030) 1000 gram Tijgergarnalen 750 gram Wokgroenten met taugé en rode paprika Ook lekker met rode (80029) of gele currysaus (80058)! Bereiding Wok de garnalen gaar in ongeveer 3 tot 4 minuten. Blancheer de wokgroenten, koel terug onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Meng de garnalen, saus...

Broodje Best Garnalensalade

Broodje Best Garnalensalade

Samenstelling 1000 gram Hollandse garnalen 500 gram American Grillsaus (08002K) 150 gram Wortel reepjes (zakje) 100 gram Rode ui 150 gram Rode paprika Broodje Best (11063DS) Bereiding Snijd de rode paprika en rode ui in blokjes. Meng dit vervolgens met de wortelreepjes, American Grillsaus en Hollandse garnalen. Consumenten Ook lekker op een stokbroodje....

Gamba in Yakitorisaus

Gamba in Yakitorisaus

Samenstelling 1000 gram Black Tigers garnalen (41/50) 650 gram Maaltijdsaus Yakitori (80057) 30 gram Taugé Bosui 100 gram Saté Ketjap (07154) Aluminium schaal 28 cm x 8 cm Bereiding Marineer de garnalen met de Sate Ketjap. Giet een laagje Maaltijdsaus Yakitori in het ovenschaaltje. Leg hier de gemarineerde garnalen op. Blancheer de taugé en snijd...