De Brexitdeal

johan nooitgedagt_uitsnede

Na wekenlange onderhandelingen, met op het laatst alleen over visserij, is op kerst­avond 2020 aangekondigd dat de Brexitdeal rond is. Voor de visserij zal er een overgangsperiode van 5,5 jaar zijn, waarin de EU-vloot in Britse wateren mag blijven vissen. Daar tegenover staat dat de EU-vissers gemiddeld 25% van de waarde van het quotum gevangen in Britse wateren moet afstaan aan de Britten. Deze waarde van de vis is dan weer vertaald in quota (gewicht) voor ongeveer 60 vissoorten. Die zijn we kwijt.

De Britten wilden per definitie alleenrecht in hun territoriale wateren en daar hadden ze veel voor over. Terwijl de Britse wateren grote waarde hebben voor de EU-vloot en de Britse visvangst maar een miniem percentage is van de Britse economie. Tot de laatste minuut van de onderhandelingen is de visserij daarom een heet hangijzer geweest. Toch hebben we voor elkaar gekregen dat de Britse wateren toegankelijk blijven voor de EU-vissers. Daar kunnen we niet anders dan tevreden over zijn.

Onzekerheid blijft

De deal voor de visserij omvat een overgangsperiode van 5,5 jaar, waarin de EU-vloot toegang heeft tot de Britse wateren. Het vangstquotum van de EU zal in de overgangsperiode per jaar worden verminderd en overgedragen aan de Britse vissersvloot. Na de 5,5 jaar zal toegang tot de Britse wateren opnieuw ter discussie komen te staan en mogelijk proberen de Britten dan opnieuw meer quota te verwerven op straffe van géén toegang tot de Westkant van de Noordzee. Dat is op dit moment de grootste zorg voor de visserij. In termen van onder­nemerschap hebben we hierdoor een horizon van 5,5 jaar. Dat is niet gezond voor investeringen die broodnodig zijn. Denk aan verdere verduurzaming van exploitaties zoals schonere motoren en elektrificeren om stikstofuitstoot te minimaliseren. Dat is dus een grote onzekerheid die niet echt in schadecijfers is uit te drukken. Daarnaast is de pulsvisserij in ­VK-wateren verboden.

Tweede Kamer buitenspel

Ondanks het feit dat de politieke partijen blij zijn met de deal, hebben ze grote moeite met de zeggenschap over de 2000 pagina’s die ze binnen enkele dagen moesten doornemen. De inhoud kwam ter behandeling, maar wat ze er van vonden deed er eigenlijk niet veel meer toe. Dat zegt iets over de competentie van de EU. Ik kan mij de frustratie van de Kamerleden wel voorstellen. Gaat dit een automatisme worden om de nationale parlementen te passeren?

Roam Like Home

Het mag dan wel zo zijn dat de Britten zich hebben afgescheiden en we weer terug zijn bij vroeger met uitgebreide paspoortcontroles, invoerrechten van binnen- en buiten EU goederen en de daarbij behorende overweldigende stapels papieren. Voorlopig verandert er niets voor onze mobiele communicatie wanneer we voor zaken of op vakantie naar Engeland gaan. De Telecombedrijven garandeerden ons dat er géén extra kosten voor roaming komen. Ook hier is nog niet duidelijk hoelang deze situatie stand zal houden.

‘Britannia, rule the waves’ en dat gaan we sinds lange tijd opnieuw merken. Makkelijker is het in elk geval niet geworden.

Lees ook
'Vis en visserij zit in ons DNA'

'Vis en visserij zit in ons DNA'

Hij kweekt hangmosselen, vangt kreeft in korven en paling in fuiken. De Zeeuwse visser Marcel van de Kreeke kent de kracht van streekproducten en verwerkt en verhandelt die dan ook zelf, rechtstreeks aan visdetaillisten en particulieren. “Zo doen we dat in de familie al drie generaties.”

Nationale Postcode Loterij blijft MSC steunen

Nationale Postcode Loterij blijft MSC steunen

De Nationale Postcode Loterij blijft de Marine Stewardship Council (MSC) financieel steunen op het gebied van verduurzaming van visserijen op het zuidelijk halfrond. Er is een overeenkomst voor drie jaar, met een jaarlijkse bijdrage van 500.000 euro.

Proost

Proost

De gevolgen van Brexit, de traditionele rustige start van het jaar in januari en februari voor verswinkels, nog altijd corona en nu ook nog een verzwaarde lockdown. Zo begint 2021 zo mogelijk nog iets grijzer dan 2020 eindigde. Toch zie ik licht aan de horizon.