Futurologen

29 mei 2020 Johan Nooitgedagt, Voorzitter Vissersbond

Wanneer ik aan de toekomst van de Noordzee denk en daarbij beelden wil hebben, kom ik uit bij de gebroeders Rudolf en Robbert Das. Ver voordat er grootschalig werd gedacht over windmolens op zee, kwamen ze al onzichtbaar in hun tekeningen voor. Bij Rudolf was dat de architectuur en bij Robbert het nautische gedeelte.

Deze eeneiige tweeling tekende als een tandem. De één begon links en de ander rechts. In het midden kwamen ze bij elkaar. In duizenden tekeningen gaven ze de toekomst vorm met drijvende luchthavens in zee en nog niet bestaande energie-opwekking. Daarnaast ook vliegende autoveerponten, magnetische treinen, nucleair geboorde tunnels en draagvleugelboten. Daar zijn boeken van zoals: ‘Zicht op de toekomst’ , ‘Energie en onze toekomst’ en ‘Wegen naar de toekomst’.

Futurologen

Het is een vak om in de toekomst te kijken. Futorologen beoefenen dat vak. Vooral in samenwerking met meerdere personen kan dit een soort ‘ideeënsex’ zijn of ook wel ‘mentaal fierljeppen’ genoemd. De één bedenkt dit, de ander vult aan en bedenkt dat.

Opvallend is dat een aantal van de ideeën van de tweeling Das werkelijkheid zijn geworden. Dat gaan we nog veel meer zien. De piramidevormige gebouwen met beplantingen tegen de gevels en groentekwekerijen op daken zijn inmiddels talrijk in de grote steden. De zogenaamde stadstuinen zijn een standaardontwerp geworden en brengen het plattelandsgevoel in de stad.

De Noordzee

Op het gebied van energie verwacht ik veel verandering op de Noordzee. Door een crisis zoals corona gaan mensen anders denken. Het is de vraag of we in de toekomst nog zoveel over zee blijven vervoeren van Oost naar West en omgekeerd. Is dat vol te houden en zullen we niet meer voedsel en producten van dichtbij op een duurzame wijze gaan gebruiken? Dat betekent iets voor het vervoer.

Het energieverbruik zal een zware wissel trekken en met name de uitstoot van fossiele energie zoals olie. Waterstof is in opkomst en daarnaar wordt veelbelovend extra onderzoek gedaan. Voor de productie van waterstof heb je stroom nodig en dat kan van windmolens komen. Wanneer de gedachte is deze op de Noordzee te plaatsen, is het meest effectief om de productie van waterstof ook op de Noordzee te doen. Daar heb je eilanden voor nodig en dus ontstaat er een heel andere habitat op de Noordzee. Sterker nog, wanneer er serieuze artikelen verschijnen over het bouwen van een dijk om de Noordzee af te sluiten, dan is niets meer gek genoeg in mijn ogen.

Akkoord

Een Noordzee Akkoord zou er daarbij voor moeten zorgen dat de visserij als eerste op deze wereld grootschalig vis vangt zonder het gebruik van fossiele energie. Productie van waterstof op de Noordzee ligt dan voor de hand. De visserij kan daarmee het verschil maken samen met anderen door van één plus één een volwaardige drie te maken. Gelukkig zijn techneuten daar al langer mee bezig. Nu de bestuurders nog om het ook SMART te kunnen faciliteren.

Altijd op de hoogte blijven?