Kantoortuin

Johan Nooitgedagt bewerkt

Sinds de uitbraak van Covid-19 is het kantoor van de Nederlandse Vissersbond is gewoon open gebleven en was de kernbemanning elke dag aanwezig. Op meer dan anderhalve meter afstand van elkaar en dat is goed te doen, dankzij het slimme ontwerp van ons kantoor.

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat wij in dat nieuwe kantoor trokken. Voordat we tot ontwerp besprekingen ‘nieuwbouw’ kwamen, is er nagedacht. Gaan we met z’n allen in één ruimte zitten in de zogenaamde ‘kantoortuinen’ of zoveel mogelijk naar keuze en apart? Er zijn natuurlijk tussenvarianten mogelijk van twee personen op een kamer. Om vrij naar Johan Cruijff te spreken: er zijn voordelen en nadelen.

Afschaffen?

Moeten we stoppen met de kantoortuin? Afschaffen vanwege de funeste gevolgen, zeggen sommige bedrijfsartsen. Stress (80 procent), hoofdpijn (60 procent), moe worden (90 procent) en slechte concentratie zijn verschijnselen die over elkaar heen buitelen in een kantoortuin. De meeste klachten krijgen bedrijfsartsen over geluidshinder (93 procent) en concentratieverlies (94 procent). Het lijkt wel gezellig maar voor je werk is het moeilijk focussen. Je ziet ook vaak ‘stiltecellen’ bij de kantoortuinen voor mensen die zich kunnen terugtrekken om het werk af te maken.

Thuiswerken

Ik ben wel benieuwd wat we in de samenleving gaan doen met het fenomeen ‘thuiswerken’. Groot voordeel is dat er dan minder verkeer op de weg is. Een combinatie van thuis en op kantoor werken, zou een mooi streven zijn. Ergens een balans zien te vinden, is een nieuwe uitdaging. We weten nu hoe het werkt.
Ik heb respect voor ouders die jengelende kinderen om zich heen hebben tijdens het thuiswerken. Dat is toch niet te doen om geconcentreerd door te kunnen werken? Ik herinner mij een oppasdag waarop ik ’s avonds een vlucht naar kantoor ondernam om nog even te werken.

Eigenlijk kan ons brein maar één geconcentreerd ding tegelijk doen. Multitasken gaat gewoon niet lukken. Zo zijn schrijven, lezen, denken en praten nog steeds verschillende dingen die om concentratie vragen. Lukt dat niet, dan krijgen we last van stress.

Koptelefoons

Stilte bevordert de productiviteit. We zouden de afspraak kunnen maken dat mensen met koptelefoons op, zich bewust afsluiten en niet gestoord willen worden. Het gebruik van oortjes zie je ook steeds meer. Bijvoorbeeld om een podcast te beluisteren. De rest wat op dat moment je hoofd wil binnenkomen, is informatievervuiling door middel van een storing. Daarom zijn stilteplekken van belang.

In coronatijd zijn bovengenoemde bevindingen uit diverse onderzoeken steeds meer werkelijkheid geworden. Voor de één een feest van herkenning en voor de ander een onbekend terrein. Hoor je bij de laatste groep, dan ben je vast een gelukkig mens en komt burn-out niet in je vocabulaire voor. Blijf vooral gezond.

Lees ook
Dilvis groeit online tijdens coronacrisis

Dilvis groeit online tijdens coronacrisis

De coronacrisis is voor veel bedrijven een moeilijke periode. Denk aan minder klanten, minder omzet en ziek personeel. Voor Dilvis betekende de sluiting van de horeca dat de groothandel bijna stil kwam te liggen. Gelukkig had de specialist in vis nog een troef achter de hand, de online webshop.

Normaal

Normaal

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik ben het soms zo zat. Dat iedereen de afgelopen twaalf weken maar deed alsof we zoveel tijd over hebben. Tijd om op te ruimen, om nieuwe dingen te leren en om alle achterstallige klussen aan huis en tuin te doen. Terwijl ik net zo druk als anders was en ik om me heen ook vooral mensen zag die het juist drukker...

Easyfairs: Bezoekers spreken vertrouwen uit in Empack Utrecht 2020

Easyfairs: Bezoekers spreken vertrouwen uit in Empack Utrecht 2020

Beursorganisator Easyfairs is klaar voor de organisatie van Empack Utrecht 2020. De vakbeurs voor de verpakkingsindustrie stond in eerste instantie gepland in maart, maar is vanwege het coronavirus verplaatst naar 15, 16 en 17 september 2020. Inmiddels heeft Easyfairs alle denkbare protocollen klaarstaan om verpakkingsprofessionals op een veilige en...