Geen trend meer

2 november 2021 Michelle de Koning

Onlangs was ik bij de jaarlijkse bijeenkomst van de Nederlandse Federatie voor de Levensmiddelenindustrie. Daar zaten drie jongeren aan een discussietafel en toen hen gevraagd werd of ze vlees en vis aten, antwoorden twee van de drie nee en één zei: zo min mogelijk. Het viel mij op en ik merkte dat meer mensen in de zaal toch verrast waren dat ze er alle drie zo over dachten.

Ik denk dat onze generatie – ja, ik ben ook bijna 50 – zich soms te weinig realiseert hoe anders jongeren naar de wereld kijken. En hoe zij bezig zijn met de toekomst van de aarde. De meeste aandacht ligt daarbij tot nu toe op vlees, maar ook voor de duurzaamheid van vis komt steeds meer aandacht. Daar hebben we al vaker aandacht aan besteed, bijvoorbeeld naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond en de Good Fish Foundation waaruit naar voren kwam de etikettering van vis bij winkels en wagens te wensen overliet. Om dat onder de aandacht te houden, brengen we ook nu weer een artikel over etikettering. Niet alleen omdat het regels zijn waar de NVWA op controleert, maar vooral omdat het de toekomst is. Aan de hele branche zullen steeds meer vragen gesteld worden over herkomst en duurzaamheid.

Op dit vlak kan kweekvis wellicht ook een (deel van de) oplossing zijn. Bioloog Jelle Busscher zette in 2019 een viskwekerij met beekridder op, een vis die volgens hem vergelijkbaar is met zalm en zich goed laat kweken. Hij levert zijn lokaal gekweekte duurzame vis uit de Betuwe aan restaurants en tussenhandelaren.

Johan Nooitgedagt wijst er in zijn column op dat de opwarming van de aarde mogelijk kan leiden tot kleinere en minder migrerende vissen. Gecombineerd met een groeidende wereldbevolking, wordt kweekvis misschien zelfs noodzaak? Maarten Post van VIZ Markt in Haarlem is er duidelijk over: “Kweekvis is onontbeerlijk, anders hebben we straks geen vis meer over.” Hij vindt dat visverkopers verantwoordelijkheid moeten nemen voor de visstand. Maar hij is eerlijk over de problemen die dat soms oplevert. Lees in dit artikel hoe hij en zijn vrouw Sanne daar mee omgaan. En heeft u zelf een goed voorbeeld? Laat het ons weten, we delen het graag met de rest van de branche.

Altijd op de hoogte blijven?