Duurzaamheid is vast onderdeel van SVO-visopleidingen
Niemand kan er meer omheen: het is noodzakelijk dat we duurzamer gaan leven. SVO vakopleiding food wil haar verantwoordelijkheid hierin nemen. Duurzaamheid maakt deel uit van al onze opleidingen, zodat studenten kritisch leren nadenken over duurzaamheid en een groenere aanpak in hun visspeciaalzaken introduceren.
Dat er veel te winnen is op het gebied van duurzaamheid is duidelijk. “Kijk alleen maar naar voedselverspilling”, zegt Rinus de Rijder, onderwijsmanager bij SVO. “Wereldwijd gaat er elk jaar 750 miljard euro aan goede etenswaren verloren. Die verspilling staat gelijk aan 8 procent van de totale CO2-uitstoot ter wereld. Hier moeten we iets aan doen en daarvoor is een gedrags- en cultuuromslag nodig. Als vakopleiding nemen we daar onze verantwoordelijkheid in. We kunnen het probleem niet alleen oplossen, maar we kunnen wel bijdragen aan bewustwording bij mensen.”
Duurzaamheid in opleidingen
Duurzaamheid zit verweven in alle visopleidingen van SVO. Er wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan het beter portioneren van vis en het adviseren van klanten over hoeveelheden. “Veel klanten kopen meer dan ze nodig hebben”, zegt Rinus. “Zonde! We leren onze studenten daarnaast over duurzame verpakkingsmaterialen, we geven masterclasses over duurzaamheid en we denken na over slimme technieken om de houdbaarheid van producten te verbeteren. We vinden het belangrijk dat studenten kritisch na leren denken over wat echt duurzaam is. Je kunt bijvoorbeeld wel duurzaam gevangen zalm uit Canada inkopen, maar is dat zinvol als die vis vervolgens ingevlogen wordt?”
SVO is ook lid geworden van de Stichting Noordzeevis, met als doel onbekende vissoorten meer onder de aandacht te brengen. “Door buiten de gebaande paden te denken kunnen we echt verbeteringen realiseren.”
- Rinus de Rijder,
- onderwijsmanager SVO vakopleiding food
SVO vakopleiding food
- Postbus 516 | 3990 GH HOUTEN
- Tel. 030-2758101
- info@svo.nl | www.svo.nl
- Twitter: @SVO_Opleidingen
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
Too Good To Go redde 18 miljoen maaltijden in vijf jaar
Het platform Too Good To Go is deze maand vijf jaar actief in Nederland. Deze app tegen voedselverspilling redde in die tijd 18 miljoen maaltijden, wat neerkomt op ongeveer één maaltijd per inwoner. Ook wereldwijd namen de cijfers de afgelopen anderhalf jaar toe. In totaal zijn er inmiddels al 200 miljoen maaltijden gered.
Checklist voor verantwoorde duurzaamheidsreclames gelanceerd
BvA netwerk van merkleiders lanceert de Gids voor Duurzaamheidsclaims met bijbehorende Checklist. Met deze gids wil bvA marketeers en hun bureaus ondersteunen bij het maken van verantwoorde reclame op het gebied van duurzaamheid.
Food in Transitie 2030 | Sorteer tijdig voor op nieuwe uitdagingen
De levensmiddelenindustrie staat voor forse uitdagingen. De wereldwijde vraag naar voedsel zal flink stijgen, de consumentbehoefte verandert en duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol. Er zullen transities nodig zijn. Is jouw bedrijf, zijn jouw medewerkers, daar klaar voor?