Opleiden voor baan van de toekomst

Vismaaltijden_foto Henk Riswick

De vakmensen opleiden die de foodbranche nodig heeft. Daar staat SVO vakopleiding food voor. Daarvoor moet SVO weten met welke ontwikkelingen de branche te maken krijgt en over welke vaardigheden medewerkers in de toekomst moeten beschikken. SVO vroeg The Food Research Company daarom om een onderzoek uit te voeren naar de toekomst van SVO en van de foodsector in het algemeen.

Rinus de Rijder, onderwijsmanager bij SVO: “De wereld van food en de consument veranderen razendsnel. De klant kiest steeds meer voor gemak, gaat steeds vaker uit eten en wil pas kort van tevoren besluiten over zijn maaltijd. We zien ook dat de scheidslijn tussen retail en horeca vervaagt. Denk aan de visspeciaalzaak die ook belegde broodjes verkoopt. Mensen zijn minder op zoek naar een product en veel meer naar een oplossing. Voor versspeciaalzaken ligt daar een grote uitdaging. Het product blijft belangrijk, maar je moet producten ook om kunnen zetten in concepten.” The Food Research Company bracht voor SVO ook bedreigingen voor de foodsector in kaart. De grootste bedreiging is de enorme personeelskrapte. “Hoe kunnen we jongeren warm maken voor een baan in de visspeciaalzaak? Hoe kunnen we zorgen dat ze blijven? Opleidingen spelen daar een grote rol in.”

Toekomst van versspeciaalzaken

Deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor SVO. Rinus: “Bedrijven krijgen behoefte aan medewerkers met andere vaardigheden en dat betekent dat wij onze opleidingen onder de loep moeten nemen. Mogelijk moeten we onze opleidingen breder insteken, aangevuld met specialistische trainingen. We moeten nadenken over manieren waarop we flexibeler kunnen zijn. We gaan nu samen met bedrijven en brancheorganisaties aan de slag met de uitkomsten van het onderzoek. Samen bekijken we hoe onze opleidingen er in de toekomst uit moeten zien.”

SVO vakopleiding food
Postbus 516 | 3990 GH HOUTEN
Tel. 030-2758101
info@svo.nl | www.svo.nl
Twitter: @SVO_Opleidingen

SVO Vakopleiding

Lees ook
Alleen duurzame vis op menu Roompot

Alleen duurzame vis op menu Roompot

De terassen en restaurants zijn sinds 1 juni weer open. Roompot grijpt de heropening aan om vanaf dat moment alleen maar duurzame vis in de restaurants serveren. Gasten kunnen de duurzaamheid van de vis opzoeken via de VISwijzer app of de website. Roompot werkt hiervoor samen met zijn leveranciers en de Good Fish Foundation, die de VISwijzer beheert.

3 tips voor visspecialisten tijdens de coronacrisis

3 tips voor visspecialisten tijdens de coronacrisis

Nederland is in de ban van de coronacrisis. De visdetailhandel wordt ook geraakt. Zeker de bedrijven die frequent leveren aan de horeca en bedrijven die afhankelijk zijn van toeristen of dagjesmensen hebben last van alle maatregelen. Gelukkig zien we in deze tijd ook veel mooie nieuwe initiatieven ontstaan in de sector. Initiatieven waar meer visspecialisten...

Verse vissalades kunnen zo over de toonbank

Verse vissalades kunnen zo over de toonbank

Rayonmanager Pascalle Veerman is heel gelukkig met Epos’ samenwerking met het Belgische merk Jebo. “Ik weet zeker dat Nederlandse visspecialisten een boost kunnen geven aan hun verkoop met Jebo’s superieure verse vissalades.” Bart Favril van Jebo is het met haar eens.