Duurzaamheid is vast onderdeel van SVO-visopleidingen

SVO Vakopleiding

Niemand kan er meer omheen: het is noodzakelijk dat we duurzamer gaan leven. SVO vakopleiding food wil haar verantwoordelijkheid hierin nemen. Duurzaamheid maakt deel uit van al onze opleidingen, zodat studenten kritisch leren nadenken over duurzaamheid en een groenere aanpak in hun visspeciaalzaken introduceren.

Dat er veel te winnen is op het gebied van duurzaamheid is duidelijk. “Kijk alleen maar naar voedselverspilling”, zegt Rinus de Rijder, onderwijsmanager bij SVO. “Wereldwijd gaat er elk jaar 750 miljard euro aan goede etenswaren verloren. Die verspilling staat gelijk aan 8 procent van de totale CO2-uitstoot ter wereld. Hier moeten we iets aan doen en daarvoor is een gedrags- en cultuuromslag nodig. Als vakopleiding nemen we daar onze verantwoordelijkheid in. We kunnen het probleem niet alleen oplossen, maar we kunnen wel bijdragen aan bewustwording bij mensen.”

Duurzaamheid in opleidingen

Duurzaamheid zit verweven in alle visopleidingen van SVO. Er wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan het beter portioneren van vis en het adviseren van klanten over hoeveelheden. “Veel klanten kopen meer dan ze nodig hebben”, zegt Rinus. “Zonde! We leren onze studenten daarnaast over duurzame verpakkingsmaterialen, we geven masterclasses over duurzaamheid en we denken na over slimme technieken om de houdbaarheid van producten te verbeteren. We vinden het belangrijk dat studenten kritisch na leren denken over wat echt duurzaam is. Je kunt bijvoorbeeld wel duurzaam gevangen zalm uit Canada inkopen, maar is dat zinvol als die vis vervolgens ingevlogen wordt?”

SVO is ook lid geworden van de Stichting Noordzeevis, met als doel onbekende vissoorten meer onder de aandacht te brengen. “Door buiten de gebaande paden te denken kunnen we echt verbeteringen realiseren.”

  • Rinus de Rijder,
  • onderwijsmanager SVO vakopleiding food

SVO_mini SVO vakopleiding food

Dossiers
Lees ook
Too Good To Go ontvangt B Corp certificaat

Too Good To Go ontvangt B Corp certificaat

Too Good To Go heeft het duurzaamheidscertificaat B Corp gekregen. Alle veertien landen waar de app tegen voedselverspilling actief is, waaronder de Nederlandse vestiging in Amsterdam, doorliepen het certificeringsproces. Daarnaast wil Too Good To Go de activiteiten uitbreiden naar de Verenigde Staten.

Vijf redenen om voor MSC-certificering te kiezen

Vijf redenen om voor MSC-certificering te kiezen

Sinds de zomer 2019 werkt Jan van Keulen voor MSC. Zijn missie is om visspecialisten die kiezen voor duurzaamheid te ondersteunen en zorgen dat MSC een positief onderdeel wordt van de bedrijfsvoering. Hij geeft vijf redenen om voor MSC-certificering te kiezen.

Lees de EVMI Verpakkingsspecial nu online

Lees de EVMI Verpakkingsspecial nu online

De jaarlijkse Verpakkingsspecial van EVMI is nu ook online te lezen, in de vorm van een gloednieuw digitaal magazine. In de toekomst zullen ook reguliere edities van EVMI zo'n digitale uitgave krijgen. In deze editie van de Verpakkingsspecial: De stand van zaken rondom recycling: 'Verpakkingen zijn nog verre van circulair'. De voor- en nadelen...