Met z’n allen

Michelle de Koning

‘We doen dit samen’. Het klinkt soms als een bezwering, soms als troost dan weer bijna als dreigement. Want de piek van het coronavirus afvlakken werkt alleen als we ons allemaal aan de coronamaatregelen houden. Maar of we dat nou echt sámen doen? Iedereen zit in z’n huis en maakt zich druk over zijn familie en zijn baan. Oproepen om winkeliers te steunen vinden deels gehoor, maar consumenten houden ook steeds meer de hand op de knip. Want de aankondiging van een ‘ongekende economische crisis’ die zal volgen op de coronacrisis, wekt natuurlijk geen consumentenvertrouwen op.

Maar ook dat moeten we wel uit het oogpunt van samen bekijken. Samen met uw klanten nagaan wat kan en wat niet kan, uw klanten moeten samen – op afstand – netjes in de rij wachten en niet met meer dan twee of drie mensen tegelijk de winkel binnenkomen. Uw verhuurder kan u wellicht wat tegemoetkomen als het in deze periode financieel moeizaam gaat. Op uw beurt zult u bij uw leverancier misschien eens iets aanschaffen wat normaal naar de horeca gaat, maar waarmee u nu uw klanten verrast. En ga zo maar door. We kunnen de coronacrisis alleen maar in de hand houden als we dat met z’n allen doen.

Verenigingen, zoals de KNS, de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten en de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging trekken ook samen met andere MKB-organisaties op om onder meer in Den Haag de belangen van de ondernemers te behartigen. Om dat saamhorigheidsgevoel meer kracht bij te zetten, kijken wij in deze editie over de schutting. Bedenken bakkers oplossingen waar wij iets mee kunnen? En hoe gaat het met de supermarkten sinds de grote run op wc-papier, pasta en bloem? Door te zien wat anderen doen en ervaren, kunnen we relativeren en inspireren. En ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb vooral aan dat laatste steeds meer behoefte.

Kortom, kijk naar elkaar om, op sociaal maar ook op economisch gebied. Ga na wat u kunt doen om andere ondernemers te steunen en te laten voortbestaan. Dan komen we deze crisis te boven. Zelfs al vergt dat een lange adem.

Dossiers
Lees ook
Fiscale aspecten aan beursbezoek

Fiscale aspecten aan beursbezoek

Als ondernemer wilt u natuurlijk op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in uw branche. U bezoekt daarom misschien wel eens een vakbeurs. Hoe dient u fiscaal om te gaan met deze kosten?

VNV Ledendag bij Van Gelder AGF op 9 november

VNV Ledendag bij Van Gelder AGF op 9 november

Op maandag 9 november vindt bij Van Gelder AGF in Ridderkerk de VNV Ledendag 2020 plaats. Tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) brengt het bestuur verslag uit over het verenigingsjaar 2019. Je wordt bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de sector en de begroting voor 2021 wordt gepresenteerd. Aansluitend is er een inspirerend workshopprogramma...

‘We willen de viswagen van vader overnemen’

‘We willen de viswagen van vader overnemen’

Uitdaging, verantwoordelijkheid, vrijheid en afwisseling: dat zocht Aafke de Graaf (17) in een opleiding. De havo bracht haar dat niet. Toen Aafke de mbo-opleiding Generation Food van SVO vakopleiding food ontdekte, was ze zo enthousiast dat ze stopte met de havo en bij SVO begon. Met succes: Aafke’s hart ligt bij food én bij vis.