Creatieve hapjes voor Haring Race

Haringdag Spakenburg 2019 (51)-kl

Haringdag-Spakenburg-2019-51-kl-200x300 Haringhapjes gemaakt door studenten van SVO.

Van haringbonbons tot haring-poké bowls: negen studenten van de mboopleiding Generation Food van SVO vakopleiding food bedachten zeven creatieve haringhapjes om uit te delen tijdens de Nationale Haring Race. Met succes: “Ze wilden laten zien dat je met haring alle kanten op kunt.”

Op 12 juni vond in Bunschoten-Spakenburg de Nationale Haring Race plaats. SVO werd gevraagd of haar studenten bijzondere hapjes met haring wilden maken en uitdelen. “Dat vonden wij een prachtige laatste opdracht voor de afstuderende studenten van onze voltijds mbo-opleiding Generation Food”, vertelt docent Carola Post. “De studenten waren ook laaiend enthousiast.”

Ze gingen eerst aan de slag met het brainstormen over hapjes waarin haring is verwerkt. “Ze wilden laten zien dat je met haring veel meer kunt doen dan alleen de standaard bereidingen”, zegt Carola. “De studenten bedachten zestien verschillende hapjes en daar zaten heel wat creatieve ideeën tussen. Haringbitterballen, haringkoekjes, sushi: er kwam van alles langs. Uit deze lijst selecteerden ze uiteindelijk zeven gerechtjes. Ze oefenden met bereiden en pasten recepten aan tot ze helemaal tevreden waren.”

Van haringbonbon tot haringwrap

De zeven hapjes waren heel verschillend. Zo bedachten de studenten de haringbonbon, gemaakt van haring, roggebrood en bieslook, en een mini-poké bowl met rijst, haring en groenten. Verder maakten ze een traditionele bietensalade met haring, een haringsalade met appel en haring op een crackertje met bietjes, rucola en honing-mosterddressing. Tot slot was er de haringwrap, met komkommer en zachte roomkaas.

“Tijdens de Nationale Haring Race maakten ze in totaal 1250 hapjes klaar en dat was flink aanpoten”, zegt Carola. “Maar het resultaat was geweldig en de studenten vonden het erg leuk om te doen. Ze lusten nu zelfs allemaal haring, wat in het begin niet het geval was.”

Dossiers
Lees ook
VNV trakteert zorgpersoneel door het hele land op Hollandse Nieuwe

VNV trakteert zorgpersoneel door het hele land op Hollandse Nieuwe

In plaats van de traditionele veiling deelde het Nederlands Visbureau Hollandse Nieuwe uit in enkele grote ziekenhuizen. Een mooie geste, vond de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV). Daarom vroegen zij de twaalf provinciewinnaars van de Nationale Haringtest 2019 om namens VNV bij een lokale zorginstelling een grote schaal Hollandse Nieuwe...

Gour (met) vis gezond

Gour (met) vis gezond

Nieuws van het Nederlands Visbureau. Met Gour (met) vis gezond, De zomereditie van Visculinair en De start van het haringseizoen

Normaal

Normaal

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik ben het soms zo zat. Dat iedereen de afgelopen twaalf weken maar deed alsof we zoveel tijd over hebben. Tijd om op te ruimen, om nieuwe dingen te leren en om alle achterstallige klussen aan huis en tuin te doen. Terwijl ik net zo druk als anders was en ik om me heen ook vooral mensen zag die het juist drukker...