Creatieve hapjes voor Haring Race

Haringdag Spakenburg 2019 (51)-kl

Haringdag-Spakenburg-2019-51-kl-200x300 Haringhapjes gemaakt door studenten van SVO.

Van haringbonbons tot haring-poké bowls: negen studenten van de mboopleiding Generation Food van SVO vakopleiding food bedachten zeven creatieve haringhapjes om uit te delen tijdens de Nationale Haring Race. Met succes: “Ze wilden laten zien dat je met haring alle kanten op kunt.”

Op 12 juni vond in Bunschoten-Spakenburg de Nationale Haring Race plaats. SVO werd gevraagd of haar studenten bijzondere hapjes met haring wilden maken en uitdelen. “Dat vonden wij een prachtige laatste opdracht voor de afstuderende studenten van onze voltijds mbo-opleiding Generation Food”, vertelt docent Carola Post. “De studenten waren ook laaiend enthousiast.”

Ze gingen eerst aan de slag met het brainstormen over hapjes waarin haring is verwerkt. “Ze wilden laten zien dat je met haring veel meer kunt doen dan alleen de standaard bereidingen”, zegt Carola. “De studenten bedachten zestien verschillende hapjes en daar zaten heel wat creatieve ideeën tussen. Haringbitterballen, haringkoekjes, sushi: er kwam van alles langs. Uit deze lijst selecteerden ze uiteindelijk zeven gerechtjes. Ze oefenden met bereiden en pasten recepten aan tot ze helemaal tevreden waren.”

Van haringbonbon tot haringwrap

De zeven hapjes waren heel verschillend. Zo bedachten de studenten de haringbonbon, gemaakt van haring, roggebrood en bieslook, en een mini-poké bowl met rijst, haring en groenten. Verder maakten ze een traditionele bietensalade met haring, een haringsalade met appel en haring op een crackertje met bietjes, rucola en honing-mosterddressing. Tot slot was er de haringwrap, met komkommer en zachte roomkaas.

“Tijdens de Nationale Haring Race maakten ze in totaal 1250 hapjes klaar en dat was flink aanpoten”, zegt Carola. “Maar het resultaat was geweldig en de studenten vonden het erg leuk om te doen. Ze lusten nu zelfs allemaal haring, wat in het begin niet het geval was.”

Dossiers
Lees ook
Opleiden voor baan van de toekomst

Opleiden voor baan van de toekomst

De vakmensen opleiden die de foodbranche nodig heeft. Daar staat SVO vakopleiding food voor. Daarvoor moet SVO weten met welke ontwikkelingen de branche te maken krijgt en over welke vaardigheden medewerkers in de toekomst moeten beschikken. SVO vroeg The Food Research Company daarom om een onderzoek uit te voeren naar de toekomst van SVO en van de...

Aandacht voor '75 jaar vrijheid' tijdens Vlaggetjesdag in Scheveningen

Aandacht voor '75 jaar vrijheid' tijdens Vlaggetjesdag in Scheveningen

Op 12 juni 2020 viert Scheveningen de Hollandse Nieuwe met Vlaggetjesdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Het thema '75 jaar vrijheid' komt terug op Vlaggetjesdag. Dat blijkt uit de poster van het event die de organisatie deze week presenteerde.

Veiling eerste vaatje Hollandse nieuwe op 11 juni

Veiling eerste vaatje Hollandse nieuwe op 11 juni

Op donderdag 11 juni organiseert het Nederlands Visbureau de traditionele veiling van het eerste vaatje haring, waarmee het seizoen van de ‘Hollandse Nieuwe’ officieel wordt ingeluid. De opbrengst van de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat dit keer naar Stichting Ambulance Wens. Daags erna – vanaf vrijdag 12 juni - zal de Hollandse Nieuwe,...