Creatieve hapjes voor Haring Race

Haringdag Spakenburg 2019 (51)-kl

Haringdag-Spakenburg-2019-51-kl-200x300 Haringhapjes gemaakt door studenten van SVO.

Van haringbonbons tot haring-poké bowls: negen studenten van de mboopleiding Generation Food van SVO vakopleiding food bedachten zeven creatieve haringhapjes om uit te delen tijdens de Nationale Haring Race. Met succes: “Ze wilden laten zien dat je met haring alle kanten op kunt.”

Op 12 juni vond in Bunschoten-Spakenburg de Nationale Haring Race plaats. SVO werd gevraagd of haar studenten bijzondere hapjes met haring wilden maken en uitdelen. “Dat vonden wij een prachtige laatste opdracht voor de afstuderende studenten van onze voltijds mbo-opleiding Generation Food”, vertelt docent Carola Post. “De studenten waren ook laaiend enthousiast.”

Ze gingen eerst aan de slag met het brainstormen over hapjes waarin haring is verwerkt. “Ze wilden laten zien dat je met haring veel meer kunt doen dan alleen de standaard bereidingen”, zegt Carola. “De studenten bedachten zestien verschillende hapjes en daar zaten heel wat creatieve ideeën tussen. Haringbitterballen, haringkoekjes, sushi: er kwam van alles langs. Uit deze lijst selecteerden ze uiteindelijk zeven gerechtjes. Ze oefenden met bereiden en pasten recepten aan tot ze helemaal tevreden waren.”

Van haringbonbon tot haringwrap

De zeven hapjes waren heel verschillend. Zo bedachten de studenten de haringbonbon, gemaakt van haring, roggebrood en bieslook, en een mini-poké bowl met rijst, haring en groenten. Verder maakten ze een traditionele bietensalade met haring, een haringsalade met appel en haring op een crackertje met bietjes, rucola en honing-mosterddressing. Tot slot was er de haringwrap, met komkommer en zachte roomkaas.

“Tijdens de Nationale Haring Race maakten ze in totaal 1250 hapjes klaar en dat was flink aanpoten”, zegt Carola. “Maar het resultaat was geweldig en de studenten vonden het erg leuk om te doen. Ze lusten nu zelfs allemaal haring, wat in het begin niet het geval was.”

Dossiers
Lees ook
SVO Food & Cibap brengen food- en designindustrie samen

SVO Food & Cibap brengen food- en designindustrie samen

Wat kunnen food en design voor elkaar betekenen en hoe ziet het MKB eruit als deze sectoren meer zouden samenwerken. Cibap vakschool voor vormgeving en SVO vakopleiding food keken hiernaar tijdens de eerste Food & Design meetup in het in de Spoorzone gelegen Brouwtheater in Zwolle op 13 november.

‘Alles wat ik leer, helpt me in de praktijk’

‘Alles wat ik leer, helpt me in de praktijk’

In de schoolbanken zitten, vindt Danique Pen (17) maar niets. Toch volgt ze met veel plezier een tweede opleiding bij SVO vakopleiding food. Na Verkoopmedewerker vis ging ze direct door met de opleiding tot Visspecialist. “Met deze opleidingen voel ik mij goed voorbereid op het openen van onze viswinkel in Den Helder en alles wat daarbij komt kijken.”

Winnaars Nationale Haringtest 2019 bekend

Winnaars Nationale Haringtest 2019 bekend

Op 7 oktober maakten de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) op de Visbeurs in Spakenburg de twaalf provinciewinnaars bekend van de Nationale Haringtest 2019. Daarnaast werden de resultaten van het Nationaal Haringonderzoek 2019 gepresenteerd.