Duurzaamheid is vast onderdeel van SVO-visopleidingen

SVO Vakopleiding

Niemand kan er meer omheen: het is noodzakelijk dat we duurzamer gaan leven. SVO vakopleiding food wil haar verantwoordelijkheid hierin nemen. Duurzaamheid maakt deel uit van al onze opleidingen, zodat studenten kritisch leren nadenken over duurzaamheid en een groenere aanpak in hun visspeciaalzaken introduceren.

Dat er veel te winnen is op het gebied van duurzaamheid is duidelijk. “Kijk alleen maar naar voedselverspilling”, zegt Rinus de Rijder, onderwijsmanager bij SVO. “Wereldwijd gaat er elk jaar 750 miljard euro aan goede etenswaren verloren. Die verspilling staat gelijk aan 8 procent van de totale CO2-uitstoot ter wereld. Hier moeten we iets aan doen en daarvoor is een gedrags- en cultuuromslag nodig. Als vakopleiding nemen we daar onze verantwoordelijkheid in. We kunnen het probleem niet alleen oplossen, maar we kunnen wel bijdragen aan bewustwording bij mensen.”

Duurzaamheid in opleidingen

Duurzaamheid zit verweven in alle visopleidingen van SVO. Er wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan het beter portioneren van vis en het adviseren van klanten over hoeveelheden. “Veel klanten kopen meer dan ze nodig hebben”, zegt Rinus. “Zonde! We leren onze studenten daarnaast over duurzame verpakkingsmaterialen, we geven masterclasses over duurzaamheid en we denken na over slimme technieken om de houdbaarheid van producten te verbeteren. We vinden het belangrijk dat studenten kritisch na leren denken over wat echt duurzaam is. Je kunt bijvoorbeeld wel duurzaam gevangen zalm uit Canada inkopen, maar is dat zinvol als die vis vervolgens ingevlogen wordt?”

SVO is ook lid geworden van de Stichting Noordzeevis, met als doel onbekende vissoorten meer onder de aandacht te brengen. “Door buiten de gebaande paden te denken kunnen we echt verbeteringen realiseren.”

  • Rinus de Rijder,
  • onderwijsmanager SVO vakopleiding food

SVO_mini SVO vakopleiding food

Dossiers
Lees ook
Visopleiding op Volendam uitkomst voor jongeren

Visopleiding op Volendam uitkomst voor jongeren

Eind vorig jaar onderging Vishandel Mossel in Maarssen een metamorfose. De winkel werd verbouwd tot een moderne viszaak, met naast visproducten ook een horecagedeelte en verse maaltijden. De kinderen van eigenaar Carlo Mossel werken allebei in de zaak. Dochter Cathy startte in oktober de mbo 2-opleiding Verkoopmedewerker vis van SVO vakopleiding food...

Mogen we nog vis eten?

Mogen we nog vis eten?

In mei van dit jaar hield Guardian-columnist George Monbiot een vlammend betoog: we moeten stoppen met het eten van vis. Dat gaat visserijbioloog Christien Absil, directeur van de Good Fish Foundation en maker van de VISwijzer, te ver. We mogen wel degelijk vis eten, maar moeten een paar goede afwegingen maken.

Creatieve hapjes voor Haring Race

Creatieve hapjes voor Haring Race

Haringhapjes gemaakt door studenten van SVO. Van haringbonbons tot haring-poké bowls: negen studenten van de mboopleiding Generation Food van SVO vakopleiding food bedachten zeven creatieve haringhapjes om uit te delen tijdens de Nationale Haring Race. Met succes: “Ze wilden laten zien dat je met haring alle kanten op kunt.” Op 12 juni vond in Bunschoten-Spakenburg...