‘Je kunt mij overal inzetten’

Damian Bergenhenegouwen

In september startte Damian Bergenhenegouwen (18) met zijn mbo-opleiding Generation Food bij SVO vakopleiding food. Al na een paar maanden ging hij stage lopen bij Vishandel Koning in Rijswijk. Dat ging zo goed, dat hij is aangenomen als vismedewerker voor de weekenden. “Ik draaide meteen volop mee in de zaak, want zo leer je het snelste.”

Tekst: Karlijn Meulman | Foto: Damian Bergenhenegouwen

Generation Food is de voltijds-mbo-niveau 4-opleiding van SVO vakopleiding food. Studenten gaan elke dag naar school, lopen regelmatig stage bij foodbedrijven en worden opgeleid tot ondernemers of bedrijfsleiders in de foodbranche. Toen Damian Bergenhenegouwen zijn vervolgopleiding moest kiezen, wist hij dat hij iets met voeding wilde doen. Maar wat precies, daar had hij geen idee van. “Daarom heb ik voor Generation Food gekozen”, vertelt hij. “Het is een brede opleiding, je leert de hele foodbranche kennen en daarna kun je alle kanten op.” Damian is blij met de keuze die hij heeft gemaakt. “De opleiding is een mooie combinatie van theorie en praktijk”, vindt hij. “Ik ga vier dagen naar school en daarvan heb ik twee dagen theoretische lessen. De andere dagen gaan we vooral veel aan de slag in de keuken.”

Veel variatie in het werk

In het eerste jaar van de opleiding lopen studenten meteen vijf weken stage. “Ik vond het lastig om een bedrijf te kiezen”, zegt Damian. “Mijn mentor adviseerde om eens bij Vishandel Koning in Rijswijk te gaan kijken. Ik had niets met vis, maar ik heb haar advies opgevolgd. Gelukkig, want de stage is heel goed verlopen. Vishandel Koning is een heel gezellig bedrijf en ik mocht meteen volop meedraaien in de winkel. Vis bewerken, verse gerechten maken, klanten helpen. Die variatie vond ik geweldig.”

Profijt van de opleiding

Het leukste onderdeel van het werk vond Damian het helpen van klanten en het bereiden van verse gerechten. “De vishandel is bezig om het assortiment verse maaltijden te herzien”, zegt hij. “Ik maakte daarom nieuwe gerechten waar we mee konden experimenteren. Daarbij kwam mijn opleiding meteen goed van pas. Ik had de snijtechnieken al onder de knie en ik kende de hygiëneregels al. Tijdens mijn stage heb ik nog veel meer bijgeleerd en daar ben ik heel blij mee. Het is van twee kanten zo goed bevallen, dat ik ben aangenomen als medewerker voor de weekenden. Mijn baas vindt het fijn dat hij mij overal in de zaak kan neerzetten. Als ik maar lekker aan het werk kan, vind ik alles goed.”

Voor meer informatie over de opleiding Generation Food: www.svo.nl.

Lees ook
‘Spannend om recept voor kookboek te bereiden’

‘Spannend om recept voor kookboek te bereiden’

nze Noordzee heeft volop lekkere vis te bieden. Stichting Noordzeevis uit Scheveningen bracht daarom een kookboek uit: ‘Noordzeevis uit Scheveningen; Verse vangst voor een nieuwe generatie’. Studenten van onder andere SVO vakopleiding food bedachten recepten voor het kookboek, dat jongeren kennis laat maken met bekende en minder bekende vissen uit de...

Marco Buter drukker ondanks coronacrisis

Marco Buter drukker ondanks coronacrisis

Onze oosterburen hebben er een mooie uitdrukking voor: ‘In der Beschränkung zeigt sich der Meister’. Wat dat betreft, bevindt Marco Buter ‘van’ Urk zich in een mooie traditie. Hij ziet zichzelf als specialist in haring, gebakken en verse vis. Iets anders erbij gaan doen, zou afbreuk doen aan de kwaliteit, dus waarom zou je?

Vishandel Brouwer: ‘Haagse markt laat professionaliteit zien’

Vishandel Brouwer: ‘Haagse markt laat professionaliteit zien’

Hoe slaan visverwerkende bedrijven en handelaren zich door de coronatijd? Willem M. den Heijer brengt het voor Vismagazine in woord en beeld in een vierdelige serie. Vandaag aflevering 4: ambulante vishandelaar Peter Brouwer in Den Haag.